< <

Στην κορφή του λύκου (Τσούμα Λούπου)

Τσούμα Λούπου. Και ποιός ξέρει ετούτη την κορφή που στεφανώνουν οι οξιές, κρυμένη όπως είναι και μόνο από το Στεφάνι ορατή;

Άλλη μια κορφή του ευρύτερου σχηματισμού του Δοκιμίου που ξεκινά από το Ανήλιο και καταλήγει στον αυχένα της Κιάτρα Μπράστα. Ένας σχηματισμός πυκνά δασωμένος με επικρατέστερο είδος την οξιά.

Κυριακή πρωί βρεθήκαμε στην πλατεία του πιο ψηλού χωριού του νομού μας. Μια παρέα εντουράδων ζωντανεύει το έρημο χωριό. Λάτρεις του βουνού, με τον δικό τους τρόπο φυσικά. Αυτοί εποχούμενοι, εμείς ποδαράτοι.

Αντίκρυ μας η κορυφή, όχι ιδιαίτερα ψηλή, στα 1764 μέτρα, αλλά από εδώ το δάσος φαίνεται αδιαπέραστο. Άγνωστος σε όλους μας προορισμός, όπως και οι περισσότεροι στο νέο πρόγραμμα, για να κρατάμε αδιάπτωτο το ενδιαφέρον των μελών μας.

Επιτρέφοντας χαμηλότερα, αφήσαμε ττα αυτοκίνητά μας δίπλα στο ρέμα και ακολουθήσαμε τον φαρδύ χωματόδρομο μέχρι το σημείο που διασταυρώνεται δεξιά με άλλον στενότερο που κινείται έχοντας δεξιά το Σκληνασιώτικο ρέμα. Ακολουθώντας τον ανηφορίσαμε ήπια μέχρι να βρούμε μονοπάτι που τρυπώνει στο δάσος. Εμφανές στην αρχή, αδιόρατο στη συνέχεια ανηφορίζει μέσα σε ένα από τα πυκνότερα δάση που έχουμε δει.

Πεύκα και οξιές με φύλλα κίτρινα, κόκκινα σφανδάμια και μια έκπληξη: μαυρόπευκα, σπάνια σε αυτά τα δάση. Μεγάλα, ευθύκορμα δέντρα, ξεχωρίζουν από τη δασική πεύκη. Είναι ένα υγιές δάσος που χαίρεσαι να διασχίζεις. Μόνη παραφωνία η παντελής έλλειψη μανιταριών που αποδίδουμε στους παρατεταμένους καύσωνες του καλοκαιριού. Η υγρασία αισθητή λογω των πρόσφατων βροχώνς, δυσκολεύει την κινησή μας όσο και η πολύ μεγάλες κλίσεις.

Πάνω από μια ώρα χρειαστήκαμε για να φτάσουμε στο πράσινο ξέφωτο της κορυφής. Εκεί, αποσβολωμένοι σταθήκαμε μπροστά στο ασυνήθιστο θέαμα της ομίχλης που σέρνονταν από κορυφή σε κορυφή κρύβοντας και αποκαλύπτοντας δάση, λιβάδια και βουνά.

Σταθήκαμε όσο περισσότερο μπορούσαμε, καταγράφοντας εικόνες και συναισθήματα πριν αρχίσουμε να κατηφορίζουμε. Από νότια αυτή τη φορά απότομα στο δάσος μέχρι να βρούμε μονοπάτι. Φαρδύ, με κλίσεις ήπιες, σημαδεμένο από υλοτόμους και εντουράδες και μη καταγεγραμμένο στους ορειβατικούς μας χάρτες.

Με χαλαρή διάθεση βαδίσαμε απολαμβάνοντας την κάθε στιγμή της πορείας μας. Στα φυλλώματα των δέντρων, οι πρώτες σταγόνες της βροχής. Επιστρατεύσαμε τα αδιάβροχα αλλά ήταν περιττά, αφού η μπόρα ποτέ δεν ξέσπασε.

Have your say