< <

Στο Καρατζούνι από το Βαθύρεμα

Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, το ημερολόγιο δείχνει 26 Ιανουαρίου και το πρόγραμμα του συλλόγου γράφει “Καρατζούνι”!! Μια κορυφή που ο σύλλογος μας έχει ανέβει πολλές φορές πότε με χιόνια και πότε χωρίς. Αυτή τη φορά επιλέγουμε να ανέβουμε από την πλευρά του Βαθυρέματος μιας και είναι μια διαδρομή που δεν έχει ξαναγίνει και μας δίνει τη δυνατότητα να αποφύγουμε την μονοτονία μιας ίδιας διαδρομής!

Η αφετηρία μερικά χιλιόμετρα πριν το χωριό Βαθύρεμα στην τοποθεσία “Σίμου”. Περνάμε το χωριό Στουρναρέικα και διαμέσου του τούνελ που αποφεύγει το μαρτυρικό πέρασμα της Γκρόπας φτάνουμε πολύ γρήγορα στην αφετηρία μας, μόλις 3 χιλιόμετρα πριν το χωριό Βαθύρεμα! Κατεβαίνουμε από τα αυτοκίνητα, τα πάντα γύρο λευκά. Το φρέσκο χιόνι που έχει πέσει τις προηγούμενες μέρες έχει ντύσει τα πάντα στο λευκό δίνοντας έτσι μια ξεχωριστή ομορφιά στη σημερινή μας πορεία. Η εκκίνηση περιέχει χωματόδρομο, έτσι σε πολύ λίγο βρισκόμαστε στα κονάκια ή Κοκκαλέικα! Εδω στέκουν ακόμη πέτρινα εγκαταλειμμένα σπίτια μάρτυρες μιας άλλης εποχής, όταν η κτηνοτροφία εδώ ήταν το επίκεντρο με περίφημους αρχιτσελιγκάδες!

Σε αυτό το σημείο αφήνουμε το χωματόδρομο και μπαίνουμε σε μονοπάτι μέσα σε έλατα και οξιά. Τα χιόνια γίνονται περισσότερα και στολίζουν τα πάντα με το άσπρο τους πέπλο. Εδώ οι φωτογραφίες και τα βίντεο είναι απαραίτητα για να “φυλακίσεις” στιγμές και τοπία που ίσως περάσουν χρόνια να ξανασυναντήσεις! Ύστερα από πορεία περίπου μιάμισης ώρας φτάνουμε στο δυσκολότερο κομμάτι της ανάβασης. Ένα ανηφορικό βραχώδες ανέβασμα που λόγω του χιονιού χρειάζεται επιπλέον προσοχή!

Αφού περάσουμε και αυτό το κομμάτι θα βγούμε σε ένα πλάτωμα κάτω από την κορυφή. Εδώ είναι και η πρώτη μας οπτική επαφή με την κορυφή, πλέον απέχουμε ελάχιστα από αυτή. Ένα ακόμη ανηφορικό κομμάτι που με λίγη προσοχή το αφήνουμε πίσω και σε λίγο πατάμε κορυφή! Ένα εκρηκτικό θέαμα μας περίμενε στην κορυφή όπου λίγες φορές μπορεί κάποιος να το συναντήσει! Η ομίχλη, τα σύννεφα, το χιόνι και το γαλάζιο του ουρανού συνθέτουν μια σειρά από εικόνες και πίσω από εκεί ξεπροβάλλουν όλες οι κορυφές ντυμένες στα λευκά! .Δε μπορούμε να μη χαζέψουμε το λευκό του Αυγού, τα επιβλητικά Τζουμέρκα, την χαρακτηριστική κορυφή του Χατζή και πλήθος άλλων κορυφών!

Αφού βγάλουμε και την καθιερωμένη φωτογραφία της κορυφής παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής. Ακολουθούμε τη νότια ράχη και με μια μικρή στάση γρήγορα θα φτάσουμε στην άσφαλτο λίγο πάνω από το σημείο που ξεκινήσαμε! Λίγο περπάτημα στην άσφαλτο είναι ότι πρέπει για την χαλάρωση από τη σημερινή καταπόνηση!

Μετά από συνολική πορεία 5.30 ωρών είμαστε στα αυτοκίνητα. Ακόμη μια δράση μας κάπου εδώ τελειώνει γεμάτη εμπειρίες μας στιγμές! Τέλος δεν θα μπορούσαμε να μη κάνουμε μια στάση σε τοπική ταβέρνα στα Στουρναρέικα όπου θα γευτούμε τους ζεστούς μεζέδες τους και το κρασάκι στη θαλπωρή της ξυλόσομπας, συζητώντας για τη σημερινή πορεία αλλά και για τις επόμενες τι και αν έξω ο καιρός αγριεύει και το χιόνι πέφτει πυκνό, το μυαλό μας συνεχίζει το ταξίδι στις κορυφές, γιατί τη σκέψη δε μπορεί καμία χιονοθύελλα να την συγκρατήσει! !

DSC_0385a DSC_0267a DSC_0215a DSC_0034a

Have your say