< <

Πορεία στους λόφους γύρω από την Κρήνη Τρικάλων

Η κακοκαιρία συχνά μας δίνει την ευκαιρία, ακυρώνοντας μακρινές και δύσκολες διαδρομές, να γνωρίσουμε τόπους που αν και είναι πολύ κοντά μας, αγνοούμε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους. Έτσι και την περασμένη Κυριακή. Αντί για την απόμακρη και χιονοσκέπαστη κορυφή της Μαρόσας, οι απαγορευτικές καιρικές συνθήκες μας ανάγκασαν να στραφούμε στις εντελώς άγνωστες υπώρειες των Αντιχασίων, γύρω από το χωριό της Κρήνης.

Γεωγραφικά, η Κρήνη εκτείνεται στα ανατολικά του Νομού Τρικάλων και ειδικότερα στο 25ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Τρικάλων-Λάρισας, σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την Εθνική Οδό. Η συνολική έκταση του χωριού είναι 18.000 στρέμματα και είναι κτισμένη σε υψόμετρο 130 μέτρα. Συνορεύει ανατολικά με το Γριζάνο, δυτικά με την Οιχαλία, νότια με τον Κλοκοτό, νοτιοανατολικά με τη Φαρκαδόνα και βόρεια με το Αχλαδοχώρι.

Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα κατοικήσιμα χωριά της ευρύτερης περιοχής. Η ύπαρξη του χωριού μαρτυρείται τουλάχιστον από τη βυζαντινή εποχή, γεγονός που επιβεβαιώνει και η ύπαρξη του Ναού του Αγίου Νικολάου, ο οποίος κατά τις έρευνες υπολογίζεται ότι χτίστηκε περίπου το 1200 μ.Χ. Σημαντικότατες έχουν χαρακτηριστεί οι εικονογραφίες του και γενικότερα ο εσωτερικός του διάκοσμος, με την εικόνα του θαύματος του Αγίου Ευσταθίου να είναι η μοναδική που διασώζεται πανελλαδικά. Ακόμη, η Κρήνη είναι γεμάτη από εκκλησίες και παρεκκλήσια, όπως ο ενοριακός ναός των Αγίων Θεοδώρων που χτίστηκε το 1731 μ.Χ., το εξωκκλήσι των Αγίων Αναργύρων, η εκκλησία της Παναγίας, του Αγίου Αθανασίου και της Αγίας Αικατερίνης. Κατά την Οθωμανική απογραφή του 1454-1455 η Κρήνη αναφερόταν ως Βοστίδι, ήταν καταγεγραμμένη ως κεφαλοχώρι και είχαν απογραφεί πληθυσμιακά 99 οικογένειες.

Το χωριό περιβάλλεται από λόφους που δημιουργούν ένα φυσικό φρούριο προστατεύοντάς την από τους ψυχρούς χειμωνιάτικους βοριάδες και από το ζεστό καλοκαιρινό ήλιο. Ξεκινώντας λοιπόν από τα ριζά του δυτικότερου λόφου, στην είσοδο του χωριού, κάτω από ψιλόβροχο ξεκινάμε την ανηφορική πορεία έχοντας σκοπό να φτάσουμε στη μονή Ορφανού, πεντακόσια περίπου μέτρα ψηλότερα. Βαδίζοντας κατά μήκος της κορυφογραμμής που προφέρει εποπτεία στα χωριά του κάμπου, σύντομα ξεχωρίζουμε την γειτονική Οιχαλία. Το έδαφος βατό, με αραιή θαμνώδη βλάστηση, καθόλου δεν μας δυσκολεύει.  Αποφεύγουμε τον ασφάλτινο δρόμο και τον χωματόδρομο και ακολουθώντας αδιόρατα μονοπάτια, φτάνουμε στην είσοδο του μοναστηριού μετά από συνολική πορεία 2 περίπου ωρών.

Η Ιερά Μονή Γεννήσεως Θεοτόκου Ορφανού Οιχαλίας είναι κτισμένη σε υψόμετρο 670 μέτρων. Σε πλάτωμα με θέα από τη μια μεριά τον καταπράσινο θεσσαλικό κάμπο και από την άλλη τις χιονισμένες κορυφές του Ολύμπου. Στο ήσυχο και ειδυλλιακό αυτό περιβάλλον με το ξηρό κλίμα, παλιότερα, στα κελιά της Ιερής Μονής, έμεναν για πολλές ημέρες ασθενείς ελπίζοντας να γίνει το θαύμα και να γιατρευτούν. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας η Μονή Ορφανού, από το 1770 που πρωτολειτούργησε, αποτελούσε το καταφύγιο, αλλά και το ορμητήριο των Ελλήνων (λόγω και της κατασκευής της που έμοιαζε με μικρό κάστρο). Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου, όπου εορτάζονται τα Γενέθλια της Θεοτόκου και συγκεντρώνεται πλήθος πιστών. Μέχρι πριν λίγα χρόνια στις πλαγιές του υψώματος οι κάτοικοι της περιοχής καλλιεργούσαν αμπέλια και έφτιαχναν το γνωστό σε όλη την περιοχή κρασί.

Μια σύντομη ξεκούραση και επιστρέφουμε, συνεχίζοντας την κυκλική πορεία μας γύρω από την Κρήνη. Αφού περάσουμε την στέρνα με το βρόχινο νερό, αποφεύγουμε τον χωματόδρομο που οδηγεί απ’ ευθείας στο χωριό και ανεβαίνουμε στην ανατολική πλαγιά. Πετρώδης και εντελώς διαφορετική από τις υπόλοιπες, τούτη η κορυφή προσφέρει θέα προς την περιοχή της Φαρκαδόνας. Στην ρίζα της είναι κτισμένη η εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Ξεδιψάμε στην πετρόκτιστη βρύση που τροφοδοτείται από την υπόγεια πηγή του ναού και συνεχίζουμε προς τα αυτοκίνητά μας αφού διασχίσουμε το χωριό κατά μήκος.

Krini9 Krini10 Krini13 Krini15 Krini20 kriniSat

Have your say