< <

Πρωτοχρονιάτικη πίτα στον Τύμπανο

Η πρώτη κοπή πίτας του συλλόγου μας είχε απ’ όλα: Χιόνι, πεζοπορία, απρόοπτα, εγκάρδια ατμόσφαιρα και κυρίως ορειβάτες. Μέλη και φίλοι του συλλόγου που αψήφησαν τα δυσοίωνα μηνύματα του καιρού και ξεκίνησαν νωρίς το πρωί της προηγούμενης Κυριακής με κατεύθυνση την κορυφή Τύμπανος των Αγράφων.
Λίγο πάνω από τη Δρακότρυπα, οι πρώτες νιφάδες χιονιού. Ομίχλη και χιόνι μας ανάγκασαν να σταματήσουμε στο καφενείο 5Φ πριν την Οξυά.
Αφού ήπιαμε τον καφέ μας και γνωριστήκαμε με τους λιγοστούς θαμώνες του μαγαζιού, βγήκαμε έξω να κόψουμε την πίτα στα χιόνια. Μάλιστα ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού προθυμότατος, μας παραχώρησε το αλυσοπρίονό του για να την κόψουμε ευκολότερα. Αστεία, γέλια, ευχές. Όμορφες στιγμές που αποθανατίσαμε σε φωτογραφίες και βίντεο.

Στη συνέχεια τιμήσαμε δεόντως τη νοστιμότατη πίτα (ευγενική προσφορά του ζαχαροπλαστείου “Γιαννής” και βραβεύσαμε τον πρόεδρο του συλλόγου Θανάση Μπαλαμώτη που συμπλήρωσε το μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών στις εκδρομές του συλλόγου στον προηγούμενο χρόνο.
Και για να μη ξεχνάμε και το βασικότερο σκοπό μας, το περπάτημα, αποφασίσαμε μια πεζοπορία μέχρι την Οξυά. Συνολικό μήκος διαδρομής 10 χλμ και διάρκεια περίπου 2 ώρες, κάτω από αραιή χιονόπτωση που έκανε ακόμη πιο ευχάριστη την πορεία μας.

Η Οξυά είναι χωριό κτηνοτρόφων, χτισμένο σε υψόμετρο 850 μέτρων, βρίσκεται στη χαράδρα ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Τυμπάνου και της Καζάρμας και είναι γνωστή για την ποιότητα των κρεάτων της. Ελάχιστοι οι κάτοικοί του το χειμώνα, όπως μάθαμε στο καφενείο του χωριού. Ένα καφενείο του παλιού καλού καιρού, που είναι συγχρόνως και ταβέρνα και μπακάλικο, με την ξυλόσομπα αναμμένη στο κέντρο του μαγαζιού. Γύρω – γύρω τα τραπεζάκια και οι καρέκλες, και τα μικρά παράθυρα βλέπουν στον σκεπασμένο από το χιόνι όγκο της Καράβας.
Απολαμβάνοντας ένα ζεστό τσάι ακούμε τις ιστορίες των ντόπιων αλλά και τα παράπονά τους για την εγκατάλειψή τους από τις κρατικές υπηρεσίες. Ήταν η τρίτη μέρα που δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα και όπως μάθαμε οι διακοπές αυτές κάποτε ξεπερνούν και τις 10 ημέρες.
Στην επιστροφή, αρκετοί είχαν την ευκαιρία να τιμήσουν και την ταβέρνα της Βατσουνιάς.

Have your say