< <

Μοράβα 1845μ.

Για δεύτερη φορά αυτόν τον μήνα ο Σύλλογος Πεζοπορίας Ορειβασίας Τρικάλων ( Σ.Π.ΟΡ.Τ) επισκέφτηκε την περιοχή του χωριού Καστανιά στο νομό Τρικάλων για ανάβαση στην Μοραβα (1845μ). Στην σύντομη στάση στο καφενείο του χωριού στην Καστανιά μαζί με τον καφέ μας και το γλυκό του κουταλιού, συζητούσαμε με τους ντόπιους για τα παλιά πέτρινα μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν οι κιρατζιδες και οι υλοτόμοι για τις μετακινήσεις τους.

Μονοπάτια που δυστυχώς είτε έχουν καταστραφεί για να γίνουν δρόμοι, η έχουν γίνει δύσβατα για να τα περπατήσει κανείς. Και όπως πρότεινε ένας φίλος της παρέας, θα προγραμματίσουμε μια πεζοπορία από το παλιό μονοπάτι από την Καλομοίρα στην Καστανιά.

Παίρνοντας νερό από την βρύση του χωριού, και αφήνοντας το χωριό Αμάραντο πίσω μας φτάσαμε στο σημείο εκκίνησης που ήταν λίγο πιο πριν από την τοποθεσία ‘’Ορθή Πέτρα’’. Η διάρκεια της ανάβασης μέχρι την κορυφή είναι δυο (2) ώρες. Οι καιρικές συνθήκες την περασμένη Κυριακή ήταν ιδανικές για ορειβασία. Όσοι έμειναν στο σπίτι έχασαν. Βεβαίως και όπως το έχουμε αναφέρει και άλλες φορές, η ανταμοιβή του ορειβάτη στην κοπιαστική του προσπάθεια είναι η θέα που έχει εκεί επάνω στην κορυφή. Για να το αισθανθείς όμως πρέπει να είσαι εκεί. Όλα τα γνωστά βουνά ήταν γύρω μας Όλυμπος, Κίσαβος, Περιστέρι, Κακαρδιτσα, Χατζή, Τριγγια κτλ. Ο χρόνος παραμονής μας στην κορυφή ήταν αρκετός για να απολαύσουμε όλα αυτά και όχι μόνο. Μερικοί από εμάς μάζεψαν τσουκνίδο κορφές, άλλοι μανιτάρια όσοι τα γνώριζαν. Τα έμπειρα μάτια άλλων εντόπισαν σαλέπι. Όλα αυτά μας τα προσφέρει η φύση δωρεάν, αρκεί μόνο να την επισκέπτεσαι τακτικά αλλά συγχρόνως να την σέβεσαι και να την προστατεύεις.

Have your say