< <

Στο κατάλευκο Χιόλι

Το Δοκίμι είναι μια περιοχή ομαλών ορεινών εξάρσεων που δεν ξεπερνούν τα 2000 μέτρα, ενώνει την Κατάρα με τον όγκο της Τριγγίας (ουσιαστικά την Κεντρική Πίνδο με την Νότια)  οριοθετούμενη από τις πηγές του Αχελώου και του Πηνειού. Παλιά μας γνώριμη και αγαπημένη από αμέτρητες αναβάσεις και ιδιαίτερες διασχίσεις όπως η θρυλική πορεία Κατάρα – Καστανιά την άνοιξη του 2005. Αν και περιοχή που μας ταλαιπώρησε κατά καιρούς, εμείς την προτιμάμε και συχνά την περιλαμβάνουμε στο πρόγραμμά μας.

Με διάφορες κάθε φορά αφετηρίες αφού πολλά είναι τα χωριά που απλώνονται στα πόδια της: Χαλίκι, Ανήλιο, Μαλακάσι, Αμπελοχώρι, Ματονέρι, Καλομοίρα, Καστανιά, Στεφάνι, Καλλιρρόη, Κατάφυτο, Ανθούσα. Κάθε αφετηρία και ένας διαφορετικός προορισμός. Άλλοτε μια κορυφή, άλλοτε μια διάσχιση. Σε κάθε εποχή του χρόνου, με κάθε είδους καιρικές συνθήκες.

Τελευταίο εγχείρημά μας, η ανάβαση στην κορυφή Χιόλι, στο ΒΑ τμήμα του βουνού, με πολύ χιόνι αυτή τη φορά, χιόνι που σώρευσε η τελευταία κακοκαιρία. Η εκκίνηση από τον χωματόδρομο πριν από τον αυχένα της Κιάτρα Μπράστα, με βόρεια κατεύθυνση.

Εκεί που λιώνουν τα χιόνια ο τόπος γεμίζει με τρυφερούς μωβ κρόκους. Είναι τα πρώτα λουλούδια των ορεινών υψομέτρων, αυτά που βιάζονται να ξεφυτρώσουν και συχνά χάνονται κάτω από το επόμενο χιόνι. Νερά που τρέχουν, παγωμένα κομμάτια στα σκιερά σημεία, φωνές πουλιών στο πυκνό δάσος, προμηνύματα της επερχόμενης άνοιξης. Πίσω μας η θεόρατη κάτασπρη Τριγγία, δεξιά η κωνική κορυφή της Μοράβας με τον χαρακτηριστικό ανακλαστήρα.

Φτάνοντας στο διάσελο όπου καταλήγει ο χωματόδρομος που έρχεται από την Καστανιά, έχουμε αριστερά  μας τη συνέχειά του που θα μας φέρει στη βάση της κορυφής μετά από μεγάλη μάχη με το χιόνι. Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε τόσο ύψος χιονιού. Σε πολλά σημεία ξεπερνά το μισό μέτρο, μετατρέποντας την κίνησή μας σε μάχη. Αναγκαστικά αργή η πορεία μας, ένας μετά τον άλλο εναλλασσόμαστε στην κεφαλή ανοίγοντας πατήματα.

Η τελική πορεία προς την κορυφή  γίνεται μέσα από χαμηλά έλατα πνιγμένα κάτω από μεγάλο ύψος χιονιού. Φτάνοντας στην κορυφογραμμή, η θέα είναι πανέμορφη. Ένα απέραντο άσπρο υψίπεδο με διαδοχικές κορυφές που φτάνει μέχρι το Δοκίμι πάνω από το Ανήλιο. Ανατολικά η Κακαρδίτσα, τα Τζουμέρκα, ο Λάκμος. Βόρεια η Τύμφη, ο Σμόλικας. Όλη η Πίνδος απλώνεται γύρω μας χιονισμένη, εκτυφλωτική κάτω από τον μεσημεριάτικο ήλιο.

Have your say