< <

Μετέωρα

Σε παλιότερο άρθρο μας αναφερθήκαμε στη συνεργασία του συλλόγου μας με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία –Ε.Ο.Ε. Όπως είπαμε, μέλη του Σ.Π.ΟΡ.Τ. ανέλαβαν την επίβλεψη και την καταγραφή της ορνιθοπανίδας στις περιοχές του Κόζιακα και των Μετεώρων – Αντιχασίων. Στο πλαίσιο των υποχρεώσεών μας λοιπόν, τα δυο προηγούμενα Σαββατοκύριακα πήραμε μέρος στην πανβαλκανική καταγραφή του Ασπροπάρη.

asproparisΟ Ασπροπάρης ( Neophron Percnopterus η επιστημονική ονομασία του) είναι το μικρότερο είδος γύπα της Ευρώπης και απειλούμενο, όπως και τα άλλα είδη γύπα. Το ενδιαφέρον είναι ότι στην περιοχή των Μετεώρων παρατηρείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση της Ευρώπης.

Παρόλα αυτά, και εδώ ο αριθμός τους έχει μειωθεί δραματικά, αφού παλιότερα η παρουσία τους ήταν κοινή σε όλα τα χωριά των Αντιχασίων. Σε αυτά ήταν γνωστός σαν «Τυροκόμος» λόγω του χρώματος των φτερών του αλλά και σαν «Χελωνοφάης» αφού οι χελώνες είναι μέρος της διατροφής του. Επειδή μάλιστα δεν μπορεί να σπάσει το καβούκι τους, τις αρπάζει και τις πετά από μεγάλο ύψος στα βράχια ώστε να σπάσει τα καύκαλο και να μπορέσει να τις φάει. Η διατροφή του, όπως και των άλλων ειδών, βασίζεται στα ψοφίμια.

Έχει μήκος 55-65 εκατ. και άνοιγμα φτερών 155-170 εκατ. Τα ενήλικα άτομα έχουν ωχρό λευκό σώμα με μαύρα πτητικά φτερά. Το πρόσωπο και ο λαιμός είναι γυμνά και κίτρινα. Στο κεφάλι έχει μικρή κατσαρή κιτρινόλευκη χαίτη. Το ράμφος είναι σχετικά λεπτό. Τα πόδια είναι ροδόχρωμα.

Είναι μεταναστευτικό είδος που έρχεται στη χώρα μας την Άνοιξη από την Αφρική. Φωλιάζει σε απόκρημνα βράχια όπου γεννά συνήθως 2 αυγά. Μεγαλώνει τα μικρά του που έχουν σκούρο καστανό χρώμα στο πρώτο έτος της ζωής τους που γίνεται πιο ανοιχτό στο δεύτερο, μέχρι να πάρουν το τελικό χρώμα σαν ενήλικα πλέον.

Αυτή η εποχή χαρακτηρίζεται σαν προμεταναστευτική και οι Ασπροπάρηδες συγκεντρώνονται σε ομάδες, όλο και μεγαλύτερες. Μια τέτοια ομάδα 12 ατόμων παρατηρήσαμε το προηγούμενο Σάββατο, θαυμάζοντας την τελειότητα στο πέταγμά τους, που γίνονταν σε κύκλους, ξεκινώντας από χαμηλά και φτάνοντας σε πολύ μεγάλο ύψος, όπου μόνο με τα κιάλια γίνονταν ορατά. Στις πτήσεις αυτές εκπαιδεύονται τα νέα άτομα για να ανταπεξέλθουν στο μεγάλο ταξίδι που θα αρχίσει σε λίγο.

Παράλληλα με τη δική μας περιοχή, καταμέτρηση έγινε και στις περιοχές της Κόνιτσας, του Πίνοβου και της Δαδιάς. Τα αποτελέσματα της δραστηριότητας αυτής θα σας ανακοινώσουμε μόλις συγκεντρωθούν και επεξεργαστούν.

asproparisX asproparis15

Have your say