< <

Μπισερτσάου ή Δίκορφο

Άλλη μια εκδρομή στην περιοχή του Ασπροποτάμου περιλάμβανε το πρόγραμμα του Συλλόγου Πεζοπορίας – Ορειβασίας Τρικάλων την προηγούμενη Κυριακή. Αυτή τη φορά στόχος μας ήταν το Μπισερτσάου (ή Δίκορφο) μια ψηλή κορυφή της Τριγγίας (2096 μ.)

Ξεκινώντας από τον οικισμό των Δολιανών και από υψόμετρο 1200 μ. ακολουθήσαμε το δασικό δρόμο που μέσα από πυκνό δάσος ελάτης οδηγεί μετά από μιας ώρας πορεία στο διάσελο κάτω από την κορυφή σε υψόμετρο 1500 μέτρων. Από εδώ έχουμε πανοραμική θέα σε ολόκληρη την περιοχή του Ασπροποτάμου που περικλείεται από τους ορεινούς σχηματισμούς του Περιστερίου, της Ρόνας, της Κακαρδίτσας της Μοράβας της Τριγγίας και του Καπ Γκρας. Χαμηλά ξεχωρίζουν τα σπίτια της Κρανιάς και ψηλότερα τα Δολιανά και ο ναός του Τιμίου Σταυρού. Εξακόσια μέτρα πάνω από τα κεφάλια μας υψώνεται το Μπισερτάου. Από εδώ αρχίζουν τα δύσκολα καθώς η κλίση είναι μεγάλη και η πορεία επίπονη που απαιτεί προσπάθεια μιάμισης ώρας. Φτάνοντας στο μεγάλο πλάτωμα της κορυφής, ο δυνατός αέρας σφυρίζει στα αυτιά μας και μας αναγκάζει να φορέσουμε χοντρά ρούχα. Νοτιότερα και σε κοντινή απόσταση η κορυφή της Τριγγίας (υψ. 2204 μ.) προκαλεί κάποιους που ακόμα τους τρώνε τα πόδια για περπάτημα. Δεν κατάφεραν όμως να παρασύρουν και τους υπόλοιπους που προτιμούν να ξεκουραστούν και να απολαύσουν το τοπίο.

Στην επιστροφή έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε διαδρομή κατεβαίνοντας όχι από το δασικό δρόμο, αλλά από το μονοπάτι (χωρίς σήμανση) μέσα στη σκιά και την υγρασία του δάσους. Μας εντυπωσιάζει το πλήθος των μανιταριών και ιδιαίτερα η ποικιλία τους. Οι σκιές του δάσους εναλλάσσονται με μαγευτικά ξέφωτα. Μια πορεία που ευχόμαστε να μην τελειώσει. Νωρίς το απόγευμα φτάνουμε στα Δολιανά όπου μένουμε για ξεκούραση μέχρι το σούρουπο.

Have your say