< <

Στο Ξηροβούνι της Κατούνας

Οι νοτιότερες απολήξεις της Πίνδου. Εκεί που σμίγουν με τα Άγραφα. Τι γνωρίζαμε για αυτά τα μέρη πριν αρχίσουμε να ορειβατούμε; Τίποτα, τίποτα απολύτως, πέρα από κάποιες αφηγήσεις ανθρώπων που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εκεί. Πολλά χρωστάμε στην ενασχόλησή μας με το βουνό και μεταξύ άλλων την γνωριμία με το δύσβατο ορεινό ανάγλυφο της χώρας μας. Έχουμε την τύχη να βαδίζουμε σε στράτες αλλοτινές  και ξεχασμένες, στην αύρα ενός πολιτισμού που σβήνει οριστικά και χάνεται. Τα βουνά που στήριξαν επί αιώνες τον άνθρωπο στον αγώνα της ζωής δεν μπορούν πλέον να του παρέχουν  τα χρειώδη, μιας και οι ανάγκες του αυξήθηκαν.

Αφήνοντας λοιπόν τις ευκολίες της πόλης, ας ξεστρατίσουμε προς την κατεύθυνση της Γκρόπας. Κανέναν πλέον δεν τρομάζει ο φοβερός της ίσκιος, αφού ο άνθρωπος έσκαψε στα σπλάχνα της τούνελ που την παρακάμπτει. Στην έξοδό του θα στρίψουμε δεξιά ανηφορίζοντας στον παλιό δρόμο που ασυντήρητος ερημώνει χρόνο με τον χρόνο, μέχρι να βρούμε την στράτα για τα χωριά της Αργιθέας. Γέμισε κοτρώνια ο δασόδρομος, έτσι όπως τα κατρακυλά ο χειμώνας για να παίζει με την ανθρώπινη υπομονή.

Να και το μαντρί, η βρύση, το ρέμα που κατρακυλά αφρίζοντας. Και τα χιόνια, που συνοδεύουν τον τόπο τον άγριο, στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Για εμάς είναι ευπρόσδεκτα αφού καλύπτουν το τραχύ πεδίο και διευκολύνουν την ανάβαση.
Ας επιχειρήσουμε λοιπόν την κατακόρυφη πορεία έως την πρώτη συστάδα της οξιάς. Μυστήρια κορυφή ετούτη εδώ. Πριν από χρόνια την ονομάσαμε Σκούφια, μέχρι που βγήκαν οι χάρτες οι ορειβατικοί για να μας την συστήσουν σαν Ξηροβούνι. Για εμάς θα είναι πάντα η Σκούφια, αφού εδώ κάναμε τα πρώτα ορειβατικά μας βήματα.

Στο σύρραχο ας κάνουμε μια στάση για να δούμε τις άλλες γειτονικές κορυφές. Αυγό, Μαρόσα, Λουπάτα – τείχος λευκό που δεν επιτρέπει στο μάτι να ταξιδέψει ανατολικότερα. Το χιόνι πολλαπλασιάζει την λάμψη του ήλιου. Μέρα ανέφελη και γιορτινή, πανηγύρι ανοιξιάτικο για μια χούφτα ανθρώπων που θέλησαν να δουν τον κόσμο από ψηλά.

Ας χωθούμε λοιπόν μέσα στις οξιές, ας βουλιάξουμε στο παχύ, αφράτο χιόνι, με στόχο να προσεγγίσουμε το τριγωνομετρικό της κορυφής, στο βορειότερο σημείο του βουνού. Κι εδώ ας καθίσουμε για λίγο αμίλητοι, μετέωροι ανάμεσα ουρανού και γης…

 Xirovouni42 Xirovouni28 Xirovouni22 Xirovouni16 Xirovouni9 katoyna0

Have your say