< <

Μεξικό

Το ταξίδι του μέλους του Συλλόγου Πεζοπορίας Ορειβασίας Τρικάλων Γιάννη Ξηρού άρχισε ένα κρύο πρωινό του Σεπτέμβρη από την πόλη του Μεξικού. Στο Εθνικό Παλάτι ( Palacio Nacional ) θαυμάσαμε τις περίφημες τοιχογραφίες του Diego Rivera , του μεγαλύτερου ζωγράφου της Λατινικής Αμερικής. Στις τοιχογραφίες αυτές είναι αποτυπωμένη όλη η ιστορία και ο τρόπος ζωής του Μεξικανικού λαού από τα χρόνια των Ατζέκων, των Ολμέκων και των Μάγια μέχρι σήμερα.

Στο Εθνικό Ανθρωπολογικό Μουσείο υπάρχουν πρωτότυπα και αντίγραφα έργα των αρχαίων λαών του Μεξικού, όπως μακέτες της αρχαίας πρωτεύουσας των Αζτέκων με τις πυραμίδες, μορφές θεοτήτων της γης, του νερού, του αέρα και των ζώων και το καλεντάρι των Αζτέκων με τις τέσσερις εποχές και του είκοσι μήνες του χρόνου ( ο χρόνος των Αζτέκων είχε 312 ημέρες και ο αιώνας 52 χρόνια).

Η μεγάλη έκπληξη ήταν στο Taotihuacan , όπoυ υπάρχουν οι πυραμίδες του ήλιου και της Σελήνης και ανάμεσά τους η Λεωφόρος του Θανάτου. Ως γνωστόν, στις πυραμίδες οι Αζτέκοι θυσίαζαν δούλους και αιχμαλώτους προς; Τιμή των θεών τους και επειδή θεωρούσαν ότι η γη χρειάζεται αίμα για να είναι γόνιμη.

Οι πυραμίδες είναι κτισμένες με πέτρες και κάθε αλλαγή αιώνα (52 έτη) μια νέα πυραμίδα κτιζόταν πάνω στην παλιά. Οι ανθρωποθυσίες γινόταν σε θάλαμο στο τελευταίο και ψηλότερο σημείο της πυραμίδας. Στις τοιχογραφίες των παρακείμενων αρχαίων κτιρίων σώζονται ζωγραφιές των αρχαίων Αζτέκων όπου παρουσιάζονται σκηνές της καθημερινής τους ζωής, λατρευτικές συνήθειες και πολεμικές σκηνές. Ακολούθως αποτίσαμε φόρο τιμής στον ιερότερο τόπο του σύγχρονου Μεξικού, στην Παναγία της Γουαδελούπης. Στον λαμπρό καθολικό ναό της Παναγίας γίνονται ταυτόχρονα 12 λειτουργίες, ο ναός είναι πάντα γεμάτος, διότι οι Μεξικανοί διακρίνονται για τη θρησκευτικότητά τους.

Η μεγάλη μας έκπληξη ήταν στη γραφική πόλη Taco , κτισμένη σε μια μεγάλη πλαγιά, στο ψηλότερο σημείο της οποίας υπάρχει το άγαλμα του Χριστού ευλογούντος, όπως στο Rio de Janeiro . Στο Taxco υπάρχει μια εκκλησία τα ξυλόγλυπτα της οποίας δεν τα είδαμε πουθενά άλλού στα ταξίδια μας στον κόσμο. Ένα ανεπανάληπτο έργο τέχνης με του Αποστόλους και Αγίους της καθολικής εκκλησίας που συγκεντρώνει τον θαυμασμό όλων των επισκεπτών και είναι πέραν κάθε περιγραφής.

Και μετά ο Ειρηνικός, ο επιβλητικός μεγάλος ωκεανός με τα τεράστια κύματα που σκάζουν στην ακτή και απαγορεύουν κάθε σκέψη για μπάνιο στους μη εξειδικευμένους.

Μια υπέροχη κρουαζιέρα 4 ωρών στον κόλπο του Acapulco ηρέμησε το πνεύμα μας υπό τους ήχους ζωντανής Μεξικάνικης μουσικής.

Το Μεξικό είναι μια μεγάλη χώρα 109 εκατομμυρίων κατοίκων στα νότια της πρωτεύουσας του οποίου αρχίζει η τροπική ζώνη. Δάση που μοιάζουν με ζούγκλες, καταπράσινα και αδιάβατα που διασχίζονται από μεγάλα ποτάμια πάνω από τα οποία πετούν αετοί, χιλιάδες αετοί. Ίσως γι αυτό ο αετός που κατατρώει έναν κροταλία πάνω σε έναν κάκτο είναι το εθνικό σύμβολο του Μεξικού.

Οι Μεξικάνοι είναι φιλήσυχοι άνθρωπο οι οποίοι παρά τη φτώχεια τους (πάνω από το 70% είναι το ποσοστό των φτωχών) υπεραγαπούν την πατρίδα τους για αυτό και σε κάθε σχεδόν σπίτι, πλούσιο ή φτωχό κυματίζει η Μεξικάνικη τρίχρωμη σημαία. Προέρχεται από ένα αρχαίο πολιτισμό που αντικαταστάθηκε από έναν άλλο. Παρόλα αυτά οι σύγχρονοι Μεξικάνοι αν και θεωρούν ως μητέρα πατρίδα την Ισπανία θυμούνται και τιμούν τους αρχαίους προγόνους.

Αξίζει μια επίσκεψη.

Have your say