< <

Περιστέρι, Βερλίγκα ένας τόπος μοναδικ’ός

Είμαστε ξαπλωμένοι εδώ, στιςόχθες της Βερλίγκας, σε πλούσιο ανοιξιάτικο χορτάρι που δεν στέγνωσε ακόμα από την πρωινή δροσιά. Πάνω του κεντάνε οι κρόκοι και τα πανσεδάκια. Στα δυο χιλιάδες μέτρα, στην αγκαλιά του Λάκμου. Εδώ αναβλύζει το νερό υπόγεια και γεννά τον Αχελώο. Με την ορμή της νιότης ξεπηδά ο ποταμός κάτω από τα χιόνια και φιδοσέρνεται γεμίζοντας τη λεκάνη. Να η πιο όμορφη των ορεινών λιμνών, αυτή που δίνει ζωή σ’ έναν θεό. Στα νερά της καθρεφτίζονται η Τσουκαρέλα και η Πυραμίδα, πέτρινοι γίγαντες που φρουρούν τα μυστικά της.

Κάποιοι τόποι συνδέονται αξεδιάλυτα με ορισμένες εποχές. Τούτος εδώ είναι της άνοιξης ο τόπος, τότε που τα νερά σπάζουν της γης τις φλέβες και ορμητικά ξεχύνονται από παντού δημιουργώντας καταρράκτες. Ο αχός τους γεμίζει το βουνό. Χιόνια ασπρίζουν ακόμα στις χαράδρες και φτιάχνουν κορνίζες στα χείλη των κορυφογραμμών.

Είναι και αυτό το φως που παίζει με τα νερά της λίμνης, είναι η διαφάνεια της μέρας. Η αίσθηση ενός καινούργιου κόσμου που τώρα μόλις γεννιέται μπροστά στα μάτια μας.

Ξέρετε πόσο κρατά αυτό το θαύμα; Δυο τρεις βδομάδες το πολύ. Μετά όλα καταλαγιάζουν περνώντας στη φάση της ωριμότητας. Τυχεροί λοιπόν όσοι προλάβετε να δείτε από κοντά αυτό το θαύμα.

Για να φτάσετε μέχρι εδώ χρειάζεται πορεία τριών έως τεσσάρων ωρών από το Χαλίκι, το πιο απομακρυσμένο από τα χωριά του Ασπροποτάμου. Από εκεί, ακολουθείτε τον χωματόδρομο που οδηγεί στα αλπικά λιβάδια του Λάκμου (Περιστέρι) και φτάνει μέχρι το τελευταίο μαντρί, μισή ώρα από τη λίμνη. Καλύτερα είναι όμως να προτιμήσετε το μονοπάτι, αν καταφέρετε να εντοπίσετε την ελλιπή του σήμανση.

Μετά τη θέση «Κριθάρια» όπου θα συναντήσετε το πρώτο μαντρί, το μονοπάτι περνά από θαυμάσιες τοποθεσίες δίνοντάς σας την ευκαιρία να πλησιάσετε σε καταρράκτες, να διασχίσετε ρέματα, να δείτε σπάνια λουλούδια όπως ο νάρκισσος η απλά να δοκιμάσετε τις αντοχές σας πάνω στους μυτερούς ασβεστόλιθους που έσκαψε το νερό και ο πάγος.

Η πιο συνηθισμένη ανάβαση είναι αυτή στην Τσουκαρέλα την ψηλότερη κορφή του βουνού στα 2294 μέτρα , με τη θαυμάσια θέα προς τα Γιάννενα. Λιγότερο συνηθισμένη αλλά εξίσου όμορφη είναι η ανάβαση στην Πυραμίδα, αριστερά της λίμνης. Αυτή μας έδωσε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε μια δεύτερη λίμνη με νερά στο χρώμα του οινοπνεύματος και πάγους στο μεγαλύτερο τμήμα της. Μια εξαίσια παγετωνική λίμνη που μέχρι τώρα αγνοούσαμε την ύπαρξή της.

Από τα 2.231 μέτρα της Πυραμίδας έχουμε καταπληκτική θέα προς όλες τις κορφές του Λάκμου αλλά και προς το γειτονικό συγκρότημα Τζουμέρκων – Κακαρδίτσας και τα χωριά στις υπώρειές τους.

Αλήθεια, μόλις φτάσεις στη λεκάνη της Βερλίγκας, κάτι σε προδιαθέτει να ανεβείς σε μια γειτονική κορφή και να απολαύσεις τη θέα της από ψηλά. Να χαϊδέψεις με τα μάτια σου κάθε λεπτομέρεια αυτού του ονειρεμένου τόπου. Και στη συνέχεια, σαν κατεβείς στη λίμνη, γίνεσαι μέρος του ονείρου. Αρκεί στην παρέα σου να υπάρχει και κάποιος λογικός για να επιστρέψετε πριν σας πάρει η νύχτα.

Have your say