< <

Περτούλι

Pertouli1 Pertouli4 Pertouli6 Pertouli11 Mpountoura13

Το Περτούλι είναι από τα ομορφότερα μέρη του Ν. Τρικάλων και αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες που αγαπούν κυρίως τις χειμερινές δραστηριότητες. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Κόζιακα σε υψόμετρο 1.150 μέτρων έχει πληθυσμό 75 κατοίκους το χειμώνα και περίπου 400 το καλοκαίρι.
Διαθέτει ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα δάση ελάτης της Ελλάδας.

Αξιοθέατα:

Το σημαντικότερο, ίσως, που μπορεί να επισκεφθεί κανείς είναι το χιονοδρομικό κέντρο που βρίσκεται στα Λιβάδια Περτουλίου σε υψόμετρο 1.170-1.370 μ., και διαθέτει σκι λιφτ, τελεφερίκ, σχολή σκι και χιονοδρομικό περίπτερο. Επιπλέον ενοικιάζεται εξοπλισμός.
Πανηγύρια γίνονται στις 6-7 Ιουλίου (Αγίας Κυριακής), στις 5-6 Αυγούστου (Μεταμόρφωση του Σωτήρος) και στις 14-15 Αυγούστου στη μεγάλη γιορτή της Παναγίας.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ετήσιο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων, το οποίο πραγματοποιείται στα τέλη Μαΐου στα Περτουλιώτικα λιβάδια.

Διαδρομές:

Στην περιοχή μπορούν να οργανωθούν αναβάσεις σε χαρακτηριστικές διαδρομές, όπως από τα Περτουλιώτικα Λιβάδια στην κορυφή Αστραπή σε υψόμετρο 1.901 μ. Άλλη μία διαδρομή είναι προς την κορυφή Μπουντούρα (2.020 μ.) με διάρκεια 3 ωρών. Από το χιονοδρομικό σε 2 ώρες είστε στην κορυφή του Κόζιακα (1901 μ.) όπου υπάρχει και καταφύγιο.

Have your say