< <

Στην Καράβα

Ο τόπος γνωστός. Η βορινή πλευρά των Αγράφων. Η κορυφή, χιλιοπερπατημένη. Η Καράβα. Τι περισσότερο θα μπορούσε λοιπόν να προσθέσει άλλη μια ανάβαση; Έναν υγιεινό περίπατο, την ευκαιρία της σωματικής άσκησης, κάποιες όμορφες φωτογραφίες, την ικανοποίηση της κατάκτησης μιας ψηλής κορφής;

Όχι μόνον αυτά, ή καλύτερα όχι κυρίως αυτά. Είναι το απρόσμενο που χρωματίζει μια πορεία και πάνω απ όλα η διάθεση να δεις, να ακούσεις, να αισθανθείς. Να βρεις το αληθινό νόημα των λέξεων, πέρα από την καθημερινή φθορά τους και ελεύθερος από κάθε είδους δέσμευση να γίνεις κοινωνός αληθινός της φύσης.

Ξεκινώντας από το διάσελο «Αέρας» πάνω από την Αργιθέα παίρνουμε το χωματόδρομο που ζώνει τον όγκο της Καράβας σε υψόμετρο 1500 μέτρων. Στον ήχο των βημάτων μας εκατοντάδες τριζόνια τρέχουν να κρυφτούν στη χαμηλή βλάστηση. Μεγάλες πράσινες ακρίδες αφανίζουν το τρυφερό χορτάρι. Σε λίγο θα ζεστάνει και οι μυρωδιές των λουλουδιών θα ξυπνήσουν χιλιάδες έντομα. Ειδικευμένοι επικονιαστές θα αναζητήσουν το κατάλληλο είδος για να ρουφήξουν τους χυμούς του. Μια συστάδα κίτρινων κρίνων (Lilium albanicum)  θα τραβήξει την προσοχή μας. Η παρουσία τους εδώ είναι μια έκπληξη αφού δεν συναντιούνται σε αυτό το γεωγραφικό πλάτος.

Το μονοπάτι μας οδηγεί στη ραχοκοκαλιά του βουνού. Βράχια που τρυπούν το έδαφος για να αντικρύσουν το φώς του ήλιου. Πέτρες παραταγμένες από χέρια τσομπάνων σχηματίζουν πρόχειρα καταφύγια για ζώα και ανθρώπους. Στο κοίλωμα ενός βράχου, νερό από τη χθεσινή βροχή.

Ο κώνος της κορυφής τεράστιος, υψώνεται στα 2184 μέτρα θρυμματισμένος από την αέναη δράση του νερού και του αέρα. Στη βάση του σχηματίζεται μια μικρή λίμνη που αποστραγγίζει τα νερά από τα χιόνια που λιώνουν. Η λασπωμένη της επιφάνεια καθρεφτίζει τις γύρω κορυφές. Ολόγυρα στις όχθες σημάδια από τις οπλές των ζώων που έρχονται ως εδώ για να ξεδιψάσουν.

Λίγο ψηλότερα ένα κοπάδι πρόβατα κόβει την πορεία μας. Τα τσομπανόσκυλα μας πλησιάζουν απειλητικά ενώ συγχρόνως απομακρύνουν το κοπάδι χαμηλότερα. Αφού διαπιστώσουν το αγαθό των προθέσεών μας επιτρέπουν τη συνέχιση της πορείας.

Σύννεφα αρχίζουν να ανεβαίνουν από τις χαράδρες σκεπάζοντας τις κορυφές. Γύρω από τη λίμνη μαζεύτηκε ένα κοπάδι από τα περίφημα άγρια άλογα των Αγράφων. Αφού ξεδιψάσουν θα ανεβούν λίγο ψηλότερα για να βοσκήσουν το τρυφερό χορτάρι. Διακρίνουμε ένα νεογέννητο πουλάρι που βυζαίνει.

Λίγα μέτρα από την κορυφή και το άλικο αμέτρητων γερανιών χρωματίζει τα διάσπαρτα λιθάρια. Ο αέρας σμιλεύει τα σύννεφα αλλάζοντας συνεχώς τη μορφή τους. Άγραφα των εκπλήξεων, τόπος τρομερός αλλά  και χαριτωμένος.
Θα παραμείνουμε στην κορυφή για ώρα πολλή συντροφιά με ένα μεγάλο τσομπανόσκυλο με το οποίο μοιραζόμαστε το ψωμί μας.

Have your say