< <

Πεζοπορεία στο δάσος του Περτουλίου

Για την περασμένη Κυριακή στο πρόγραμμα του συλλόγου μας είχαμε ανάβαση στο Ξεροβούνι που βρίσκεται στην περιοχή της Μεσοχώρας. Δυστυχώς οι δυσοίωνες προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας επαληθεύτηκαν. Από νωρίς το πρωίάρχισε να βρέχει. Στον τόπο συνάντησης στήσαμε έκτατο συμβούλιο και η απόφαση βγήκε σύντομα. Μιας και είχαμε ετοιμαστεί για εκδρομή, αποφασίσαμε να πάμε μέχρι τα Περτουλιώτικα Λιβάδια και εκεί να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση. Στα βουνά η βροχή έπεφτε ασταμάτητα αλλά μια βόλτα στο ελατοδάσος του Περτουλίου είναι πάντα μια καλή ιδέα ανεξαρτήτων καιρικών συνθηκών.

Αφού βάλαμε τα αδιάβροχά μας, μερικοί άνοιξαν τις ομπρέλες τους, πήραμε τον δασικό δρόμο που ξεκινάει πίσω από το εκκλησάκι της Αγ. Κυριακής. Η πορεία ήταν εύκολη μόνο που η υγρασία εισχωρούσε μέχρι το κόκαλο. Αδιαφορήσαμε για την υγρασία όταν επιδοθήκαμε στην αναζήτηση μανιταριών, όχι για να τα φάμε, αλλά για να τα φωτογραφήσουμε. Αυτό είναι το νέο χόμπι των μελών του συλλόγου μας που το άσκησε στην αμέσως προηγούμενη εκδρομή στο δάσος της Κρανιάς. Σύντροφος σ’ όλη την πορεία ένας συμπαθητικός σκύλος που μας παρακολουθούσε διακριτικά από απόσταση, γεμάτος περιέργεια. Στον δασικό δρόμο δεν υπήρχε αρκετό ενδιαφέρον κι η πορεία κατάντησε μονότονη. Έτσι δεχτήκαμε την πρόσκληση από τα έλατα δεξιά και αριστερά του δρόμο που μας καλούσαν να εισχωρήσουμε βαθύτερα στο δάσος.

Μέσα στο δάσος η εικόνα δεν είναι εύκολο να περιγραφεί σε μας τους κατοίκους των πόλεων. Αυτή την εποχή κάτω από τα έλατα έχει στρωθεί ένα καταπράσινο χαλί από βρύα και λειχήνες που σκέπαζε όλο το έδαφος. Συναντήσαμε αρκετές σαλαμάνδρες που παρόλο το μαύρο χρώμα τους με τις κίτρινες βούλες τις διακρίναμε να περπατούν άτσαλα πάνω στα κλαδιά. Τα μανιτάρια σε πολλά μεγέθη, σχήματα και χρώματα που συναντήσαμε αντανακλούσαν πάνω στα βρεγμένα καπέλα του το φως και πρόσφεραν ένα υπέροχο θέαμα. Το δάσος πραγματικά μας μάγεψε και ενώ είχαμε προγραμματίσει να περπατήσουμε κανένα μισάωρο, ξεχαστήκαμε και μας πήρε πάνω από δύο ώρες και έτσι πραγματοποιήσαμε μια κυκλική πορεία μέχρι την αφετηρία μας.

Have your say