< <

Στις βόρειες κορυφές της Καράβας

Μέσα στον παρατεταμένο φετινό χειμώνα, σαν εξαίρεση στη μουντάδα των ημερών, ξημερώνουν κάποιες Κυριακές φωτεινές και διάφανες. Τέτοιες που μας βάζουν σε πειρασμό να φύγουμε, να ανεβούμε όσο ψηλότερα γίνεται, να χαρούμε τα αόρατα στα μάτια των πολλών δημιουργήματα του χιονιού και του πάγου.

Καράβα έγραφε λοιπόν το πρόγραμμα της προηγούμενης Κυριακής, επιλογή τολμηρή μα ιδιαίτερα προκλητική. Η βορειότερη των Αγράφων, η ψηλότερη, η δική μας κορφή (πρόσφατο είναι το βιβλίο εντυπώσεων που τοποθετήσαμε εκεί). Την φανταζόμασταν λουσμένη στο φως, με την παγωμένη λίμνη στα πόδια της. Εμείς να σκαρφαλώνουμε στην ολόλευκη ράχη της, ασήμαντες κουκκίδες στο πελώριο κορμί της.

Τα σχέδιά μας ανατράπηκαν αρκετά χιλιόμετρα μετά το Πευκόφυτο, καθώς μια πρόσφατη χιονοστιβάδα έφραξε το δρόμο και μας ανάγκασε να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια για ανάβαση από την  νότια πλευρά. Αυτή είναι και η πιο προσιτή κατά την χειμερινή περίοδο καθώς το χιόνι είναι λιγότερο.

Επιστροφή λοιπόν και νέο ταξίδι στον δρόμο Μουζακίου – Αργιθέας. Μετά την Οξιά, η μεγαλειώδης χειμερινή όψη των Αγράφων, όπως κάθε φορά, μας συναρπάζει. Συχνές οι στάσεις για φωτογραφίες μέχρι να φτάσουμε στο διάσελο «Αέρας». Ανάμεσα στον Τύμπανο και στο μεγάλο συγκρότημα της Καράβας, πάνω από την Αργιθέα, αποτελεί σημείο αναφοράς για ολόκληρη την περιοχή. Από εδώ ξεκινά η μακρά διαδρομή για την ψηλότερη κορυφή του βουνού που τώρα είναι κρυμμένη πίσω από τις βορειότερες κορυφές.

Ο χωματόδρομος που οδηγεί νότια δεν υπάρχει.  Έγινε ένα με την πλαγιά, μια μάζα παγωμένου χιονιού που δεν μπορούμε να διαβούμε. Απροσπέλαστος λοιπόν ο στόχος μας από κάθε πλευρά. Δεν μας μένει παρά να ανεβούμε στην ανώνυμη κορυφή μπροστά και αριστερά μας, που και αυτή καθόλου εύκολη δεν είναι μια και αρκετά τμήματά της διατηρούνται παγωμένα. Άξιζε όμως η προσπάθεια από κάθε άποψη, αφού η θέα που προσφέρει από τα 1642 μέτρα της, ειδικά με τις καιρικές συνθήκες της περασμένης Κυριακής είναι μοναδική.

Δεν έλειψαν και οι τολμηρότεροι αλλά και προνοητικότεροι της ομάδας που εφοδιασμένοι με κατάλληλο ορειβατικό ε3ξοπλισμό επιχείρησαν επιτυχημένη ανάβαση στην κορυφή Μασούρι (υψ. 1815 μ.)
Αυτή τη φορά η Καράβα δεν μας επέτρεψε την ευχαρίστηση της ανάβασης στην ψηλότερη κορυφή της, αλλά αυτό είναι κάτι που μας το χρωστάει στο άμεσο μέλλον.

karava3 karava6 karava7 karava13

Have your say