< <

Μεγάλη πορεία στις πλαγιές των αντιχασίων

 Πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη και η προγραμματισμένη μας πορεία είναι για την κορυφή Μαμαλή, την υψηλότερη των Αντιχασίων. Η εκκίνηση της πεζοπορίας γίνεται από τον Άγιο Ραφαήλ Αγρελιάς (Γκόντριανη), από μία ομάδα 17 ατόμων, έχοντας μαζί μας και δύο καινούριους φίλους. Περνάμε από την πηγή Μπουζού, η οποία για την εποχή έχει αρκετό νερό λόγω των τελευταίων βροχοπτώσεων, και ανηφορίζουμε προς το Σταθμό. Πρόκειται για ένα ελληνικό συνοριακό φυλάκιο (1881 – 1912).

  Μετά από ολιγόλεπτη στάση αναχωρούμε για το εγκαταλειμμένο χωριό Κουμαριά, χρησιμοποιώντας το μονοπάτι που συνδέει το χωριό με την Αγρελιά. Φτάνοντας, αντικρίζουμε ένα ξεχωριστό τοπίο. Τα μισογκρεμισμένα σπίτια και το άλλοτε γεμάτο ζωή σχολείο, φέρνουν στη φαντασία μας εικόνες μιας άλλης περασμένης εποχής. Σταματάμε να ξεκουραστούμε στον καλοδιατηρημένο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου υπάρχει ξενώνας πάντα ανοιχτός για τους επισκέπτες.

  Παίρνοντας το δασικό δρόμο, αφήνουμε πίσω μας το έρημο χωριό. Συνεχίζουμε την πορεία μας για να δούμε από μακριά τον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Αγρελιάς (Παλιοχώρι). Λόγω των καλοκαιρινών θερμοκρασιών η πηγή Μυρμήγκαινα στην περιοχή Πόρος μας ξεδιψάει με το δροσερό νερό της. Η κορυφή Μαμαλή είναι πλέον μπροστά μας και μας προσκαλεί. Ανηφορίζουμε, παίρνοντας το μονοπάτι στο δάσος με τις οξυές. Εκεί οι φίλοι των μανιταριών έχουν την ευκαιρία να μαζέψουν μανιτάρια, ενώ λίγο πιο πάνω στο ξέφωτο συναντάμε άγριες κορομηλιές και αγριογκορτσιές, όπου γευόμαστε τους νόστιμους καρπούς.

  Φτάνοντας στη κορυφή αντικρίζουμε τον Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων και ένα ακόμη συνοριακό φυλάκιο, Καζάρμα κατά τους ντόπιους. Η υγρασία εμποδίζει τη θέα του κάμπου και του ορεινού όγκου Κόζιακα, Πίνδου και Αγράφων. Ο χώρος που ξεκουραζόμαστε είναι κατάλληλα διαμορφωμένος για μικρές εξορμήσεις για μικρούς και μεγάλους, ακόμη και για διανυκτέρευση σε σκηνή ή στο ξύλινο δεντρόσπιτο. Ο χώρος είναι προσβάσιμος και με Ι.Χ..

  Η επιστροφή γίνεται από διαφορετικό μονοπάτι, διασχίζοντας πάλι το δάσος με τις οξυές. Έχουμε την ευκαιρία να ξαναδούμε από μακριά την Αγία Παρασκευή, πριν ακολουθήσουμε το παλιό μονοπάτι ανάμεσα στις βελανιδιές, που οδηγεί στο χωρίο Αγρελιά. Μετά από 7μιση ώρες η πορεία μας τελειώνει στη Γελαδάρη. Κατεβαίνοντας στην πλατεία του χωριού, συναντάμε τον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου όπου γίνεται αφαίρεση του εξωτερικού επιχρίσματος και έχει αρχίσει να φαίνεται η πέτρινη ομορφιά του. Στην πλατεία πίνουμε το καθιερωμένο καφεδάκι. Αν και πολύωρη η διαδρομή, ήταν απολαυστική. Ελπίζουμε οι εντυπώσεις να ήταν θετικές και για τους νέους μας φίλους.

kumaria3 mamali3 mamali5 mamali-agrielia3 mamali-agrielia4 mamali-agrielia5 mamalisatSateliteN

Have your say