< <

Στο δάσος της Κρανιάς για μανιτάρια

Αφήνοντας πίσω μας τον αυχένα της Κιάτρα Μπράστα αποχαιρετούμε το ανοιξιάτικο πρωινό. Ένα πυκνό σύννεφο κατεβαίνει από την Τριγγία και κάθεται πάνω από το φαράγγι. Κομμάτια ομίχλης αιωρούνται στα κλαδιά των ελάτων. Κατευθυνόμαστε προς την Κρανιά, κεφαλοχώρι του Ασπροποτάμου και αφετηρία πολλών διαδρομών τόσο προς τις ψηλές κορυφές που περιβάλλουν το χωριό όσο και μέσα στα πανέμορφα δάση του. Η περιοχή είναι γνωστός μανιταρότοπος που ξεχωρίζει για την ποικιλία των ειδών όπως διαπιστώσαμε και σε παλαιότερες εξορμήσεις. Έτσι βασικός σκοπός της εκδρομής μας είναι η φωτογράφιση των μανιταριών και η συλλογή όσων από αυτά είναι φαγώσιμα.

Εφοδιασμένοι με καλάθια ώστε να μην κομματιαστούν κατά τη μεταφορά τους ξεκινάμε από την πλατεία του χωριού. Ανηφορίζοντας προσπερνάμε τα τελευταία σπίτια και μετά το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία συναντάμε το χωματόδρομο για την Πολυθέα. Σύντομα τον αφήνουμε για να μπούμε στο πυκνό δάσος. Μονοπάτι δεν υπάρχει, έτσι ακολουθούμε κατεύθυνση σταθερά προς τα νοτιοδυτικά προσπαθώντας να βρίσκουμε περάσματα ζώων ώστε να κάνουμε την πορεία μας ομαλότερη.

Στις βελόνες των ελάτων κρέμονται σταγόνες από την πρόσφατη βροχή. Η υγρασία περνά στο χώμα και η οργανική ύλη σαπίζοντας δίνει την ευκαιρία στους μύκητες να γεννηθούν. Για άλλη μια φορά έχουμε τη χαρά να θαυμάσουμε τα απίστευτα χρώματα και σχήματα αυτών των μοναδικών μορφών ζωής. Το μέγεθός τους ποικίλλει από τα λιλιπούτεια Λυκόπερδα μέχρι τους γιγάντιους Βολίτες. Μα οι πραγματικοί κυρίαρχοι του δάσους είναι τα Ζουρλομανίταρα. Εντυπωσιακές κόκκινες μπάλες που ξεχωρίζουν κάτω από τους κορμούς των ελάτων θυμίζοντας εικόνες παραμυθιών. Κάποια μόλις ξεφυτρώνουν από το χώμα σαν μπάλες του γκολφ και άλλα είναι σε πλήρη ανάπτυξη με πλατύ καπέλο μεγάλης διαμέτρου. Στα ξέφωτα σαν ομπρέλες θαλάσσης τα Ζαρκαδίσια που δεν παραλείπουμε να μαζέψουμε αφού είναι εκλεκτό εδώδιμο είδος. Νοστιμότατα Αγαρικά φυτρώνουν κοντά στα περάσματα των ζώων βρίσκοντας στην κοπριά τους τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται. Πορτοκαλόχρωμα Λακτάριους γεμίζουν τα καλάθια, εγγύηση για ένα καλό γεύμα στο τέλος της εκδρομής.

Μετά από μιας ώρας πορεία βγαίνουμε στο ξέφωτο ανάμεσα στην Κρανιά και στην Πολυθέα. Μπροστά μας η κορυφή Τσοάνια και δεξιά το Καπ Γκράς. Δυτικότερα η Κακαρδίτσα, οι κορυφές της χάνονται μέσα σε πυκνά μαύρα σύννεφα.

Βαδίζουμε για αρκετή ώρα στο ξάγναντο με νότια κατεύθυνση μέχρι να βρούμε απάνεμο σημείο. Όμορφη η θέα προς την Καλλιρόη και το Σκληνασιώτικο ρέμα. Είναι ώρα για ξεκούραση και φαγητό. Πρόχειρο βέβαια, γιατί το βασικό γεύμα μας περιμένει σε ταβέρνα της Κρανιάς συνοδευόμενο από τα μανιτάρια που μαζέψαμε. Ψητά στη σχάρα είναι μια λιχουδιά μοναδική που κλείνει με τρόπο ιδανικό μια πολύ όμορφη Κυριακή.

Have your say