< <

Στην Φούρκα (2090μ.) με συντροφιά ένα σύννεφο και ένα σμάρι πεταλούδες

Τι να πας Θεσσαλονίκη, τι στο Παχτούρι. Ο χρόνος είναι περίπου ο ίδιος. Η απόσταση και οι στροφές που μας χωρίζουν από το Παχτούρι δεν μας απέτρεψαν από την προσπάθειά μας να ανεβούμε στα 2090 μέτρα της Φούρκας, της κορυφής που ενώνει και χωρίζει τα Τζουμέρκα από την Κακαρδίτσα.

Συναντήσαμε τους Παχτουριανούς πρόσχαρους και θορυβώδεις στο μοναδικό καφενείο του χωριού. Με ευχαρίστηση μας έδωσαν πληροφορίες για τον τρόπο που θα προσεγγίσουμε την Φούρκα, πληροφορίες πολύτιμες μιας και κανένας μας δεν είχε ξανάρθει εδώ πάνω.

Ακολουθήσαμε τον τσιμεντόδρομο που ξεκινά λίγο πριν την είσοδο του χωριού. Οδηγεί στα δύο ξωκλήσια του χωριού την Παναγιά και την Άγια Παρασκευή, ξωκλήσια καλά κρυμμένα μέσα στο πυκνό ελατόδασος. Ο δρόμος συνεχίζει σκαρφαλώνοντας στο βουνό. Περνάει από τα λιγοστά πετροχώραφα του χωριού, πετροχώραφα που σε άλλες εποχές ποτιζόταν μόνο από ιδρώτα, ενώ τώρα τα καταπίνει το δάσος. Δάσος που, νεαρό και σφριγηλό, παίρνει την εκδίκησή του κατακτώντας και τα λιβάδια που εγκατέλειψαν τα κοπάδια. Δάσος που ανηφορίζει μαζί μας στην πλαγιά, όλο και πιο νέο.

Το μεγάλο μαντρί στο τέλος του χωματόδρομου έρημο. Μόνο ο θόρυβος από το άφθονο παγωμένο νερό της ποτίστρας του φθάνει στα αυτιά μας και μας ξεδιψάει. Σύμμαχός μας δεν είναι μόνο το νεαρόν ύδωρ αλλά και το σύννεφο. Σύννεφο, θεϊκά σταλμένο, μας σκεπάζει με τον δροσερό του ίσκιο. Μόλις ξεμυτούμε από το δάσος το σύννεφο θα μας προστατέψει από την μεσημεριανή ζέστη σ’ όλο τον ανήφορο μέχρι την κορυφή και πίσω ως τα αυτοκίνητα.

Η θέα από την κορυφή μας αποζημιώνει για τον χυμένο ιδρώτα. Στα βόρεια η μεγάλη κοιλάδα της Αθαμανίας και του Γαρδικιού απλώνεται μεταξύ της Κακαρδίτσας και του της Μακριάς Ράχης (Πλούν). Στα νότια η Νεράιδα στριμωγμένη ανάμεσα στην Φούρκα και τον βραχώδη Κρυάκουρα. Ανατολικά το Παχτούρι φορά κορώνα τις απόκρημνες, γεμάτες σάρες πλαγιές της Παχτουρνιάσκας. Στο Νότο δεσπόζει το Καταφίδι, η κορυφή των Τζουμέρκων.

Στην επιστροφή μας συντροφεύουν δεκάδες πεταλούδες, που δεν αφήνουν ήσυχο κανένα λουλούδι και αυτάρεσκα ποζάρουν στον φωτογραφικό φακό. Το σύννεφό μας όμως αρχίζει να μουγκρίζει και να μας βιάζει για να φτάσουμε στα αυτοκίνητα. Μόλις που προλαβαίνουμε να καταφύγουμε στην αντικεραυνική ασφάλεια του κλωβού Faraday που σχηματίζει το μεταλλικό αμάξωμα του αυτοκινήτου. Η καταιγίδα ξεσπά και μας συντροφεύει για ώρα, μέχρι το Βαθύρεμα.

