< <

Στην Καρδιά της Πίνδου – Βάλια Κάλντα

Πλησιάζουν οι καλοκαιρινές διακοπές για τους περισσότερους από εμάς και μια από της τελευταίες εκδρομές στο φετινό πρόγραμμα μας περιλαμβάνεται η ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ (Ζέστη Κοιλάδα ) μια εκδρομή που σκοπό έχει να περάσουμε ένα ξεκούραστο σαββατοκύριακο σε μια περιοχή τοσο γνωστή σε μας.

Η ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ βρίσκεται στον Εθνικό Δρυμό ΠΙΝΔΟΥ ανάμεσα στα χωριά Περιβολι, Κρανια, Βωβουσα, Μηλια. Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκεπτόμαστε την περιοχή του εθνικού δρυμού της Πίνδου και ούτε η πρώτη φορά που περπατήσαμε στις κορφές, και διανυκτερεύσαμε στα δάση της περιοχής. Κάθε φορά όμως που, ρχόμαστε σε αυτή την περιοχή της Βόρειας Πίνδου όλο και διαφορετικές εικόνες, παραστάσεις μας αποτυπώνονται στο μυαλό, στη σκέψη λες και είμαστε σε διαφορετικό τόπο .

Η αφετηρία της εκδρομή , και ο τόπος συγκέντρωσης είναι το Περιβόλι ,το βλαχοχώρι αυτό της Πίνδου σε υψόμετρο 1300 μ αποτελεί τόπο προορισμού κάθε χρόνο για το σύλλογο τουλάχιστον δυο φορές και αφετηρία για αναβάσεις σε κορφές της Β Πίνδου.

Σάββατο μεσημέρι στην πλατεία, τσίπουρο, μεζέδες, γάστρες, αρνιά έτοιμα για τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού ,μια διαδρομή 18 χωμάτινων χιλιόμετρων στην καρότσα του φορτηγού που μας οδηγεί στο χώρο της κατασκήνωσης

Η αίσθηση της γαλήνης που νιώθει κανείς φτάνοντας στη Βόλια Καλντα είναι απόλυτη και καθηλωτική. Καμμια περιγραφή όσο ατμοσφαιρικη,λεπτομερής και αν είναι δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις εικόνες της περιοχής. Εικόνες άγριες , τοπίο επιβλητικό με τις κορφές Φλεγγα, Αυγό, Πυροστια. Μπατλες να στέκονται απέναντι να μας προκαλούν να της ανέβουμε για μια ακόμη φορά. Οι μυρουδιές είναι έντονες ,ο ήχος από τα ρέματα και τα ποτάμια δυνατός και χαλαρωτικός συνάμα. Τα πανύψηλα ρομπολα εντυπωσιακά και η απογευματινή βόλτα στο αρκουδορεμα απίστευτη. Μια απέραντη ησυχία βασιλεύει και ο νόμος είναι η ηρεμία. Παρ όλα αυτά ο τόπος δεν είναι παρθένος. Ακόμη και στην τελευταία πέτρα υπάρχουν ανθρώπινα ίχνη. Είναι τα μεγάλα 4χ4 και η πολύβουες συντροφιές των εταιριών αναψυχής που υπόσχονται συγκινητικά διήμερα σε τοπ περιοχές.

Είναι και αυτά τα πλαστικά μπουκάλια χλωρίνης πεταμένα στο ποτάμι που δείχνουν την ασυνειδησία ορισμένων επίδοξων ψαράδων που ιεροσυλούν αυτόν τον πανέμορφο τόπο,που μας γεμίζει αγανάκτηση για την αδιαφορία αρμοδίων και μη για το πώς είναι δυνατόν ένα τόσο υπέροχο μέρος να παραμένει αφύλακτο χωρίς στοιχειώδες έλεγχο για όλους εμάς που τον επισκεπτόμαστε .

Δεν είναι εύκολο να απολαύσεις την ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ δεν θα σε «διασκεδάσει« η περιοχή .Πρέπει να αναζητήσει κανείς απλά πράγματα, τον αερα,το περπάτημα στο αρκουδορεμα,την ηρεμία της φύσης. Αν δεν περπατήσεις έχεις χάσει σημαντικό κομμάτι της γοητεία της.

Εμείς δεν αντέξαμε ούτε αυτή τη φορά τον πειρασμό και μετά από δυο ώρες περίπου ανεβήκαμε στην Πυροστιά (1967 μ ), απολαμβάνοντας το ανάγλυφο της περιοχής.

Τόπος γεμάτη αετοφωλιές και αρκούδες στην καρδιά της Πίνδου που προκαλεί τον επισκέπτη να την απόλαυση να τη γευτεί είναι η ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ,«Μοδατος» για αυτούς που οργανώνουν εκδρομές πίσω από της πολυθρόνες των γραφείων

Για όλους τους ταπεινούς επισκέπτες πουν δεν ιεροσυλούν εις βάρος της ένα τόπος που με ευλάβεια καθένας πρέπει να επισκεπτεται.

Have your say