< <

Στην παγωμένη Καράβα

Στέκεται επιβλητική εκεί στη ΝΔ πλευρά του ορεινού όγκου, που ξεχωρίζει από την πόλη μας.  Είναι η ψηλή κορυφή που πρώτη ασπρίζει πότε από το πρώτο χιόνι και πότε από τις παγωμένες υγρές μέρες.  Είναι η περίφημη Καράβα.  Κορυφή από τις ψηλότερες στο ορεινό συγκρότημα, το ύψος του είναι 2.184μ.  Αποτελεί τμήμα των Αγράφων και χωρίζεται με τα φυσικά σύνορα των ρεματιών.  Από το ρέμα Πλατανιάς της Αργιθέας και το ρέμα Πετριλιώτη, που τα νερά τους χύνονται στον  Αχελώο ποταμό.

Εκεί στα ψηλώματα της Καράβας σχηματίζονται οι δύο μεγάλοι αυχένες, ο αυχένας/διάβαση του Αγ. Νικολάου στα 1.520μ. και αυτή του Τυμπάνου στα 1.480μ.  Από κει κοντά στα ριζά του χωριού Αργιθέας περνά το ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων αποστάσεων (Ε4) διασχίζοντας την Καράβα και περνώντας από τον οικισμό Βλάσι συνεχίζει για το Πετρίλο στο Βουτσικάκι.  Αναβάσεις στην κορυφή μπορούν να γίνουν  από δύο σημαντικές θέσεις, αυτή του Αγ. Νικολάου και του Τυμπάνου. Η δεύτερη αποτέλεσε  την επιλογή μας για την κατάκτηση της κορυφής για άλλη μια φορά.

Βρισκόμαστε εκεί στο πέρασμα του Τυμπάνου κοντά στις 9 το πρωί.  Η χαμηλή θερμοκρασία και η μεγάλη υγρασία της ημέρας και ο κλειστός παγωμένος δρόμος από το χιόνι μας κάνει όλους μας να είμαστε προσεκτικοί.  Η πορεία για μια περίπου ώρα γίνεται στην ανατολική πλευρά της κορυφογραμμής Μασούρι (1.815μ.), Φούρκα (1.882μ.) και φτάνουμε στην βορεινή πλευρά της πλαγιάς Κουλκουτσάρι (2.016μ.). Τρείς δρόμοι σχηματίζονται με διαφορετικές κατευθύνσεις.  Εδώ γίνεται μικρή ανασύνταξη της ορειβατικής ομάδας και φορώντας τα κραμπόν.  Ξεκινάμε τη βορειοδυτική διαδρομή, η οποία περνά στην παγωμένη πλαγιά από μεγάλο όγκο χιονιού.  Η διάβασή μας γίνεται πολύ προσεκτική και η απόσταση ως την πρώτη μεγάλη στάση της λίμνης θα κρατήσει μιάμιση ώρα.  Εδώ πάνω είναι όλα είναι ένα κρυστάλλινο χαλί.  Τα κραμπόν καρφώνονται με σιγουριά στον πάγο και τα βήματά μας αργά.  Το διάσελο της λίμνης τώρα είναι μπροστά μας.  Η λίμνη έχει εξαφανιστεί κάτω από τον παχύ πάγο και στο στρώμα χιονιού.  Η περίμετρός της είναι χαρακτηριστική.

Εκεί κάποιες φορές, η ομάδα μας έκανε με σιγουριά πατινάζ με σπουδαίες φιγούρες.  Ξαναδοκιμάσαμε αλλά τα καρφιά των καρμπόν δεν επέτρεπαν την επανάληψη.  Η κορυφή είναι από πάνω μας.  Αισθανόμαστε την ανάγκη να την κατακτήσουμε.  Χωριζόμαστε σε αυτούς που το τολμούν για πάνω και στους υπόλοιπους που θα πατήσουν την κορυφή που θα πατήσουν την κορυφή Κουλκουτσάρι.  Οι στόχοι και των δύο με τον σωματικό κόπο και ψυχικό ενθουσιασμό επιτυγχάνονται με μεγάλη επιτυχία.  Η επιστροφή αρχίζει να γίνεται τώρα πιο εύκολη, από μία ακόμα μεγάλη εμπειρία με αυτές τις ακραίες συνθήκες.  Η χαρά του εσωτερικού μας κόσμου καταγράφεται με τις αφηγήσεις μας εκεί δίπλα στο ζεστό τζάκι της ταβέρνας-καφενείου της Δρακότρυπας.

Karava2 Karava8 Karava6

Have your say