Οδηγίες Προσωπικής Προστασίας από Κεραυνούς

Σε περίπτωση καταιγίδας, μην βγαίνετε έξω. Παραμείνατε μέσα στο σπίτι και αποφύγετε να έχετε επαφή με ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, υδραυλικά εξαρτήματα και τηλέφωνα κινητά και σταθερά (απενεργοποιήστε το κινητό σας).

Εάν είστε έξω κατά την διάρκεια καταιγίδας, προσπαθήστε να μεταβείτε σε χώρο παρόμοιο με τους παρακάτω:

Αν βρίσκεστε σε κατοικημένη περιοχή, μπείτε σε ένα σπίτι ή άλλο μεγάλο κτίριο (κατά προτίμηση με μεταλλική οροφή)

Πηγαίνετε σε ένα υπόγειο χώρο, όπως μετρό, τούνελ, σπήλαιο

Μπείτε σε κάποιο κλειστό όχημα με μεταλλική οροφή, όπως τρένο, αυτοκίνητο, λεωφορεία, κτλ.

Μπείτε σε κλειστή βάρκα ή πλοίο με μεταλλική οροφή ή με αντικεραυνική προστασία

Πηγαίνετε σε κάποιο δρόμο ο οποίος είναι τριγυρισμένος από ψηλά κτίρια

Εάν είναι δυνατόν αποφύγετε τους κάτωθι χώρους, οι οποίοι θα σας προσφέρουν λίγη ή καθόλου προστασία από κεραυνούς:

Μικρά απροστάτευτα κτίρια, αχυρώνες, υπόστεγα

Σκηνές και προσωρινά καταφύγια

Οχήματα ανοιχτά ή με μη-μεταλλική οροφή

Οι κάτωθι χώροι είναι άκρως επικίνδυνοι και πρέπει να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο:

Κορυφές βουνών, λόφων, και ταράτσες κτιρίων

Υπαίθριοι αθλητικοί χώροι, γήπεδα

Υπαίθρια parking

Πισίνες, λίμνες και παραλίες

Μεταλλικοί φράχτες, απλώστρες ρούχων, εναέρια καλώδια, σιδηροδρομικές γραμμές ή άλλες μεταλλικές οδεύσεις που μπορούν να μεταφέρουν τον κεραυνό

Μεμονωμένα δέντρα

Είναι επίσης πολύ επικίνδυνο να βρίσκεστε μέσα ή πάνω στα κάτωθι κατά την διάρκεια καταιγίδας:

Ανοιχτά τρακτέρ και άλλα γεωργικά οχήματα στο ύπαιθρο

Αυτοκινητάκια του γκολφ, μηχανάκια, ποδήλατα

Ανοιχτές βάρκες (χωρίς κατάρτι)

Δεν είναι πάντα δυνατόν να επιλεγεί η τοποθεσία που θα προσφέρει την καλύτερη δυνατή προστασία από κεραυνό. Ακολουθήστε λοιπόν τις κάτωθι οδηγίες αν έχετε την δυνατότητα επιλογής τοποθεσίας προφύλαξης:

Βρείτε μία χαμηλωμένη περιοχή – αποφύγετε κορυφές και ψηλά μέρη

Βρείτε ένα πυκνό δάσος – αποφύγετε μεμονωμένα δέντρα

Βρείτε ένα κτίριο, σκηνή ή άλλο καταφύγιο σε χαμηλή περιοχή – αποφύγετε απροστάτευτα από κεραυνό κτίρια και καταφύγια σε υψηλές περιοχές

Αν είστε στο ύπαιθρο κατά την διάρκεια καταιγίδας και δεν υπάρχει δυνατότητα μετάβασής σας σε κάποιο προστατευτικό χώρο, παρόμοιο με αυτούς που αναφέρονται παραπάνω:

Γονατίστε και σκύψτε μπροστά, ακουμπώντας τα χέρια σας στα γόνατά σας

Μην ξαπλώσετε ή μην ακουμπήσετε τα χέρια σας στο έδαφος

Μην κρατάτε ομπρέλα

Απενεργοποιήστε το κινητό σας

Μην στέκεστε όρθιοι!

Have your say