< <

Στο Μπουρλόκο από το Κουκουφλί

Η ιστοσελίδα του συλλόγου μας (www.trikalasport.gr) αποτελεί μια πολύτιμη πηγή από την οποία αντλούμε πληροφορίες και υλικό για τις διαδρομές που πραγματοποιούμε στα 22 χρόνια της παρουσίας μας στα βουνά της χώρας μας και του εξωτερικού.

Από εδώ θυμόμαστε ότι η πρώτη φορά που ανεβήκαμε στην κορυφή Μπουρλόκο του ορεινού συγκροτήματος του Δοκιμίου ήταν στο μακρινό 2004. Ας δούμε λοιπόν κάποιες παραγράφους από την περιγραφή της διαδρομής.

«Η περιοχή του Ασπροποτάμου είναι ίσως η σπουδαιότερη του νομού μας από άποψη φυσικής ομορφιάς. Πυκνά δάση, θεόρατα βουνά, όμορφα χωριά, παραδοσιακά γεφύρια, ιστορικά μοναστήρια και εκκλησίες πλέκουν έναν αξεδιάλυτο ιστό γύρω από τη ροή του Άσπρου και των παραποτάμων του. Στην καρδιά μας κατέχει μια σπουδαία θέση, γι αυτό συχνές είναι οι πορείες μας στα βουνά και τα δάση της.

Την Κυριακή 22/3/2004 η προγραμματισμένη μας ανάβαση ήταν στο Μπουρλόκο, μια άγνωστη σχετικά κορυφή μέσου υψομέτρου (1720 μ.) πάνω από το Κουκουφλί. Το δασικό χωριό, χτισμένο στα 1070 μ. σ΄ ένα ξέφωτο του δάσους είναι η αφετηρία μας. Εδώ, ο ερχομός της άνοιξης σημαδεύεται από τα νέα βλαστάρια στις άκρες των ελατόκλαδων και από το αφρισμένο Σκληνασιώτικο ρέμα που με την ορμή της νιότης ξεχύνεται για να συναντήσει τον μεγάλο του αδελφό, τον Άσπρο. Η μουσική από το κοντσέρτο της Άνοιξης του Βιβάλντι ταιριάζει ιδανικά σε τούτη τη στιγμή. Όλα είναι καινούργια, λουσμένα στο ζεστό φως. Και εμείς ανεβαίνουμε στο απότομο μονοπάτι που ελίσσεται στο πυκνό δάσος μαγεμένοι από την εαρινή συναυλία των πουλιών. Μια υψομετρική διαφορά 700 μέτρων καλύπτουμε σε δυο ώρες. Το δάσος φτάνει σχεδόν μέχρι την κορυφή που ξεχωρίζει από τα δίδυμα πιάτα της κεραίας και το ψηλόλιγνο πυροφυλάκιο.»

Τι από όλα αυτά άλλαξε στη διάρκεια των 18 ετών και των αρκετών επαναλήψεων της διαδρομής σε όλες τις εποχές του χρόνου;

Η αίσθηση της εγκατάλειψης του δασικού χωριού και του γύρω χώρου κυριαρχεί. Η βλάστηση που έπνιξε τα ξύλινα οικήματα, η υγρασία που εισχωρεί παντού ρημάζοντας ότι έφτιαξαν οι άνθρωποι, το μονοπάτι όλο και πιο αδιόρατο στο πυκνό δάσος. Στην κορυφή το πυροφυλάκιο εδώ και κάποια χρόνια δεν είναι παρά ένας σωρός σανίδια σκορπισμένα γύρω από το σπασμένο τριγωνομετρικό.

Μα η θέα στα βουνά του Ασπροποτάμου παραμένει μαγευτική, η ατμόσφαιρα διάφανη και λαμπερή. Στο γύρισμα των εποχών αλλάζουν τα χρώματα των φύλλων και τα νερά των ρεμάτων δύναμη. Και οι λίγοι πεζοπόροι που φτάνουν μέχρι εδώ πρέπει να κουραστούν αρκετά στις ανηφοριές ως το ξέφωτο της κορυφής.

Have your say