< <

Στην Τριγγία από το Παληοχώρι

Η Τριγγία είναι ένα εκτεταμένο ορεινό συγκρότημα με ψηλές κορφές που χωρίζεται από την οροσειρά της Νεράιδας με τα ρέματα Κατουνίτσα και Σκάλες και ενώνεται με αυτήν στον αυχένα Γκολέμη. Ανατολικά το Κλεινοβίτικο ρέμα χωρίζει την Τριγγία από τον Κόζιακα. Δυτικά το Σκληνασιώτικο ρέμα χωρίζει την Τριγγία από τη Μοράβα με την οποία ενώνεται στη θέση Κιάτρα Μπράστα. Στα πόδια της είναι χτισμένα ένα πλήθος χωριών από τα οποία ξεχωρίζουμε τον Κλεινοβό (Κλινός), την Κρανιά και το Παλαιοχώρι αφού αυτά αποτελούν την αφετηρία των μονοπατιών που οδηγούν στις κορυφές του βουνού.

Τα πετρώματα της Τριγγίας είναι κρητιδικοί ασβεστόλιθοι και πυριτικοί σχιστόλιθοι, γεγονός που καθορίζει και τον τύπο βλάστησης. Στα χαμηλότερα  σημεία κυριαρχούν τα έλατα και οι βελανιδιές και τα πλατύφυλλα κοντά στα ρέματα. Πάνω από τα 1700 μ. υπάρχουν εκτεταμένα οροπέδια ιδανικά για τη βόσκηση των αιγοπροβάτων.

Σαν αφετηρία της τελευταίας μας ανάβασης επιλέξαμε το Παλαιοχώρι (Παλιογκροτσιά). Το χωριό ανήκει στο Δήμο Κλεινοβού, και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1050 μέτρων. Στην ευρύτερη περιοχή εξαπλώνεται ένα πλούσιο δάσος από έλατα το οποίο διασχίζουν οι ποταμοί Πλιάτσικα, Βλάχα, Κόγκια και Κατωνίσθα. Το Παλαιοχώρι είναι ευρύτερα γνωστό για ένα σπήλαιο στην περιοχή Σουφλί, όπου και λειτουργούσε τα παλαιότερα χρόνια ως αποθηκευτικός χώρος πάγου.

Αφήνοντας πίσω μας το χωριό ακολουθούμε τον χωματόδρομο που οδηγεί στην Κρανιά. Δρόμος μέτριας βατότητας, χαλικόστρωτος στο αρχικό κομμάτι του θα μας οδηγήσει μετά από 10 χλμ στη θέση «Γκολέμη» σε υψόμετρο 1600 μ. Είμαστε κάτω από την κορυφή Κάλτσα έχοντας μπροστά μας το πέτρινο τείχος της Τριγγίας. Ξεχωρίζουν τα τελευταία χιόνια πάνω στα κόκκινα βράχια. Έχουμε να καλύψουμε μια υψομετρική διαφορά εξακοσίων μέτρων μέχρι το τριγωνομετρικό της κορυφής (2204 μ.) Πορεία ανηφορική χωρίς όμως ιδιαίτερες δυσκολίες. Μετά από μιας περίπου ώρας πορεία φτάνουμε στην κορυφογραμμή που κατακλύζεται από αγριοπανσέδες (Viola sp.) Είναι το λουλούδι που χαρακτηρίζει το βουνό στα αλπικά του τμήματα καθώς ανθίζει Μάιο και Ιούνιο προσφέροντας μια οπτική πανδαισία σε χρώμα μοβ και κίτρινο.

Μετά από άλλα είκοσι λεπτά φτάνουμε στο τριγωνομετρικό της κορυφής με την καταπληκτική θέα προς την κεντρική και την βόρεια Πίνδο. Σε λίγο θα φτάσουν μέχρι εδώ από την πλευρά του Κλεινοβού τα μέλη της Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας που επιχειρούν τη διάσχιση από την Κιάτα Μπράστα μέχρι την Κρανιά.
Μια όμορφη Κυριακή που θα συνεχιστεί στο καφενείο του χωριού συντροφιά με παγωμένες μπύρες και νόστιμους μεζέδες.

Have your say