< <

Ορειβασία το καταχείμωνο

Κάποιος που του αρέσει το βουνό από όλες τις πλευρές του, κάποιος που θέλει να ονομάζεται ολοκληρωμένος ορειβάτης, πρέπει να διαθέτει πολυσύνθετες γνώσεις και ικανότητες. Στις μέρες μας η ορειβασία έχει εξελιχθεί σε ολόκληρη επιστήμη. Ένας ολοκληρωμένος ορειβάτης πρέπει να συνδυάζει γνώσεις, εξοπλισμό, ψυχικές και αθλητικές ικανότητες. Πρέπει να είναι καλός πεζοπόρος, καλός αναρριχητής βράχου, χιονιού, πάγου και καλός χιονοδρόμος ώστε να κινείται γρήγορα και άνετα στο βουνό. Και πάνω από όλα ο ορειβάτης πρέπει να είναι άριστος γνώστης του βουνού και να ενεργεί πάντα με φρόνηση και ψυχραιμία. Όπως έλεγε και ένας κορυφαίος ορειβάτης «η ορειβασία είναι η τέχνη της επιβίωσης εν κινδύνω».

Σημασία έχει να βιώσουμε την περιπέτεια, να αισθανθούμε τον κίνδυνο, αλλά να καταφέρουμε να επιστρέψουμε σπίτι μας αποκομίζοντας σπάνιες και ανεκτίμητες εμπειρίες.

Αυτού του είδους την ορειβασία ζήσαμε την περασμένη Κυριακή στην κορυφή Μπάτης της Πίνδου. Το ξεκίνημα έγινε από χαμηλό υψόμετρο και η διαδρομή που θα ακολουθούσαμε φαινόταν ξεκάθαρη από την αρχή. Διασχίζοντας για ένα μεγάλο το ελατόδασος φτάσαμε μετά από μια σχεδόν ώρα στο πρώτο καθαρό επίπεδο. Από εκεί περπατήσαμε για αρκετή ώρα σε δρόμο που μας οδήγησε στην τελευταία στάνη. Από εδώ και μέχρι την κορυφή όμως τα πράγματα άλλαξαν. Το παχύ στρώμα χιονιού και οι πολικές θερμοκρασίες που επικρατούσαν αυτές τις μέρες μας έκαναν να διατηρούμε έναν υψηλό βαθμό ετοιμότητας σε όλα τα επίπεδα. Αλλά η κορυφή που ήταν ο προορισμός μας δεν άργησε να φανεί στο βάθος. Έπρεπε να φτάσουμε, έστω και με δυσκολία στο καταχείμωνο.

Από εδώ τα πράγματα ελέγχονταν απ’ άκρη σ’ άκρη, αφού οι δυνατοί άνεμοι απάλλαξαν την ατμόσφαιρα από την υγρασία και έκαναν τις πιο απόμακρες περιοχές να φαίνονται τόσο κοντά και με κάθε λεπτομέρεια. Η παραμονή μας εδώ ήταν σύντομη. Η επιστροφή έγινε κατηφορίζοντας στο μεγάλο λούκι που κατέληγε στη στάνη. Από εκεί και μετά χωρίς καθυστέρηση πήραμε το δρόμο της επιστροφής περνώντας πάντα από μέρη γνωστά μέχρι που φτάσαμε στα αυτοκίνητά μας.

Have your say