< <

Στο Γαλάστι των Αγράφων

Πριν από λίγα χρόνια ακόμα μπορούσες να βρεις εκεί πάνω στις όμορφες πλαγιές της Στεφανιάδας κάποιο μονοπάτι, μια γιδόστρατα για να σε οδηγήσει ψηλά στα όμορφα πλάγια της κορυφής Γαλάτσι (ή Ασήμι) στα 1894 μέτρα.

Τώρα όλα έκλεισαν, έγιναν ένα με την πέτρα, τον κέδρο, το πουρνάρι και τον έλατο. Ο κόσμος έφυγε, τα σπίτια άλλα κλειστά και άλλα ερειπωμένα. Οι πεζούλες με το λιγοστό μαύρο χώμα αναμειγμένο με λεπτό χαλίκι των βουνών, με δυσκολία κρατάνε εδώ και εκεί και ξεχωρίζουν στην ανοιξιάτικη εποχή.

Δυο ώρες ταξίδι με το αυτοκίνητο από τα Τρίκαλα για εβδομήντα χιλιόμετρα χρειάστηκαν ωε τη λίμνη, κοντά στη Στεφανιάδα. Μας πήρε γιόμα και τώρα με τα σακίδια στην πλάτη και τα μπατόν να κροταλίζουν στο λεπτό στουρνάρι του ανηφορικού χωματόδρομου να μας βγάζει μετά από δυο ώρες ασταμάτητης πορείας στον αυχένα για τα Κέδρα Ευρυτανίας.

Στην ελάχιστη στάση μιας ανάσας θαυμάζουμε το μεγαλείο των Αγράφων που εμφανίστηκε μπροστά μας με τις πανύψηλες κορφές, τις όμορφες πλαγιές που εδώ κι εκεί ξεχωρίζουν στάνες τσελιγγάδων. Πόσες από αυτές θα γεμίσουν με τα κοπάδια τους σε λίγο, ποιός να ξέρει;

Αφήνουμε τον χωματόδρομο και ανηφορίζουμε για να βγούμε στο μεγάλο διάσελο ανάμεσα στην Πυραμίδα και την όμορφη πλαγιά για το Γαλάτσι. Σύντομα ανεβαίνουμε την τελική πλαγιά με το λιγοστό χιόνι μέσα στα μικρά γούπατα που βρίσκονται εδώ κι εκεί.

Κατευθυνόμαστε στο ψηλότερο σημείο της κορυφής που βρίσκεται προς τη νότια πλευρά. Βρίσκουμε το τριγωνομετρικό κατεστραμμένο από τον πάγο και τους κεραυνούς. Φτάνουμε εκεί ο ένας μετά τον άλλον.

Η χαρά μας είναι απερίγραπτη σε αυτή την επίπονη διαδρομή των τεσσάρων ωρών. Από εδώ πάνω, όλα γύρω μας είναι σαν να ζουν με μεγάλη απλότητα, ένα ανεπανάληπτο θαύμα. Κάτω χαμηλά ο λευκός γιαλός του Ασπροποτάμου ξεχωρίζει με το μεγάλο του φάρδος και προς τα νότια γυαλίζουν τα συγκεντρωμένα νερά του στο φράγμα των Κρεμαστών. Εκεί καθρεπτίζονται και τα όμορφα βουνά των Αγράφων. Τώρα χαμογελαστοί ποζάρουμε για τη φωτογραφία κορυφής.

Επιστρέφουμε βαδίζοντας προς τα βόρια, πάνω στη μακρινή κορυφογραμμή που για δυο ώρες και με συνεχή θέα προς Τζουμέρκα- Κακαρδίτσα- Κοκκινόλακο. Στο τέλος της μακρινής κορυφογραμμής κατευθυνόμαστε ανατολικά μέσα σε ελατόδασος για να φτάσουμε στην έρημη Στεφανιάδα και να συνεχίσουμε ως τα αυτοκίνητα για την επιστροφή στην πόλη μας.

Μια δεύτερη ομάδα μελών του συλλόγου μας συμμετείχε στην Κοινή Θεσσαλική Πορεία που οργάνωσε ο ΕΟΣ Λάρισας στον Κίσσαβο και ανέβηκε στην ψηλότερη κορυφή του, τον Προφήτη Ηλία (υψ. 1978 μ.)

Have your say