< <

Στα Άγραφα – Μάρτσα

Όταν μιλάμε για τα Άγραφα, ουσιαστικά αναφερόμαστε σε δυο διαφορετικούς κόσμους: Στην δυτικά, και στην ανατολικά του Ταυρωπού περιοχή.

Η πρώτη είναι μια τρομερή σειρά γυμνών κορυφών που κατρακυλούν σε απύθμενους γκρεμούς. Ένας κόσμος τραχύς, σμιλεμένος στην πέτρα και το ανεμοβρόχι. Δρόμοι που φιδογυρίζουν σε μεγάλα ύψη, κλειστοί για μεγάλα διαστήματα από την κακοκαιρία.

Η δεύτεροι είναι μια σειρά χαμηλών βουνών, δασωμένων μέχρι τις κορυφές τους, που σβήνουν απαλά στον Θεσσαλικό κάμπο. Εδώ κυριαρχεί το χώμα και πάνω σ’ αυτό φυτρώνουν καστανιές, καρυδιές, έλατα, πλατάνια, σφενδάμια και κάθε είδους θάμνοι.

Κοινή μοίρα των Αγράφων η εγκατάλειψη. Από την πολιτεία πρώτα, από τους κατοίκους στη συνέχεια. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως όταν εδέησε να τελειώσει ο δρόμος Καρπενησίου – Μαυρομμάτας, αυτή είχε πλέον χάσει και τον τελευταίο κάτοικό της.

Στόχος της Κυριακάτικής εξόρμησής μας ήταν η κορυφή Μάρτσα, πάνω από το χωριό Νεράιδα Καρδίτσας. Μιλάμε για το νοτιότερο χωριό, πίσω από τη λίμνη του Μέγδοβα, και όχι για το γνωστότερο, που βρίσκεται πάνω από τη λίμνη, ούτε για τη γειτονική και ολότελα άγνωστη Νεράιδα της Ευρυτανίας. Για να φτάσουμε μέχρι εδώ χρειάστηκε ένα δίωρο ταξίδι μέσω Καρδίτσας -Ραχούλας –Αμάραντου – Σαρανταπόρου.

Μπαίνοντας στο χωριό, μυρίσαμε τον καπνό από τα τζάκια των σπιτιών που μένουν ακόμη ανοικτά. Είναι ένα αρκετά μεγάλο χωριό, στα 850 μέτρα, πάνω από τον Ταυρωπό και ανάμεσα στις κορφές Παπαδημήτρη και Μάρτσα. Συνεχίζοντας το χωματόδρομο πάνω από το χωριό μπήκαμε σε όμορφο δάσος με έλατα και σε μισή ώρα φτάσαμε στο «Σπίτι του Διαβάτη», ένα καταφύγιο για ξυλοκόπους και κυνηγούς κυρίως, σε υψόμετρο 1150 μέτρα. Είναι ανεπαρκώς συντηρημένο, χωρίς καθόλου εξοπλισμό.

Από εδώ, βλέποντας την κορυφή, ανηφορίσαμε τον χωματόδρομο, για να τον παρακάμψουμε σε λίγο, μπαίνοντας σε μονοπάτι που οδηγεί σε μια στάνη και από εκεί στην κορυφή σε μια περίπου ώρα. Εδώ, στα 1680 μέτρα υπάρχουν τα ερείπια ενός πυροφυλάκιου, δηλαδή ένας μόνο τοίχος με παράθυρο, ιδανικό κάδρο για τους φωτογράφους της παρέας. Μια κορυφή σε περίοπτη θέση που προσφέρει θέα προς τα Φουρνά, τη Μαυρομμάτα, το Καροπλέσι, το Ανθηρό, τη λίμνη του Μέγδοβα και το Μπελοκομύτι. Από εδώ, συναρπαστικό είναι το θέαμα των απόκρημνων δυτικών κορυφών: Η Κόψη, η Σβώνη, το Μπορλέρο, η Λιάκουρα, η Φτέρη. Το οροπέδιο της Νιάλας και ο μικρός οικισμός Καμάρια. Νότια, το Βελούχι, η Οίτη και τα Βαρδούσια.

Στη ζεστή φθινοπωριάτικη μέρα, ξαπλωμένοι στο γρασίδι, αφήνουμε τη ματιά μας να ταξιδεύει στο πανόραμα των κορυφών…

martsa1 martsa5

Have your say