< <

Ο σκληρός Απρίλης στ’ Άγραφα. Κορυφές Απέλινα και Βοϊδολίβαδο

Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι γνωρίζει καλά τα Άγραφα; Ίσως κανείς. Δεν είναι μόνο η μεγάλη έκταση του συγκροτήματος, το πολυδαίδαλο των κορυφών, το δυσπρόσιτο της περιοχής, τα ασαφή όρια, το πλήθος χωριών και οικισμών, ο μη καταγεγραμμένος ιστορικός και πολιτισμικός πλούτος, ο άγνωστος αριθμός των σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας που φιλοξενεί. Είναι οι ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, αυτές που διαμορφώνουν το τοπίο κάνοντας δύσκολη τη ζωή του επισκέπτη. Απαγορευτικές τον χειμώνα, όταν οι οδοί επικοινωνίας κλείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, απρόβλεπτες το υπόλοιπο της χρονιάς.

Έχοντας διασχίσει από το ένα άκρο μέχρι το άλλο τη μοναδική αυτή περιοχή, έχοντας ανεβεί σε κάθε ράχη και κορυφή, συνεχίζουμε ακόμα να τον ανακαλύπτουμε. Είναι η χαρά  του πρωτόγνωρου αυτή που συχνά μας οδηγεί μέχρι εκεί. Η κορυφή είναι η πρόφαση, το ξέρουμε καλά και ας μην το ομολογούμε.

Σκοπός του τελευταίου ταξιδιού μας οι άγνωστες κορυφές Απέλινα, Βοϊδολίβαδο, Πύργος. Είναι μια ράχη στην ουσία, ανάμεσα στο Βουτσικάκι και στη Νιάλα, δυτικότερα του Μπορλέρου.

Άστατος καιρός, ανοιξιάτικος στον κάμπο που ολοένα μαύριζε και απειλούσε μετά τον Μπελοκομύτη. Ακολουθούμε τον ορεινό δρόμο που παρακάμπτει τον οικισμό του Καρβασαρά και στρέφεται νοτιοδυτικά κατευθυνόμενος στα άδυτα των Αγράφων. Το ψηλότερο σημείο του είναι το διάσελο του Αγίου Νικολάου, ένα από τα πιο τραχιά τοπία της χώρας μας. Γύρω οι απόκρημνες κορυφές Μπορλέρο, Πλάκα, Φλυτζάνι, Καταραχιάς. Κρυμμένες σήμερα στα σύννεφα που φέρνουν τη βροχή. Ανοιξιάτικη βροχούλα; Όχι βέβαια. Κρύα, παγωμένη, αποτρεπτική. Στο μικρό εκκλησάκι ψάχνουμε καταφύγιο. Λίγο να σταματήσει, να μας δώσει την ευκαιρία να ξεκινήσουμε.

 Εύκολη σχετικά ανάβαση μέχρι την κορυφή Απέλινα (υψ. 1729 μ.). Στιγμές – στιγμές ο άνεμος σαρώνει τις ομίχλες, για δευτερόλεπτα φωτίζονται οι μικρές κοιλάδες και όλα είναι μαγικά. Και έπειτα πάλι βουλιάζουμε σε γκρίζα πέπλα, ο κόσμος περιορίζεται στα λίγα βήματα.

Η βροχή ξανάρχισε, ποτίζει τα αδιάβροχα, τρυπώνει στα άρβυλα, μαστιγώνει τα πρόσωπά μας. Σύντομο κατέβασμα και πάλι ανηφόρα μέχρι το Βοϊδολίβαδο (υψ. 1775 μ.). Τώρα το γύρισε σε χιόνι. Ναι, χιονίζει και τον Απρίλη, ακόμα και τον Μάη στα Άγραφα, καθόλου περίεργο.

Μα πρέπει τώρα να επιστρέψουμε, η τρίτη κορυφή είναι μακριά, βρεγμένοι για τα καλά δεν είναι συνετό να συνεχίσουμε. Ο τόπος έχει τους δικούς του νόμους, ας μην τους αγνοήσουμε.

Agrafa2 Agrafa8BW Agrafa11 Agrafa17 Βοϊδολίβαδο_ΔSateliteN

Have your say