< <

Μπισερτσάου, υπό την Τριγγία

Ο καιρός δεν θυμίζει Νοέμβριο. Ζεστός ηλιόλουστος απάνεμος. Τα επίχειρα της υπερθέρμανσης του πλανήτη ή προάγγελος κρύου χειμώνα; Είδομεν. Ανεπιφύλακτα άριστος καιρός για ψηλές κορυφές. Πιστοί στο πρόγραμμα του συλλόγου βρεθήκαμε στον κτηνοτροφικό συνοικισμό των Δολιανών της Κρανιάς Ασπροποτάμου με προορισμό την δεύτερη σε ύψος κορυφή της Τριγγίας, το Μπισερτσάου (2096μ.

Στους χάρτες θα το βρείτε ως Δίκορφο, ονομασία εφεύρεση της Γεωγραφικής Υπηρεσίας του Στρατού. Οι ντόπιοι το αποκαλούν Μπισερτσάου που στα βλάχικα σημαίνει «εκκλησιαστικά» ένδειξη παλαιάς ιδιοκτησίας της εκκλησίας. Επίσης το ονομάζουν και Πάντε Μάρε, δηλαδή «το μεγάλο ίσιωμα» εξ αιτίας του οροπεδίου που υπάρχει ανάμεσα στο  Μπισερτσάου και στην Τριγγία.

Επιλέγουμε το μονοπάτι που ξεκινά μέσα από τα Δολιανά, κατευθύνεται ανατολικά μέχρι τον χωματόδρομο και μετά βόρεια, μέχρι να βγει στα λιβάδια όπου πάλι συναντά τον χωματόδρομο. Βέβαια μπορείτε να διαλέξετε και τον χωματόδρομο για μια λιγότερο «ορειβατική» ανάβαση.

Το μονοπάτι, εγκαταλειμμένο πια από τους κτηνοτρόφους, διασχίζει πανέμορφο πυκνό δάσος ελάτης. Κορμοί νικημένοι από το χιόνι του χειμώνα κλείνουν το μονοπάτι και μας αναγκάζουν να κάνουμε ορειβασία μετ’ εμποδίων. Δυστυχώς ο ξηρός Οκτώβριος έχει στερήσει το δάσος από την υγρασία και η πανδαισία μανιταριών που ονειρευόμαστε να συναντήσουμε έγινε μάθημα επίδειξης αποξηραμένων Amanita muscaria (ζουρλομανίταρο), Pleurotus ostreatus, Lactarius deliciosus,  Russula maculata.

Σε υψόμετρο 1650 το μονοπάτι βγαίνει από το δάσος, διασχίζει τα λιβάδια και μετά από μια απότομη ανάβαση οδηγεί στην κορυφή. Εδώ δεν μπορείς να ξαποστάσεις καθώς κορυφή της Τριγγίας στα νοτιοανατολικά σε προκαλεί. Ψηλότερη, ομορφότερη, 2 ώρες πήγαινε –έλα, με κορώνα το τριγωνομετρικό της κοροϊδεύει τους ξεθεωμένους  λιπόψυχους  κατακτητές του Μπισερτσάου. Απελθέτω αφ΄ημών το ποτήριον τούτο!

Αφού αποκρούσαμε τον τελευταίο πειρασμό σχεδιάζουμε μια χειμερινή ανάβαση με πολύ χιόνι, εδώ από τον αυχένα της Κιάτα Μπράτσα. Έτσι για να εκδικηθούμε την υπερφίαλη Τριγγία.

mpisetsaou6_n mpisetsaou8_n mpisetsaou17_n mpisetsaou35_ntriggiaSatSateliteN

Have your say