< <

Στα σπήλαια του Κόζιακα

Παρά την τακτική παρουσία μας στην περιοχή, ο Κόζιακας δεν παύει ποτέ να μας εκπλήσσει. Ακόμα και μια απλή πεζοπορία στις πλαγιές του εγκυμονεί το απρόοπτο και το μοναδικό. Πολλές φορές αναφερθήκαμε στον λαβύρινθο των φαραγγιών και στα πολυδαίδαλα περάσματά του, απόρροια του ασβεστολιθικού του υποβάθρου με την έντονη καρστικοποίηση.

Το ιδιαίτερο μικροκλίμα συντελεί στην ανάπτυξη μιας πολύ ενδιαφέρουσας χλωρίδας, γεγονός που κάνει τον Κόζιακα έναν πραγματικό βοτανικό παράδεισο. Δεν μπορούμε λοιπόν να αποσυνδέσουμε το ορειβατικό από το περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, αντίθετα το ένα είναι απαραίτητο συμπλήρωμα του άλλου. Για να προσεγγίσουμε τα αποκομμένα μικρά φαράγγια όπου θάλλουν μοναδικά φυτά χρειαζόμαστε πόδια γερά και πνευμόνια μα και σκαρφαλώνοντας σε κάποια κορυφή δεν μπορούμε παρά να σταματήσουμε για να θαυμάσουμε το πέταγμα ενός μεγάλου αρπακτικού.

Σε μια εκτός προγράμματος πορεία με σκοπό να γνωρίσουμε δυο χαρακτηριστικούς γεωμορφολογικούς σχηματισμούς του βουνού, την «Χιονότρυπα»και την «Τρύπα του Βολιώτη», βρεθήκαμε εκεί μεσοβδόμαδα, στα τέλη του Ιούλη, μεσούντος του καύσωνα που δοκιμάζει τις αντοχές όλων όσων έχουμε την ατυχία να παραμένουμε στην πόλη.

Παρά το πρωινό ξεκίνημα, η υγρασία είναι έντονη στο μονοπάτι που από την Ελάτη οδηγεί στο εκκλησάκι της Αγίες Τριάδας και από εκεί στον χωματόδρομο που κατευθύνεται βορειότερα. Στην βρύση «Πουλμένη» γεμίζουμε τα παγούρια μας νερό παγωμένο και συνεχίζουμε μέχρι την θέση «Καλογερομάντρι». Δεξιά μας υψώνεται το δυτικό τείχος των κορυφών που πρέπει να προσπεράσουμε. Ανηφορίζουμε απότομα μέσα σε αραιό δάσος ελάτων που τελειώνει στην κορυφογραμμή. Είμαστε σε υψόμετρο 1800 μέτρων περίπου. Βορειότερα, η ψηλότερη κορυφή του Βουνού (Αστραπή – υψ. 1901 μ.) και δεξιά, κάτω από τα πόδια μας, ένα από τα  πολλά μικρά οροπέδια του Κόζιακα, πνιγμένο στις φτέρες.

Στρέφουμε νότια και σε 10’ μπαίνουμε σε μικρό φαράγγι. Σαν να ανοίγουμε την πόρτα ενός άλλου κόσμου. Εδώ ανθίζουν κάθε είδους αγριολούλουδα με κορυφαίο τον σπάνιο μωβ κρίνο (Liliummartagon). Ένα και μοναδικό φυτό με ψηλό βλαστό και πολλά άνθη που μας δίνει τη δυνατότητα αρκετών φωτογραφικών λήψεων.

Στο βάθος του φαραγγιού υπάρχει μια σπηλιά, τον πάτο της οποίας καταλαμβάνει ένα παχύ στρώμα χιονιού που διατηρείται παγωμένο ολόκληρο τον χρόνο. Είναι η «Χιονότρυπα», ελάχιστα γνωστή στον ορειβατικό κόσμο. Το βάθος της δεν είναι μεγάλο αλλά για να κατεβούμε χρειαζόμαστε σκοινί, κάτι για το οποίο δεν προνοήσαμε.

Συνεχίζουμε λοιπόν για την παρακείμενη «Τρύπα του Βολιώτη». Είναι ένα σπηλαιοβάραθρο άγνωστου βάθους. Ο μύθος λέει ότι ένας τσοπάνος ονόματι Βολιώτης είδε να γκρεμίζεται εδώ ένα από τα πρόβατά του για να φανεί μέρες αργότερα στο Γοργογύρι και να αποτελέσει πλούσιο γεύμα για τους ντόπιους. Όταν το έμαθε ο Βολιώτης, έριξε επίτηδες νέο πρόβατο στο βάραθρο για να χορτάσουν οι Γοργογυριώτες. Ακολούθησε και ένα τρίτο, γεγονός που πυροδότησε την οργή του αφεντικού του Βολιώτη που δεν δίστασε να πετάξει τον τσομπάνο του στο βάραθρο. Σε ανάμνησή του γεγονότος το βάραθρο φέρει το όνομά του. Πέραν του μύθου, η αλήθεια είναι ότι το πιο κοντινό βουνό μας κρατά καλά κρυμμένα μυστικά που προσθέτουν στην γοητεία του.

Πλησιάζουμε προσεκτικά στα χείλη του βαράθρου. Είναι κατοικία κορακιών που μάλλον αντιλήφθηκαν την παρουσία μας και άρχισαν να φλυαρούν. Η πέτρα που ρίχνουμε ακόμα πέφτει χωρίς να ακουστεί το τέρμα της πορείας της. Πάνω από την άβυσσο σχηματίζεται ένα κοίλωμα καλά προφυλαγμένο όπου η αρκούδα έκανε το γιατάκι της όπως φανερώνουν τα πατήματά της στην ξεραμένη λάσπη. Από τα έγκατα της γης το βλέμμα μας στρέφεται ψηλά ακολουθώντας το πέταγμα ενός ζευγαριού Σφηκιάρηδων (Pernisapivorus) την παρουσία των οποίων εντοπίσαμε και παλαιότερα στην επικράτεια του Κόζιακα.

Μακρινά μπουμπουνητά μας αναγκάζουν να επισπεύσουμε την επιστροφή. Η ζέστη της μέρας εγκυμονεί την καταιγίδα. Η κατηφόρα είναι απότομη. Βαδίζουμε ανάμεσα σε πέτρες και χορτάρια μέχρι τον δασόδρομο όπου οι πρώτες σταγόνες μας υποδέχονται. Ευτυχώς είναι και οι τελευταίες, αφού η μπόρα κατευθύνθηκε δυτικότερα, ξεσπώντας στον ορεινό σχηματισμό του Αυγού.

koziakas koziakas2 koziakas8 koziakas14 koziakas15 koziakas17 koziakassat

Have your say