< <

Μεσοβούνι, το βασίλειο της κατολίσθησης

Τις κορφές τις Καράβας και των άλλων βουνών των Αγράφων τις βλέπουμε κάθε πρωί από την πόλη των Τρικάλων. Όλη η κορυφογραμμή νότια του Κόζιακα ανήκει γεωγραφικά στα Άγραφα. Στην βόρεια πλευρά της Καράβας βρίσκονται τα χωριά της Αργιθέας, μόλις εξήντα χιλιόμετρα μακριά μας. Ένα απ’ αυτά, το Μεσοβούνι, ήταν ο στόχος μας αυτή την Κυριακή. Η προβλεπόμενη διαδρομή από το χωριό ως την κορυφή του ομώνυμου βουνού.
Δεν είναι έρημο τον χειμώνα το Μεσοβούνι όπως αρκετά χωριά στην Αργιθέα. Δύο – τρεις οικογένειες μένουν συνέχεια σ’ αυτόν τον αγριότοπο. Έχει και Δημοτικό, έχει και δασκάλα με χρυσά μαλλιά, έχει και τέσσερις μαθητές, όλοι παιδιά του παπά του χωριού. Συναντάμε μόνο ένα κάτοικο του χωριό, ο οποίος με χαρά μας δίνει ακριβείς πληροφορίες για την διαδρομή που θα ακολουθήσουμε και παραλαμβάνει τα φτωχά δώρα που έχουμε φέρει για τους 4 μαθητές.

Η κορυφή Μεσοβούνι έχει κατεύθυνση βόρεια και ακουμπά στην Καράβα που εκτείνεται από Ανατολή προς Δύση. Έτσι αυτή η προέκταση της Καράβας προς τα βόρεια σχηματίζει με το μητρικό βουνό την κοιλάδα του Μεσοβουνιού. Εδώ είναι το βασίλειο της κατολίσθησης. Σάρες εκατοντάδων μέτρων υπάρχουν παντού. Πιο άγριο τόπο δεν έχουμε συναντήσει στ’ Άγραφα. Οι χείμαρροι στις πλαγιές της Καράβας δεν έχουν μόνο χιόνι και νερό αλλά πέτρες και βράχους που κυλούν όλα μαζί προς το βάθος της χαράδρας και σχηματίζουν πέτρινα ποτάμια.

Ο χωματόδρομος προς τα βοσκοτόπια είναι ύπουλη μαχαιριά στα πλευρά του βουνού. Το βουνό όμως είναι ζωντανό, κινείται. Κάθε χειμώνα επουλώνει την ουλή του δρόμου. Καθώς προχωράμε, πέτρες βράχοι και χώμα όχι μόνο τον κάνουν αδιάβατο αλλά σε πολλά σημεία τον έχουν εξαφανίσει. Η παρουσία μας ενόχλησε την ηρεμία του βουνού και αυτό μας εξαπολύει μια ομοβροντία από βράχους που μας κάνουν να τρέξουμε πανικόβλητοι για να γλιτώσουμε.

Η απόλυτη σιγή του χιονιού έχει τελειώσει. Οι χιονούρες, σκοροφαγωμένο σεντόνι πια, αποκαλύπτουν το ναρκωμένο ακόμα έδαφος και αφήνουν το νερό να δραπετεύσει. Αυτό λεύτερο πια πανηγυρίζει κάνοντας μεγάλο σαματά στις πλαγιές καθώς κυλάει βιαστικό ανάμεσα στις πέτρες, πηδάει στους καταρράκτες, στροβιλίζεται στα γυρίσματα του χειμάρρου, χάνεται μέσα στις χαράδρες και τελικά συγκεντρώνεται στο Αργιθεάτικο ρέμα για να καταλήξει στον θεϊκό Αχελώο.

Μετά από τρεις ώρες πορείας φθάνουμε στον αυχένα στην βάση από το Κλουκουτσάρι την δεύτερη κορυφή της Καράβας. Εάν ακολουθήσετε τον αυχένα προς τα ανατολικά θα βρεθείτε στο διάσελο αέρας κάτω από τον Τύμπανο όπου περνάει ο δρόμος Μουζάκι – Αργιθέα. Ο στόχος μας όμως η κορυφή Μεσοβούνι βρίσκεται βόρεια και είναι κρυμμένη μέσα στα σύννεφα. Έτσι με πρόφαση την συννεφιασμένη κορυφή αποφασίζουμε να γυρίσουμε γιατί διαφορετικά θα χάσουμε το ντέρμπι ΑΕΚ – ΠΑΟ.

Have your say