< <

Στα Καστανοχώρια

Είναι κάποιες μέρες φτιαγμένες θαρρείς για το ταξίδι. Μέρες φθινοπωρινές, λαμπερές, κρυστάλλινες, .όπως αυτές του τριημέρου της 28ης Οκτωβρίου. Σάββατο απόγευμα, και οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν πλάγια, φωτίζοντας με μύριες αποχρώσεις τον κόσμο, γλυκαίνοντας ακόμη περισσότερο τους απαλούς όγκους του Βόιου. Βόρεια του Τσοτυλίου και της Νεάπολης, μέσα από ένα δαίδαλο στενών, φιδίσιων δρόμων, οδηγούμαστε στα Καστανοχώρια. Τριάντα χωριά χτισμένα στις πλαγιές των Οντρίων, παρακλαδιού του Βόιου, και σε υψόμετρο από 600 έως 1050 μέτρα ανήκουν διοικητικά στους νομούς Κοζάνης και Καστοριάς. Τα σπίτια, αρχικά πλινθόκτιστα, πολλά των οποίων σώζονται ακόμη, κρύβονται ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση από οξυές, βελανιδιές, λεύκες, πλατάνια, καρυδιές, και κυρίως καστανιές, το δέντρο που χαρακτηρίζει τα χωριά αυτά. Ο καρπός του στάθηκε η αφορμή να ζωντανεύουν ξανά οι δρόμοι τους και να γεμίζουν κόσμο στη γιορτή του κάστανου που διοργανώνεται κάθε χρόνο την εποχή της συγκομιδής. Μια γιορτή που γίνεται στα δυο μεγαλύτερα καστανοχώρια, την Κοζανίτικη Δαμασκηνιά και το Καστοριανό Καστανόφυτο. Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, τούτα τα πανέμορφα χωριά κατοικούνται από ελάχιστους ανθρώπους που ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και κάποιες μικρές καλλιέργειες καπνού, σιτηρών και φασολιού.
Έχει νυχτώσει για τα καλά όταν φτάνουμε στο δημοτικό ξενώνα του Ανθοχωρίου. Στο αναμμένο τζάκι αποθέτουμε την κούραση του ταξιδιού και την προσμονή της επόμενης μέρας. Που ξημερώνει ολόφωτη, δίνοντάς μας την ευκαιρία για μια όμορφη βόλτα στα κοντινά χωριά: Σκαλοχώρι, Νόστιμο, Ασπροκκλησιά, Άγιος Ηλίας, Δαμασκηνιά. Εδώ, η γιορτή έχει ήδη αρχίσει. Ψημένα κάστανα και κρασί προσφέρονται απλόχερα στους συμμετέχοντες, υπό τον ήχο ζωντανής μουσικής.    Και στο γειτονικό Καστανόφυτο, το κέφι έχει για τα καλά ανάψει. Με πρωταγωνιστές τα χάλκινα του μουσικού συγκροτήματος, που δίνουν αληθινό ρεσιτάλ, ενώ τα κάστανα ψήνονται σε μεγάλες σκάφες και το κρασί ρέει άφθονο.
Το απόγευμα δεν χάνουμε την ευκαιρία ενός περιπάτου στις όχθες της λίμνης της γειτονικής Καστοριάς και μιας επίσκεψης στον χώρο του προϊστορικού οικισμού του Δισπηλιού. Η βόλτα μας ολοκληρώνεται με ένα καλό δείπνο σε ταβέρνα της Αμουδάρας.
Το πρωί της Δευτέρας περπατήσαμε στα πανέμορφα δάση των Οντρίων, μαγεμένοι από τα χρώματα του φθινοπώρου που μετατρέπουν ταπεινά φυλλώματα σε έργα τέχνης. Ελεύθερη η ματιά μας στη διαυγή ατμόσφαιρα κινήθηκε από το Γράμμο και το Βίτσι μέχρι τον Όλυμπο και τα Άγραφα.

Have your say