< <

Ο υδροβιότοπος του Νέστου

Ο Νέστος, ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς τη χώρας μας, πηγάζει από τις οροσειρές της Ρίλα και του Πιρίν στη Βουλγαρία και εκβάλλει στο Θρακικό πέλαγος όπου σχηματίζει το δέλτα του. Στα 130 χλμ της ροής του στον Ελλαδικό χώρο, διασχίζει την οροσειρά του Όρβηλου και της κεντρικής Ροδόπης. Δεχόμενος τα νερά πλήθους χειμάρρων. Τη ροή αυτή μπορούμε να τη χωρίσουμε σε 4 περιοχές:

Α) Από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα (Ορότα) ως το Παρανέστι της Δράμας που χαρακτηρίζεται από απότομο ανάγλυφο και πυκνά βάση βελανιδιάς.

Β) Από το Παρανέστι ως το Φρούριο, με ομαλότερες κλίσεις.

Γ) Από το φρούριο ως τη γέφυρα των Τοξοτών όπου η κλίση είναι πολύ μικρή και το ποτάμι σχηματίζει μαιάνδρους. Εδώ ανήκουν και τα περίφημα “Στενά του Νέστου” ένα από τα ομορφότερα τοπία της Ελλάδας. Έχουν έκταση 23.800 στρέμματα και χαρακτηρίζονται σαν Αισθητικό Δάσος. Τα τελευταία χρόνια προβάλλεται ιδιαίτερα από τα μέσα ενημέρωσης και διαμορφώθηκε – συντηρήθηκε ένα μεγάλο τμήμα του μονοπατιού προσφέροντας στον πεζοπόρο στιγμές μοναδικής ομορφιάς.

Δ) Από τη γέφυρα Τοξοτών μέχρι τις εκβολές του όπου δημιουργεί ένα δέλτα έκτασης 550.000 στρεμμάτων. Η περιοχή αυτή λόγω της μεγάλης βιοποικιλότητάς της χαρακτηρίζεται σαν υγρότοπος διεθνούς σημασίας σύμφωνα με τη συνθήκη Ραμσάρ. Εδώ καταγράφονται 41 είδη ψαριών, 11 είδη αμφίβιων, 14 είδη θηλαστικών και 20 είδη ερπετών. Αποτελεί σταθμό μετανάστευσης για 180 είδη πουλιών, πολλά από τα οποία είναι σπάνια ή απειλούμενα.

Κατά μήκος της ακτής βρίσκονται οι μικρές λιμνοθάλασσες της Βάσσοβας, του Ερατινού, του Αγιάσματος, της Κοκάλας, και του Χαϊδευτού δυτικά του ποταμού. Ανατολικά είναι η λιμνοθάλασσα των Μαγγάνων.

Μέχρι το 1930 στο δέλτα υπήρχαν παραποτάμια δάση με κυριότερο αυτό του Κοτζά Ορμάν (Μεγάλο Δάσος) με έκταση 70.000 στρεμμάτων. Ήταν κυριολεκτικά αδιάβατο, με πλούσια ποικιλία βλάστησης (ασπρόλευκες, ιτιές, σκλήθρα, δρυς, φτελιές, φράξους και 12 είδη αναρριχώμενων φυτών) και εντυπωσιακή πανίδα (αγριογούρουνα, ζαρκάδια, τσακάλια και τον μοναδικό κολχικό φασιανό). Με τις εργασίες διευθέτησης της κοίτης του ποταμού το δάσος εκχερσώθηκε για να αποδοθεί στη γεωργία αλλά όπως ήταν φυσικό για τα εδάφη αυτής τη κατηγορίας αποδείχτηκε φτωχό. Ήδη ένα μέρος του έγινε αλατούχο και ακατάλληλο για τη γεωργία και την καλλιέργεια λεύκας.

Το εναπομείναν τμήμα αποτελεί ένα από τα λίγα υγρόφιλα δάση της Ευρώπης Σήμερα ολόκληρο το δέλτα απειλείται από την κατασκευή τριών φραγμάτων που θα εκτρέψουν τη ροή προς την πεδιάδα της Δράμας.

Για να επισκεφτείτε την περιοχή ακολουθείτε το δρόμο Καβάλας – Ξάνθης. Στο ύψος της γέφυρας του Νέστου στρίβεται δεξιά για το δέλτα του Νέστου ή αριστερά για τα στενά του. Φτάνοντας στους Τοξότες συνεχίζετε ακολουθώντας ταμπέλες για τον οικισμό Γαλάνη. Από εδώ ξεκινά το μονοπάτι των σιδηροδρομικών που μετά από 5,5 χλμ κατά μήκος των στενών του Νέστου καταλήγει στο σταθμό των Λιβερών.

Have your say