< <

Στις λίμνες και τις κορυφές του Πιρίν

Την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου βρεθήκαμε ξανά στη Βουλγαρία, όπως συνηθίζουμε τα τελευταία χρόνια, για αναβάσεις και πεζοπορίες στα πολύ ενδιαφέροντα βουνά της γειτονικής μας χώρας. Στόχος ήταν η ολοκλήρωση της γνωριμίας μας με τις βασικότερες διαδρομές του Πιρίν και η ανάβαση στην δεύτερη σε ύψος κορυφής του, το Kutelo (υψ. 2908 μ.) μετά την περσινή ανάβαση στο Vihren (υψ. 2914 μ).

Η οροσειρά του Πιρίν, μαζί με αυτή της Ρίλα, είναι οι σημαντικότερες της Βουλγαρίας και τα νοτιότερα καθαρώς αλπικά βουνά των Βαλκανίων. Καλύπτονται από πυκνότατα δάση μέχρι το υψόμετρο των 2000 μέτρων, δάση που διασχίζονται από άφθονα ρέματα συνεχούς ροής με έντονη την παρουσία καταρρακτών. Ψηλότερα, γυμνές κορυφές πλαισιώνονται από πλήθος αλπικών λιμνών. Πυκνό δίκτυο μονοπατιών με άριστη χάραξη και σήμανση δίνει την ευκαιρία σε πεζοπόρους και ορειβάτες να γνωρίσουν κάθε σπιθαμή των βουνών αυτών.

Είναι ο Σλάβικος θεός των καταιγίδων Perun που έδωσε το όνομα του στο συγκρότημα που κατέχει το ΝΔ τμήμα της Βουλγαρίας, έχοντας μήκος 80 χλμ και επιφάνεια 2.858 τετρ. χλμ. Το ορειβατικό του ενδιαφέρον φανερώνουν οι 40 κορυφές με υψόμετρο μεγαλύτερο των 2.500 μ. και οι 3 με υψόμετρο μεγαλύτερο των 2.900 μ.

Το Πιρίν όπως και η Ρίλα αποτελεί εθνικό πάρκο. Ιδρύθηκε το 1962 και καταλαμβάνει το 15% της έκτασης του βουνού. Από αυτό, το 60% βρίσκεται σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 2.000 μ. Το Πάρκο του Πιρίν, από το 1983 αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Η πρώτη μέρα της επίσκεψής μας ήταν μια τρίωρη πεζοπορία από τη θέση Kulinovo προς το καταφύγιο Yavorov. Εδώ ανήκει το αρχαιότερο και πιο σημαντικό μέρος του Εθνικού Πάρκου που αποτελεί καταφύγιο πολλών σημαντικών θηλαστικών και αρπακτικών πτηνών.

Η δεύτερη και πιο σπουδαία μέρα ήταν η διάσχιση της περιοχής των λιμνών στη διάρκεια της οποίας γνωρίσαμε τις σημαντικότερες από τις αλπικές λίμνες του Πιρίν. Ήταν μια μεγάλη πορεία διάρκειας 10 περίπου ωρών και μήκους 20 χλμ από το καταφύγιο Bezbog στο καταφύγιο Vihren. Αυτή συνήθως γίνεται σε δυο ημέρες, με ενδιάμεση διανυκτέρευση στο καταφύγιο Demyanitsa αλλά η έλλειψη χρόνου μας ανάγκασε να την κάνουμε μονοήμερη φτάνοντας νύχτα στον τελικό προορισμό μας.

Ήταν μια από τις ομορφότερες εμπειρίες μας που αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε παρόμοια προσπάθεια. Ορεινά περάσματα («πόρτες») ανάμεσα σε πανύψηλες βραχώδεις κορυφές εναλλάσσονται με γαλήνια αλπικά λιβάδια διάστικτα με παγετωνικές λίμνες από τις οποίες ξεκινούν ρέματα που ενώνονται σχηματίζοντας ποτάμια που κυλούν τα νερά τους σκάβοντας βαθιά φαράγγια. Πρέπει να ομολογήσουμε ότι αν και ο τόπος μας έχει ενδιαφέροντα ορεινά συγκροτήματα, την ομορφιά, το φυσικό και ορειβατικό ενδιαφέρον του Πιρίν δεν μπορεί να το προσεγγίσει.

Η τρίτη μέρα ήταν καθαρά ορειβατική αφού προέβλεπε ανάβαση στο Kutelo και διάσχιση της πιο εντυπωσιακής και επικίνδυνης ράχης της Βουλγαρίας που ονομάζεται Koncheto. Είναι ένα στενό πέρασμα μήκους 400 μέτρων πάνω από μια άβυσσο 700-800 μέτρων, εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες. Για τον λόγο αυτόν, υποστηρίζεται από ένα συρματόσκοινο, σήμα κατατεθέν της ράχης.

Εκκίνηση από τα 1800 μέτρα του  καταφυγίου Banderitsa και πολύ ανηφορική πορεία 2.30’ μέχρι το διάσελο Premkata. Εδώ ο Perun ξύπνησε αγριεμένος. Μαύρα απειλητικά σύννεφα καταιγίδας μαζεύονταν από τα βόρεια, γεγονός που μας ανάγκασε να επισπεύσουμε την προσπάθειά μας. Γεγονός είναι ότι δεν μπορέσαμε να χαρούμε τόσο την κορυφή όσο και την ράχη του Koncheto όπως θα επιθυμούσαμε.

Στην επιστροφή, ποιος είδε τον Perun και δεν τον φοβήθηκε, καθώς η οργή του έκανε όλο το βουνό να τραντάζεται. Η βροχή που ξέσπασε στο μέσο της πορείας συνοδευόμενη από αστραπόβροντα ήταν καταιγιστική. Βρεγμένοι ως το κόκκαλο φτάσαμε στην Banderitsa αναζητώντας καταφύγιο στα αυτοκίνητά μας.

Pirin93_Kutelo Pirin9_Hizha Bezbog-Hizha Demyanitsa Pirin17_Hizha Bezbog-Hizha Demyanitsa_Popovo Ezero Pirin43_Hizha Bezbog-Hizha Demyanitsa_Valyavishki Ezera Pirin42_Hizha Bezbog-Hizha Demyanitsa_Valyavishki Ezera

Have your say