< <

Μπίτολα – Οχρίδα – Στρούγγα

Η προγραμματισμένη αποκριάτικη εκδρομή του συλλόγου μας ήρθε η ώρα να γίνει πραγματικότητα. Σάββατο πρωί 24/2 και ώρα 7.30 όλοι είμαστε πιστοί στο ραντεβού μας στην πλατεία Χατζηπέτρου: Εκδρομείς, λεωφορείο, οδηγός. Το ξεκίνημα έγινε αμέσως.
Τρίκαλα – Γρεβενά – Πτολεμαϊδα – τελωνείο, όπου η διαδικασία ήταν πολύ εύκολη χωρίς καμία καθυστέρηση, και με λίγα ψώνια στο κατάστημα αφορολογήτων ειδών. Η ίδια ευκολία και στο τελωνείο των Σκοπίων.
Μπαίνοντας στα Σκόπια, μας περίμενε ο ξεναγός, ο οποίος θα είναι μαζί μας και τις τρεις ημέρες. Έτσι το ταξίδι μας θα γίνει άνετο, χαρούμενο και ενδιαφέρον, για περιοχές που κανένας μας δεν γνώριζε.
Φθάνουμε στη Μπίτολα, μια πόλη με πληθυσμό 130.000 κατοίκων χτισμένη σε υψόμετρο 615 μέτρων. Εδώ μείναμε μερικές ώρες για ψώνια, φαγητό και ξενάγηση.
Αργά το απόγευμα φεύγουμε για το ξενοδοχείο “ΜΟΛΙΚΑ’ που απέχει 15 χλμ από την πόλη και είναι χτισμένο στην καρδιά του βουνού Μπάμπα, στο εθνικό πάρκο Πέλιστερ (Περιστέρι). Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα και πλούσια σε λουλούδια βουνά της Ευρώπης. Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε υψόμετρο 1420 μέτρων και μπορείς να το χαρείς όλες τις εποχές του χρόνου. Εδώ, το καλό φαγητό και η ζωντανή μουσική μας έκανε να περάσουμε μια αξέχαστη βραδιά.
Κυριακή πρωί ξεκινάμε για τη λίμνη Αχρίδα. Φτάνουμε στη γραφικότατη πόλη Οχρίδα. Βρίσκεται στην Βορειοανατολική όχθη της λίμνης και έχει πληθυσμό 65.000 κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό και την αλιεία.
Σ’ αυτές τις περιοχές υπάρχουν πολλά βυζαντινά μνημεία. Επισκεφτήκαμε το σπουδαιότερο από αυτά, το μοναστήρι του Αγίου Ναούμ. Εκεί ο ξεναγός μας πληροφορεί ότι η λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 695 μέτρων και έχει έκταση 350 τ. χλμ.  Το μήκος της είναι 30 χλμ. το πλάτος της 15 χλμ και το βάθος της 286 μ. Είναι η βαθύτερη λίμνη των Βαλκανίων. Επικοινωνεί υπόγεια με τη λίμνη Πρέσπα. Τροφοδοτείται από τις πηγές των βουνών Γκαλίτσινας και Μπιλιάνας.
Στη συνέχεια είδαμε την εκκλησία της Αγίας Σοφίας με τοιχογραφίες του 11ου και του 14ου αιώνα, την εκκλησία του Αγίου Κλήμεντος με μεσαιωνικές τοιχογραφίες και την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη από τον 11ο αιώνα.
Στην Οχρίδα τρώμε για μεσημέρι τη φημισμένη για τη νοστιμιά της πέστροφα της λίμνης. Το απόγευμα επισκεφτήκαμε την πόλη Στρούγγα η οποία είναι πολύ κοντά στα Αλβανικά σύνορα, με έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο. Εκεί είδαμε και την έξοδο της λίμνης, όπου σχηματίζεται ο ποταμός Αρίινας.
Τέλος αργά το βράδυ επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο για φαγητό και ξεκούραση, αφού την άλλη μέρα πρέπει να περπατήσουμε στα μονοπάτια του βουνού.
Έτσι μια ομάδα, αψηφώντας τη βροχή και το χιόνι που έπεφτε κατά διαστήματα, πήραν το δρόμο για την κορυφή. Στην πορεία ο καιρός βελτιώθηκε και έτσι μπόρεσαν να απολαύσουν από ψηλά τη θέα των συνόρων Αλβανίας – Σκοπίων -Ελλάδας.
Το απόγευμα, με μεγάλη ικανοποίηση όλοι πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Η σκέψη μας στην επόμενη μεγάλη εκδρομή του συλλόγου, το καλοκαίρι στα Καρπάθια.

Have your say