< <

Μεταπασχαλινό Αυγό

Κυριακή του Θωμά και τα πολλά πασχαλινά αυγά που καταναλώσαμε τις προηγούμενες μέρες απαιτούσαν την ανάβαση σε ένα Αυγό καθαρτήριο των καταχρήσεων της προηγούμενης Κυριακής. Το πρόγραμμα του Συλλόγου μας προνοητικά προέβλεπε την ανάβαση στην κορυφή Αυγό του ομώνυμου κοντινού μας συγκροτήματος που ξεκινά από την Γκρόπα  και τερματίζει στο Δροσοχώρι. Μια κορυφογραμμή 20 χιλιομέτρων με κορυφές το Καρατζούνι (1717μ.), την Λουπάτα (2066μ.), την Μαρόσα (2044μ.), το Αυγό (2148μ.) και τέλος την Τσούκα (1727μ.) πάνω από το Δροσοχώρι.

Όλο το νότιο και το δυτικό τμήμα της κορυφογραμμής αποτελείται από απόκρημνους γκρεμούς. Από τα ανατολικά και τα βόρεια οι κλίσεις είναι ηπιότερες και οι περισσότερες προσεγγίσεις του Συλλόγου μας γίνονται από αυτήν την πλευρά με αφετηρία τα Στουρναρέικα, το Νεραϊδοχώρι και το Δροσοχώρι. Στο Αυγό είχαμε ανέβει από το Λειβαδοχώρι, από το Δροσοχώρι και από τα Στουρναρέικα. Όλες οι αναβάσεις επίπονες με μεγάλες υψομετρικές διαφορές και πολλά χιλιόμετρα. Αυτή την φορά δοκιμάσαμε την ευκολότερη ανάβαση από το Νεραϊδοχώρι.

Η βορεινή πλευρά του Αυγού είναι και ήπια χωρίς γκρεμούς με σαθρά τοιχώματα. Από το Νεραϊδοχώρι κατεβαίνουμε προς το Περτουλιώτικο ρέμα και ακολουθούμε τον πάνω χωματόδρομο για την Πύρα. Ένας μεγάλος λάκκος στην αρχή του δρόμου μας αναγκάζει να συνεχίσουμε με τα πόδια. Άλλωστε το Αυγό ήταν πάντα απαιτητικό από τον ορειβάτη. Μετά πέντε χιλιόμετρα πορείας στον χωματόδρομο μας υποδέχεται η μεγάλη κοιλάδα με παχύ χορτάρι που απλώνεται κάτω από τον κώνο της κορυφής.

Μόλις αρχίσουν οι κλίσεις του κώνου της κορυφής το άφθονο χειμερινό χιόνι είναι πανταχού παρόν. Σε άριστη κατάσταση, αστραφτερό και συμπαγές απλώνεται περσικό χαλί κάτω από τα πόδια μας και μας ανεβάζει ως κυλιόμενη σκάλα μέχρι τη κορυφή. Μετά το μάθημα γεωγραφίας που απαιτεί η θέα της κορυφής δοκιμάζουμε την πασίγνωστη δεξιότητά μας στο άθλημα του κωλοσκί. Κουτρουβαλώντας  στις χιονοσκέπαστες πλαγίες  σύντομα ξαναβρίσκουμε τον χωματόδρομο. Από εδώ άλλα πέντε χιλιόμετρα επιστροφής με τους ήχους χειμάρρων τηγμένου χιονιού στα αυτιά μας,  την ευωδία των αγριολούλουδων στην καρδιά μας και το άρωμα του εσπρέσο από το καφέ του Περτουλίου στα ρουθούνια μας.

Have your say