< <

Σεμινάριο στο Μεσολόγγι

Πόσες φορές προσεγγίζοντας μια απόκρημνη κορυφή δεν σταματήσαμε για να θαυμάσουμε το πέταγμα ενός μεγάλου αρπακτικού. Πόσες φορές περπατώντας την άνοιξη στο δάσος μας συνόδεψε το κάλεσμα του κούκου και το ρυθμικό χτύπημα του ράμφους ενός δρυοκολάπτη. Κι άλλες φορές, στης νύχτας το σκοτάδι, πάγωσε το αίμα μας στην κραυγή του χουχουριστή.
Τα πουλιά! Το πιο όμορφο είδος του ζωικού βασιλείου. Η δυνατότητά τους να πετάνε πάντα εντυπωσίαζε τον άνθρωπο, τον κολλημένο στις δυο διαστάσεις. Τα πουλιά, ένας ευαίσθητος δείκτης των μεταβολών του περιβάλλοντος, ένας κόσμος που απειλείται, που κάθε μέρα χάνεται.
Πλήθος οι απειλές που αντιμετωπίζει. Οι ασυνείδητοι κυνηγοί και ψαράδες, ο αφανισμός των βιοτόπων τους, η καταστροφή της τροφικής τους αλυσίδας, η μόλυνση του περιβάλλοντος κ.α.

Έτσι, υπάρχει μια παγκόσμια κινητοποίηση οργανώσεων για την προστασία των πουλιών. Στη χώρας μας, κύριος φορέας της κινητοποίησης αυτής είναι η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία Ελλάδας (ΕΟΕ) που έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα ποικίλλων δράσεων. Μια από αυτές είναι η παρακολούθηση των προστατευομένων περιοχών, σε κάθε μια από τις οποίες έχει ορίσει έναν ή περισσότερους υπεύθυνους. Για την ενημέρωση των υπευθύνων, η ΕΟΕ οργάνωσε ειδικό σεμινάριο τη Σαββατοκύριακο 6-7 Νοεμβρίου στο Μεσολόγγι. Από το σύλλογό μας συμμετείχαν οι : Παρασκευή Πολύζου και Γιάννα Τσιαντούλα σαν υπεύθυνοι της περιοχή του Κόζιακα, Γιάννης Γιαννούλας σαν υπεύθυνος Χασίων – Μετεώρων, Γιάννης Πολύζος, και Χρήστος Ευσταθίου σαν υπεύθυνοι του όρους Άθως.

Έγινε μια εκτενής παρουσίαση του κόσμου των πουλιών με τη βοήθεια διαφανειών, αναπτύχθηκε η δράση της ΕΟΕ, το νομικό καθεστώς των προστατευόμενων περιοχών και τα καθήκοντα του υπεύθυνου παρακολούθησης. Στο Κέντρο Ενημέρωσης Αιτωλικού έγινε διεξοδική παρουσίαση της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου.
Στην πράξη, επισκεφθήκαμε τη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού και κάναμε παρατήρηση του πουλιών της χρησιμοποιώντας κιάλια και τηλεσκόπια.
Πιστεύουμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε υλικό από αυτό το σεμινάριο και από την αντίστοιχη δράση μας.

S_Mesologgi094 S_Mesologgi043 S_Mesologgi037

Have your say