< <

Στην Κρανιά με βροχή

Όλες οι εποχές είναι καλές για να επισκεφτεί κανείς τις περιοχές Ασπροποτάμου, μα το φθινόπωρο είναι ιδανικό για να διασχίζει αυτά τα μοναδικά τοπία με τα όμορφα χωριά και τους λίγους κατοίκους. Έτσι, πραγματοποιώντας για μια ακόμα φορά το πρόγραμμα του συλλόγου μας βρεθήκαμε στην περιοχή του Ασπροποτάμου. Δεν ήταν και ο καλύτερος καιρός για μια τέτοια ανάβαση στην κορυφή Τσοάνα κοντά στην Κρανιά.

Με απόσταση 75 χλμ από την πόλη μας και αφού περάσουμε την όμορφη Καλαμπάκα με τους βράχους των Μετεώρων τυλιγμένους στην ομίχλη, εμείς ανηφορίζουμε προς τα χωριά του Ασπροποτάμου. Περνάμε πρωί – πρωί την Καστανιά κατευθυνόμενοι για τον Αυχένα Ορθόπετρα ή Κιάτρα Μπράστα στα βλάχικα. Εδώ η στάση μας τώρα δεν γίνεται πια όπως άλλοτε. Έχουμε την βροχή και το αέρα να μας διώχνουν μακριά.

Κατηφορίζοντας τώρα προς Κουκουφλί συναντάμε και τα πρώτα νερά του Ασπροποτάμου που μας συντροφεύουν για λίγο στην πορεία μας. Εμείς τώρα αφήνουμε τον κεντρικό δρόμο και στρίβουμε αριστερά για να φτάσουμε στην Κρανιά. Μέσα στην ψιλή βροχή και ο ένας κοντά στον άλλο κατευθυνόμαστε στην κεντρική πλατεία του χωριού. Εκεί είναι το σημείο από όπου θα ξεκινήσουμε την πορεία για την κορυφή.

Μαζί μας είναι και για μια άλλη φορά ο φίλος μας και μέλος του συλλόγου μας Γιώργος Πολύσης. Αυτός θα είναι ο υπεύθυνος της πορείας. Είναι γνώστης της περιοχής με πείρα και μεράκι για τον τόπο του και σε συνεργασία με τον Νίκο Σιάχο, μέλος και αυτός του συλλόγου, μας δίνουν τις πρώτες πληροφορίες για το πώς θα κινηθούμε και ποια κατεύθυνση θα πάρουμε για να μπορέσουμε μέσα στην συνεχή βροχή και στην ομίχλη να βρεθούμε στην ράχη.

Η πορεία μας αρχίζει νοτιοανατολικά και για πολύ ώρα σε δασόδρομο καλής βατότητας. Αφού κερδίζουμε ύψος, σε κάποιο σημείο εγκαταλείπουμε τον δρόμο και ανηφορίζουμε σε μονοπάτι μιας ράχης που περνά μέσα από πυκνό, σκοτεινό δάσος από πανύψηλα έλατα για να  μας ανεβάσει πολύ ψηλά σε κεδρότοπο. Η βροχή συνεχίζει να πέφτει και εμείς ανηφορίζουμε για να βρεθούμε μετά από αρκετή ώρα στην πρώτη ράχη που οδηγεί προς την κορυφή μας.

Αποφασίζουμε να μην προχωρήσουμε άλλο, βλέποντας ότι ο καιρός γίνεται πιο επικίνδυνος με δυνατούς ανέμους. Έτσι η επιστροφή είναι επιβεβλημένη. Μικρό το κακό αφού έχουμε έτσι την ευκαιρία να απολαύσουμε τα εκλεκτά μανιτάρια που μαζέψαμε κατά την διάρκεια της πορείας μας.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Have your say