< <

Μονοπάτι από τον σύλλογο στο Χατζή

Το μονοπάτι σημαδεύεται:
xatziSati. Με κίτρινη και μαύρη μπογιά.
ii. Με μικρές μεταλλικές ταμπέλες στερεωμένες στους κορμούς των δέντρων.
iii. Με ταμπέλες καρφωμένες σε πασσάλους.
iv. Με μεγάλες πινακίδες καρφωμένες σε πασσάλους, όπου γράφεται η απόσταση από την κορυφή.

Από την πλατεία της Μεσοχώρας συνεχίζοντας ΒΔ, βγαίνουμε από το χωριό. Συναντάμε δεξιά το νεκροταφείο, αφήνουμε έναν δευτερεύοντα χωματόδρομο με νότια κατεύθυνση και ακολουθούμε ανηφορικό τσιμενταρισμένο δρόμο μέχρι τη θέση Σταυρός. Στα αριστερά μας ένας πολύ κατηφορικός δρόμος οδηγεί στη Μεσοχώρα. Τον αφήνουμε συνεχίζοντας νότια και στρίβουμε στη δεύτερη αριστερή στροφή που ανηφορίζει.

MapXatzi1η στάση
Συναντάμε την πρώτη ενδεικτική πινακίδα (1η στάση) με ένδειξη “προς ΧΑΤΖΗ 4.15′”. Από εδώ ακολουθούμε το μονοπάτι που σημαδεύεται με κίτρινη και μαύρη μπογιά. Υπάρχουν και μεταλλικές ταμπέλες στους κορμούς των δέντρων. Μετά από 15΄ βλέπουμε τους στύλους του ΟΤΕ τους οποίους στο υπόλοιπο της διαδρομής έχουμε πότε δεξιά και πότε αριστερά μας. Γενικά κινούμαστε έχοντας κάτω δεξιά μας το χωματόδρομο που οδηγεί στο βουνό. Στην πορεία μας συναντάμε και μια βρύση.

3η στάση 4η στάση Προς κορυφή 1η στάση 2η στάση

2η στάση
Μετά από 30′ φτάνουμε στο διάσελο όπου συναντάμε τη δεύτερη ενδεικτική πινακίδα (2η στάση) με ένδειξη “προς ΧΑΤΖΗ 3.30′”. Από εδώ συνεχίζουμε δυτικά σε χωματόδρομο αφήνοντας αριστερά μας δευτερεύοντα χωματόδρομο. Σε λίγο βρίσκουμε δεξιά το χωματόδρομο που οδηγεί στη Μεσοχώρα. Τον προσπερνάμε συνεχίζοντας δυτικά. Σε 15′ από τη 2η στάση συναντάμε μικρή ταμπέλα από την οποία ξεκινά μονοπάτι που κινείται αρχικά μέσα σε φτέρη και στη συνέχεια ανεβαίνει στη Μαλόραχη. Μετά από 15′ στρίβουμε δεξιά ακολουθώντας την κορυφή της Μαλόραχης και τις ταμπέλες.

3η στάση
Σε 10′ βρίσκουμε την τρίτη ενδεικτική πινακίδα (3η στάση) με ένδειξη “προς ΧΑΤΖΗ 2.50′” Δίπλα από την πινακίδα υπάρχει σωρός από πέτρες (κούκος).
Συνεχίζοντας στην κορυφογραμμή με εξαιρετική θέα προς την κορυφή ανεβαίνουμε 2ο ύψωμα και στη συνέχεια 3ο (υπάρχουν και ταμπέλες).
Τελειώνοντας την κορυφογραμμή κατεβαίνουμε στο δρόμο, στη θέση Μορτζούλα σε 20′ από την 3η στάση. Θα μπορούσαμε να έρθουμε μέχρι εδώ από το χωματόδρομο, παρακάμπτοντας τη ράχη της Μορτζούλας κερδίζοντας σε χρόνο, αλλά χάνοντας σε ομορφιά.

4η στάση
Στη θέση αυτή υπάρχει η 4η ενδεικτική πινακίδα (4η στάση) με ένδειξη “προς ΧΑΤΖΗ 2.30′” και ένα μοναχικό δέντρο (Μορτζιά), το τελευταίο πριν από την κορυφή. Από εδώ συνεχίζουμε ακολουθώντας μονοπάτι που κινείται κάτω από την κορυφή Αγκάθι που σημαδεύεται από δυο κούκους. Σε 15′ βρίσκουμε το πρώτο ρέμα που συνήθως έχει νερό και στη συνέχεια άλλα τέσσερα ρέματα με λιγότερο νερό ή τελείως στεγνά.

5η στάση
Σε 45′ από την 4η στάση βρίσκουμε την 5η ενδεικτική πινακίδα με ένδειξη “προς ΧΑΤΖΗ 1.45′” Από εδώ συνεχίζουμε ανατολικά και στη συνέχεια νότια, κατεβαίνοντας σε μικρό λιβάδι. Σε 5′ αρχίζουμε να ανεβαίνουμε στην κορυφογραμμή έχοντας αριστερά μας την τεράστια σάρα που σχηματίζεται μέχρι τους πρόποδες του βουνού.

Κορυφή
Σε 50′ από την 5η ενδεικτική πινακίδα φτάνουμε στη διασταύρωση με το μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή Αλαμάνος. Το παρακάμπτουμε συνεχίζοντας να ανεβαίνουμε και κατόπιν συνεχίζουμε ανατολικά μέχρι το διάσελο. Από εδώ ανεβαίνουμε με κατεύθυνση βόρεια ακολουθώντας τα σημάδια και έχοντας αριστερά μας την απόκρημνη κορυφογραμμή. Σε 1.45′ από την 5η ενδεικτική πινακίδα φτάνουμε στην κορυφογραμμή όπου υπάρχει σπασμένο τριγωνομετρικό.

Have your say