< <

Στα Αντιχάσια

Ένας απλός περίπατος στην ημιορεινή ζώνη των Αντιχασίων μπορεί να εξελιχθεί σε μια απολαυστική εμπειρία. Σαν αυτή που ζήσαμε την περασμένη Κυριακή μαζί με τους φίλους της Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας. Στόχος μας η κορυφή Πυραμίδα (Μετερίζι) πάνω από το Μαυρέλι, το ορεινότερο χωριό της περιοχής.

Το Μαυρέλι βρίσκεται στα βορειοανατολικά του Νομού Τρικάλων στα σύνορα τριών νομών Τρικάλων-Γρεβενών-Λάρισας και ανήκει στον νεοσύστατο Δήμο Καλαμπάκας. Παλιό Κεφαλοχώρι της περιοχής, είναι χτισμένο στις πλαγιές των Αντιχασίων, σε υψόμετρο 1130 μέτρων. Ο πληθυσμός του Μαυρελίου, σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 379 κάτοικοι. Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μαυρελίου του Δήμου Καλαμπάκας ανήκει και ο οικισμός Αχελινάδα. Η παλιά τοποθεσία του χωριού ήταν στη θέση «Αμπέλια» και η μεταφορά στη σημερινή του θέση, κατά την παράδοση έχει σαν αφορμή την εικόνα της Παναγίας, η οποία έφευγε από την παλιά θέση του χωριού και πήγαινε εκεί όπου σήμερα είναι χτισμένη η εκκλησία του χωριού. Στην ιστορική μνήμη των κατοίκων διατηρείται το πέρασμα του Αγ. Κοσμά του Αιτωλού από τα μέρη τους.

Το πέτρινο σχολείο του χωριού, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία και ήταν εγκαταλελειμμένο, απέκτησε και πάλι ζωή, με τη μορφή λαογραφικού Μουσείου. Εκεί μπορεί κανείς να δει σχολικά βιβλία και αντικείμενα των παλαιοτέρων χρόνων, φωτογραφίες από τα τότε σχολικά χρόνια και αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι.  Σημαντική πολιτιστική κληρονομιά είναι η παλιά εκκλησία Κοιμήσεως Θεοτόκου που χτίστηκε το 1640 μ.Χ. και αποτελεί διατηρητέο μνημείο.

Το χωριό περιστοιχίζεται από δάσος οξιάς, το «Μάρμαρο». Στη θέση «Γιάννη Πηγάδι», (13 χλμ. από το χωριό), μέσα σε δάσος κατάφυτο από φτέρη και οξιά, βρίσκεται παλιά λιθόκτιστη βρύση. Τοπίο σπάνιας ομορφιάς είναι ο φυσικός καταρράκτης «Κρεμαστός», με 30 περίπου μέτρα ύψος πτώσης νερού, απέχει από το Μαυρέλι 25 χλμ. και αποτέλεσε στόχο παλιότερης πεζοπορικής μας διαδρομής.

Η μικρή υψομετρική διαφορά και η όμορφη μέρα μας προτρέπει να μεγαλώσουμε την διαδρομή. Αντί να ανεβούμε απ’ ευθείας στην κορυφή, προτιμάμε να βαδίσουμε περισσότερο ώστε να την προσεγγίσουμε από την ανατολική πλευρά. Έχουμε έτσι την ευκαιρία να θαυμάσουμε την πανέμορφη θέα προς τον κάτασπρο Όλυμπο του οποίου οι δυτικές πλαγιές προβάλλουν με κάθε λεπτομέρεια λόγω της μεγάλης διαύγειας. Ξεχωρίζουμε τις κορυφές Καλόγηρος, Άγιος Αντώνιος, Σκολιό και πίσω ακριβώς, στην σκιά της, τον Μύτικα. Στο βάθος και νοτιότερα ο κάτασπρος κώνος του Κισσάβου.

Φτάνοντας στο Μετερίζι μπορούμε να δούμε ολόκληρη την ραχοκοκαλιά της Πίνδου που ξεκινά από την Γκαμήλα και καταλήγει στα Άγραφα. Νοτιότερα, τα Βαρδούσια και ο Παρνασσός. Είναι εκπληκτική η θέα από αυτή την χαμηλή κορυφή των Αντιχασίων (υψ. 1400 μ.), γεγονός που οφείλεται στην κεντρική της θέση και στην έλλειψη άλλων ψηλότερων κορυφών γύρω της.

Μετά από σύντομη παραμονή, επιστρέφουμε από την δυτική πλευρά. Μακραίνοντας λίγο την πορεία μας, ανεβαίνουμε στο ύψωμα πάνω από το Μαυρέλι για να δούμε τα απομεινάρια από τον Σταθμό Λόχου Ευζώνων, ένα πετρόχτιστο κτίριο που χρονολογείται το 1881. Πρώτος διοικητής του ήταν ο Παύλος Μελάς. Στο Μαυρέλι υπηρέτησε ο Γεώργιος Κονδύλης (1879-1936), υπολοχαγός τότε του Σώματος των Ευζώνων, κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων.

Το μεσημέρι μας βρίσκει στο καφενείο του χωριού να απολαμβάνουμε τον ήλιο μιας θαυμάσιας καλοκαιρινής ανάπαυλας στο μέσο ακριβώς του χειμώνα.

Meterizi7 Meterizi8 Meterizi9 Meterizi30 Meterizi39

Have your say