< <

Στο Τσιγκόρι

Οι νότιες απολήξεις της Κακαρδίτσας καταλήγουν απότομα στη χαράδρα του Ασπροποτάμου, έχοντας στις πλάτες τους χωριά αι οικισμούς όπως η Νεράιδα, το Παχτούρι, ο Αετός, το Αρματολικό, το Παλιοχώρι. Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές στους ορειβάτες, αν και προσφέρουν  αρκετές όμορφες διαδρομές που συνδυάζουν το δάσος με το αλπικό τοπίο και τις εντυπωσιακές γυμνές κορυφές.
Στόχος της τελευταίας μας εξόρμησης το βουνό Παχτουρνιάσκα πάνω από το Αρματωλικό. Μια μέρα όμορφη και ηλιόλουστη, ένα διάλειμμα στις βροχερές μέρες του φθινοπώρου. Πρωί της Κυριακής, κρύο τσουχτερό αλλά διάθεση περίσσεια. Σημείο συνάντησης η πλατεία του χωριού που χτισμένο σε υψόμετρο 840 μέτρων έχει στα πόδια του τον Ασπροπόταμο και αγναντεύει τις κορφές του ορεινού συγκροτήματος του Αυγού.
Το Αρματολικό υπήρξε καταφύγιο αρματολών όπως δηλώνει και το όνομά του, με γνωστότερο τον καπετάν Σβούρνο. Η ιστορία του όμως πηγαίνει πολύ πίσω στο χρόνο με αναφορές στην καταστροφή που υπέστη από τους Σταυροφόρους, μέχρι τα νεότερα χρόνια που τα στρατεύματα της κατοχής έκαψαν το χωριό και εκτέλεσαν πολλούς από τους κατοίκους του. Άφθονα τα ρέματα και πολλές οι πηγές από τις οποίες αρδεύεται το Αρματολικό (Μουχαλένες, Διαμαντόβρυση, Καλογριές).
Η πορεία μας σε δάσος ελάτης με διάσπαρτα σφενδάμια (Acer pseudoplatanus) τα λεμονοκίτρινα φύλλα των οποίων άρχισαν πια να στοιβάζονται στη γη. Υγρό και λασπωμένο από τις συνεχείς βροχές, το μονοπάτι συναντάει ρέματα, ποτίστρες και μαντριά. Συχνά κόβει το χωματόδρομο που ανεβαίνει ψηλά φτάνοντας κάτω από τις κορυφές εξυπηρετώντας συγχρόνως και τους κυνηγούς που εδώ έχουν στήσει πανηγύρι αν κρίνουμε από τις συνεχείς ντουφεκιές.
Πολύ ανηφορική πορεία, αφού έχουμε να καλύψουμε χίλια περίπου μέτρα υψομετρικής διαφοράς. Στο τέλος του δάσους απλώνεται μπροστά μας όλη η κορυφογραμμή της Παχτουρνιάσκας που με κατεύθυνση ΒΔ – ΝΑ αποτελεί απόληξη της Μακριάς Ράχης.
Έδαφος πετρώδες και γυμνό, κορυφές έντονα διαβρωμένες από χιόνια και νερά. Προορισμός μας το Τσιγκόρι στα 1976 μέτρα, στο κέντρο περίπου της ράχης. Μα πρώτα πρέπει να ψάξουμε για τη Δρακότρυπα, τη φημισμένη στους ντόπιους σπηλιά που ο μύθος τη θέλει φωλιά ενός θηρίου. Από εκεί εξορμούσε προς την περιοχή του ποταμιού τρομοκρατώντας τους ανθρώπους. Δεν μπορούμε παρά να τη συνδέσουμε με τη σπηλιά του Κρυάκουρα, πάνω από το γειτονικό χωριό της Νεράιδας, που εξερευνήσαμε πριν λίγους μήνες.
Ομολογούμε ότι φτάνοντας στο υψομετρικό της κορυφής αισθανθήκαμε ανακούφιση αφού η δυόμισι ορών ανάβαση σε συνδυασμό με την υψομετρική διαφορά μας κούρασε αρκετά. Ανταμοιβή μας η μοναδική θέα προς την Κακαρδίτσα, τα Τζουμέρκα, τα Άγραφα και την χαράδρα του Ασπροποτάμου. Η ανάσα της νύχτας που πάγωσε στα χορτάρια της ράχης ντύνοντάς τα με άσπρα λαμπερά πανωφόρια, προαναγγέλλοντας το χειμώνα.

Have your say