< <

Περπάτημα στα μονοπάτια των Χασίων – Κακοπλεύρη – Ξηρόκαμπος

 Τελικά ο νομός Τρικάλων εκτός από τα γνωστούς  τουριστικούς προορισμούς, όπως τα Μετέωρα, Ασπροποταμος κτλ, έχει  και άλλες ομορφιές όχι τόσο γνωστές στο ευρύ κοινό αλλά εξ’ ίσου όμορφες και μια από αυτές είναι η διάσχιση του φαραγγιού από το χωριό Κακοπλεύρι (850μ) στον Ξηροκαμπο (380μ) δυο χωριά στον δήμο Χασίων.
Ένα μονοπάτι άγνωστο στον πολύ κόσμο, όμως  ο Σύλλογος Πεζοπορίας Ορειβασίας Τρικάλων  (Σ.Π.ΟΡ.Τ) θα το κάνει  γνωστό τουλάχιστον στην Ορειβατική οικογένεια. Θα συστήσουμε τους φίλους ορειβάτες και όσους άλλους θελήσουν να το περπατήσουν να ξεκινήσουν από το Κακοπλευρι, και φυσικά να μεριμνήσουν για την επιστροφή τους στην αφετηρία.

Το μονοπάτι, αρκετά φαρδύ και ασφαλές σε όλη την διαδρομή, (σε δυο σημεία χρειάζεται μια παρέμβαση διότι η κλίση είναι μεγάλη πχ σκαλάκια)  ξεκινά λίγο έξω από το το χωριό.  Παίρνοντας τον δασικό  δρόμο προς το υδραγωγείο στα διακόσια(200) μέτρα περίπου  (καλό θα ήταν να τοποθετηθεί ένα σήμα στην αρχή, για να δείχνει την κατεύθυνση) μπαίνεις στο μονοπάτι και δεν το χάνεις μέχρι το τέλος της διαδρομής. Μια διαδρομή που διαρκεί τρεις (3) ώρες με τις ανάλογες στάσεις.

Στην αρχή ανεβαίνεις περνώντας μέσα από δάσος με πεύκα και βαλανιδιές (εδώ το μονοπάτι θυμίζει λίγο το μονοπάτι προς την Φλεγκα προς το Αρκουδορεμα μεριά)  και σε περίπου μια (1) ώρα φτάνεις στον αυχένα (1200μ) όπου υπάρχει ένα κτίσμα (παρατηρητήριο). Από το σημείο αυτό αρχίζει και η κατάβαση, και μέχρι το ποτάμι δεν υπάρχουν δένδρα, η θέα όμως  είναι υπέροχη. Νότια στο βάθος τα Μετέωρα, στα δυτικά το Κρουτσοβο η γνωστή κορυφή που βρίσκετε πάνω από την Τρυγόνα. Φτάνοντας στο ποτάμι το τοπίο αλλάζει ξανά διότι υπάρχει αρκετή βλάστηση γύρω από αυτό. Εδώ  είναι και η αρχή του φαραγγιού με το μονοπάτι να ανεβοκατεβαίνει στα δύσκολα σημεία μια από την μια μεριά του ποταμού και μια από την άλλη. Μια διαδρομή που τα συνδυάζει όλα από ορειβατική σκοπιά. Φτάνοντας  στον Ξηρόκαμπο στο καφενείο του χωριού, πίνοντας το νερό που καίει,  κουβεντιάζαμε  με τους ντόπιους για την διαδρομή  μέχρι να γυρίσουν οι οδηγοί με τα αυτοκίνητα και να πάρουμε τον δρόμο τις επιστροφής. Η επόμενη εξόρμηση θα είναι…

Have your say