Από μια τόσο μικρή χώρα όπως η γειτονική μας Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν θα περίμενε ποτέ κανείς ένα τέτοιο πλούσιο μορφολογικό ανάγλυφο. Στα πολλά ταξίδια μας στην χώρα αυτή είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τόσο τον ορεινό της κόσμο όσο και τα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της. Οι παραπάνω λόγοι δικαιολογούν την επιλογή της για το τριήμερο της αποκριάς. Κεντρικός στόχος μας το εθνικό πάρκο του Μάβροβου και η ανάβαση στις κορυφές του όρους Μπίστρα.
Ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός το 1949 και είναι το μεγαλύτερο Εθνικό Πάρκο της χώρας. Βρίσκεται στη ΒΔ περιοχή των συνόρων με την Αλβανία. Καλύπτει μια έκταση πάνω από 73.000 τετραγωνικά εκτάρια. Η δομή του πάρκου είναι ποικίλη. Η περιοχή που περιλαμβάνει τις πιο νότιες πλαγιές του βουνού Shara και τα βουνά Korab, Deshat, Krchin και το βουνό Bistra ανήκει στην αλπική ζώνη. Χαρακτηριστικό γι αυτήν την μάλλον μικρή περιοχή είναι ο μεγάλος αριθμός των βουνοκορφές και κορυφές υψηλότερες από 2000m, που χωρίζονται από βαθιά φαράγγια και χαράδρες. Η ψηλότερη κορυφή είναι το Gorem Korab, (2764 m) -η υψηλότερη της χώρας. Πάνω από 100 είδη ανώτερων φυτών μπορεί να βρεθεί στο πάρκο, εκ των οποίων 38 είδη δένδρων, 35 θάμνων και περίπου 60 ενδημικά και σπάνια είδη. Η πανίδα περιλαμβάνει 140 είδη πουλιών, όπως βασιλαετός, χρυσαετός, δασοκουκουβάγια και η μεγάλη κουκουβάγια. Υπάρχουν επίσης 11 είδη αμφιβίων, 12 είδη ερπετών και 38 είδη θηλαστικών, όπως η καφέ αρκούδα, ο λύγκας, το αγριόγιδο και η αγριόγατα.
Στο πάρκο ξεχωρίζει η τεχνητή λίμνη Mavrovo, που δημιουργήθηκε το 1953 λόγω της κατασκευής φράγματος. Έχει μήκος 12 χιλιόμετρα, πλάτος 3 χιλιόμετρα και βάθος περίπου 50 μέτρα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1200 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το βουνό γύρω από τη λίμνη ονομάζεται Bistra και στις πλαγιές του λειτουργεί το δεύτερο σε μέγεθος χιονοδρομικό κέντρο της χώρας. Σε ξενοδοχείο πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο επιλέξαμε να διαμείνουμε για να έχουμε ευκολότερη πρόσβαση στον ορειβατικό προορισμό μας.
Φτάσαμε εδώ αργά το απόγευμα του Σαββάτου αφού το ταξίδι μας περιλάμβανε πολλές στάσεις για ξεμούδιασμα και γνωριμία με αξιόλογα σημεία. Κυριότερο όλων το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή που βρίσκεται πάνω από το ποτάμι του Radika, κοντά στο δρόμο από την πόλη του Debar στη λίμνη του Μάβροβου. Χτίστηκε το 1020. Έχει ένα από τα πιο όμορφα τέμπλα καρυδιάς που υπάρχουν στη χώρα και στη Βαλκανική χερσόνησο (η διαδικασία της δημιουργίας του απαίτησε περισσότερα από 10 χρόνια σκληρής δουλειάς. Σήμερα, το μοναστήρι είναι ενεργό ως θρησκευτικό κέντρο με μια αδελφότητα μοναχών. Η Κυριακή ξημέρωσε εντελώς διαφορετική: Λαμπερή και ηλιόλουστη, αν και παγωμένη. Μια μέρα για βουνό. Μια μέρα που εκμεταλλευτήκαμε στο ακέραιο ανεβαίνοντας σε τρεις από τις κορυφές του Bistra και διασχίζοντας ένα μεγάλο κομμάτι του.
Για όσους δεν ήθελαν να ορειβατήσουν, προβλέφθηκε επίσκεψη στην πρωτεύουσα της χώρας, τα Σκόπια. Εμπορικό και οικονομικό κέντρο της χώρας, τα Σκόπια αποτελούν σημαντική αγορά γεωργικών (καπνός, κηπευτικά, δημητριακά) και ζωοτεχνικών προϊόντων αλλά και βιομηχανικό κέντρο με συγκροτήματα ειδών διατροφής, υφαντουργίας, επεξεργασίας καπνού, μεταλλουργίας, υαλουργίας και βυρσοδεψίας. Είναι συγκοινωνιακό κέντρο με εκτεταμένες οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις με το εσωτερικό της χώρας και με το εξωτερικό, ενώ διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο.
Ανάμεσα στα μνημεία της ξεχωρίζουν το αρχαίο φρούριο στην παλαιά πόλη, διάφορα μεσαιωνικά μοναστήρια, ο ναός του Σωτήρα του 17ου αιώνα, το καραβανσεράι (Κουρσουλί Χαν)- τυπικό οικοδόμημα τουρκικού ρυθμού, τα τεμένη του σουλτάνου Μουράτ (1430), του Γαζή Ισά Μπέη (15ος αιώνας), του Μουσταφά (15ος αιώνας) και του Γιαγιά (αρχές 16ου αιώνα). Διαθέτει επίσης μουσεία και πινακοθήκες και αρκετά εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το πανεπιστήμιο των Σκοπίων (1949). Η Δευτέρα, μέρα επιστροφής, ήταν ακριβώς το αντίστροφο της προηγούμενης. Σκοτεινή και βροχερή, δεν επέτρεψε να περιηγηθούμε όπως θέλαμε στην Οχρίδα, την αξιολογότερη πόλη της χώρας. Επιφυλασσόμαστε για κάποια άλλη φορά, αφού αποτελεί έναν προορισμό εύκολα προσβάσιμο.