< <

Ο άνεμος στις κορυφές. Καραβούλα

Τελικά ήταν ο άνεμος αυτός που καθόρισε την τελευταία μας πορεία. Αυτός που όρισε τον προορισμό μας, αυτός που συνόδεψε το κάθε βήμα μας μέχρι την κορυφή. Ήταν ο άνεμος που συχνά σαρώνει τις κορφές των Αγράφων και επιβάλλει τον δικό του νόμο. Ο απόλυτος κυρίαρχος.

Εκεί στο διάσελο «Αέρας (τι ταιριαστό αλήθεια όνομα) σπάνια καταλαγιάζει η ορμή του. Από εκεί μπουκάρει φουριόζος και ορμά στην επικράτεια των Αγράφων.

Εδώ και η αναγκαστική μας στάση για να εκτιμήσουμε την κατάσταση. Καράβα, Κλουκουτσάρι αποκλείονται. Ο Αχλαδιάς όνειρο μακρινό. Τι μένει; Η Καραβούλα, γνωστή και αγαπημένη, μια από τις τελευταίας μας καταφυγές. Πορεία ομαλή στην κορυφογραμμή αρχικά ή χαμηλότερα στο χωματόδρομο που τώρα αποκλείεται λόγω του χιονιού που τον σκεπάζει. Από τη ράχη λοιπόν, για να έχουμε και τη θέα την όμορφη στο Αγραφιώτικο τοπίο.

Μέρα εντυπωσιακή, ανοιξιάτικη. Κάτω από τα χιόνια προβάλλουν κρόκοι – μωβ, κίτρινοι, λευκοί. Ανεμώνες – λουλούδια του ανέμου υποκλίνονται στο πέρασμά του. Εμείς απλά προσπαθούμε να κρατηθούμε στην πλαγιά και του γυρίζουμε την πλάτη ώστε να γλυτώσουμε από τα χαστούκια του. Τα ρούχα μας πλαταγίζουν στο πέρασμά του. Σηκώνει σύννεφα πυκνά που στην αντηλιά φαίνονται μαύρα και στη στιγμή τα καταπίνει. Να και κάποιες χιονονιφάδες, ή ίσως λεπτόκοκκο χαλάζι.

Η κορυφή μας στο βάθος του ορίζοντα γυμνή και απόκρημνη με υπολείμματα χιονιού στις χαραδρώσεις, λευκές μακρόστενες λουρίδες στις χοάνες της πλαγιάς.

Στη βάση της κορυφογραμμής ο άνεμος καταλαγιάζει η μάλλον στρέφεται αλλού. Τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την απότομη κλίση. Άλλοι μέσα από τη χιονούρα, πολύχρωμες φιγούρες σε πλαίσιο λευκό, άλλοι στο φρύδι της πλαγιάς, κινούμαστε αργά, μέτρο το μέτρο κερδίζοντας το ύψος.

Ανασύνταξη στην άκρη της κορυφογραμμής και η τελική πορεία προς την κορυφή. Πάνω ακριβώς στην κόψη. Για να χαρούμε τον χιονισμένο απόκρημνο γκρεμό που σαν μαχαίρι κατεβαίνει μέχρι το Ροπωτό. Για τις κορνίζες χιονιού που ισορροπούν στο χείλος του. Για την αίσθηση ρου απείρου μετεωριζόμενοι μεταξύ ουρανού και γης.

Have your say