< <

Σμόλικας

Στο δεύτερο ψηλότερο Ελληνικό βουνό μετά τον Όλυμπο βρέθηκαν τα μέλη του ΣΠΟΡΤ το περασμένο σαββατοκύριακο, στην βόρεια Πίνδο. Στον σχηματισμό του Σμολικα ανατολικά το Ζουζουλιότικο ποτάμι τον χωρίζει από το Βόιο και το ρέμα της Σαμαρίνας από τον σχηματισμό της Βασιλίτσας, βόρεια ο σαραντάπορος από τον Γραμμο, και νότια ο Αώος από την Γκαμήλα που δυτικά φτάνει μέχρι την Κόνιτσα. Και όπως είναι γνωστό στόχος μας είναι η κορυφή αλλά σκοπός μας το ταξίδι, ένα ταξίδι που σε φέρνει σε μέρη γνωστά και όμορφα, σε κάνει να γνωρίσεις καινούργιους φίλους αλλά και να ξαναδείς τους παλιούς, όπως τον Αντώνη στο – πνιγμένο στο πράσινο – χωριό Άρματα, στο καφενείο του οποίου πάντα κάνουμε μια στάση. Μας θυμίζει άλλες εποχές, τότε που ο χρόνος είχε άλλους ρυθμούς κι οι άνθρωποι άλλες σχέσεις. Αλλά και τον φίλο μας τον…Ανάσα στον οντά του οποίου θα δούμε τι.. παίζει σήμερα (από φαγητό) σύμφωνα με τα λεγόμενα του.

Για διαμονή επιλέξαμε τον ξενώνα του χωριού Πάδες, λόγω του άστατου καιρού του Σαββάτου, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1140μ. και έχει θέα προς τον εντυπωσιακό όγκο της Γκαμήλας. Βρίσκεται δε πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί από την Σμίξη και το χιονοδρομικό της Βασιλιτσας, στην Κόνιτσα. Μια πολύ καλή διαδρομή που αξίζει κάποιος να κάνει. Η εκκίνηση εγινε πολύ νωρίς το πρωί της Κυριακής λίγο έξω από το χωριό με βόρεια κατεύθυνση προς την δρακολιμνη του Σμόλικα στα 2150μ της διαδρομής. Τέτοιες λίμνες στην Ήπειρο βρίσκουμε σε πολλά βουνά. Όπως τον Γραμμο, Φλεγκα, Γκαμήλα. Λίμνες που είναι απομεινάρια της εποχής των παγετώνων.

Η παράδοση τις θέλει ‘’δρακολιμνες’’ με Δράκους που μαλώνουν μεταξύ τους και πετούν πέτρες και κορμούς δέντρων από την μια κορυφή στην άλλη. Παίρνοντας το καλά σημαδεμένο μονοπάτι κι ανάμεσα σε αγριολούλουδα σε μιάμιση ώρα πιάσαμε την ψηλότερη κορυφή του Σμολικα. Συνολική πορεία 6 ώρες- ικανοποίηση και χαρά απροσμέτρητη.

Have your say