< <

Πύργος Ιθώμης – Κανάλια

Η διαδρομή της προηγούμενης Κυριακής ήταν μια ήπια πορεία στις ανατολικές απολήξεις της οροσειράς των Αγράφων κατά μήκος του μονοπατιού που ενώνει το όμορφο χωριό του Πύργου Ιθώμης με τα Κανάλια της Καρδίτσας.
Σημείο εκκίνησης η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, 800 μέτρα από το χωριό, στη μικρή κοιλάδα του Νέδα, τα νερά του οποίου πηγάζουν από τα βουνά του Αγίου Ακάκιου. Ένα τοπίο μαγευτικό, ένας χώρος επισκέψιμος, που αιχμαλωτίζει τις αισθήσεις με την πρώτη επαφή.

Ψηλά στα βράχια πάνω από την εκκλησία υπάρχει η σπηλιά του Δία όπου σύμφωνα με τη μυθολογία ανατράφηκε ο θεός από τις νύμφες Ιθώμη και Νέδα. Αυτές έδωσαν τα ονόματά τους στην πόλη Ιθώμη και στον ποταμό Νέδα. Ένα μονοπάτι απότομο και ελικοειδές οδηγεί στη σπηλιά, σε υψόμετρο 250 μέτρων, όπου υπάρχει η αχειροποίητη εικόνα της Παναγίας δεξιοκρατούσας, τόπος προσκυνήματος των κατοίκων της περιοχής.

Αφού περάσαμε το ποτάμι, ακολουθώντας νότια κατεύθυνση, παρακάμψαμε τον πύργο της ακρόπολης της αρχαίας πόλης. Καθαρά φθινοπωρινό τοπίο με βλάστηση αλλού αραιή και αλλού πυκνότερη, σε συμπαγείς όγκους, αποτέλεσμα της αναδάσωσης και της προσπάθειας αναβάθμισης του οικοσυστήματος. Μια διαδρομή πλημμυρισμένη στα χρώματα με καταπληκτική θέα προς το θεσσαλικό κάμπο.

Στο τέλος της διαδρομής, στη θέση «Προφήτης Ηλίας», τα Κανάλια. Ένα χωριό με πλούσια αρχιτεκτονική, πνευματική και πολιτιστική παράδοση. Ακολουθώντας τα κατηφορικά στενά και ελικοειδή δρομάκια, θαυμάσαμε τα πετρόχτιστα σπίτια της παραδοσιακής ηπειρώτικης τεχνοτροπίας. Κάθε φορά αναρωτιόμασταν ποιο δρομάκι να ακολουθήσουμε. Αριστερά μας ένας λιθόχτιστος τοίχος αυλής σκεπασμένος από πυκνόφυλλο μεγάλο δεντρολίβανο. Φυτό αυτοφυές το δεντρολίβανο (ή ροζμαρί) με πλούσιο, διαπεραστικό και διακριτικό άρωμα. Ένα φυτό συνδεμένο με την παράδοση των Χριστουγέννων, σύμβολο φιλίας στις σχέσεις των ανθρώπων, νεότητας, ομορφιάς και ευεξίας.

Φθάνοντας στην όμορφη πλατεία με τις πετρόχτιστες βρύσες γευθήκαμε τον παραδοσιακό καφέ. Στην επιστροφή  μας περάσαμε από το Φανάρι, έδρα του δήμου Ιθώμης με το επιβλητικό και καλοδιατηρημένο βυζαντινό κάστρο, τα λιθόχτιστα σπίτια και τα στενά σοκάκια.

Have your say