< <

Μαρόκο – Ανάβαση στον Άτλαντα (4167μ)

Σε μια χώρα του πνεύματος, του χρώματος, της τέχνης, του πολιτισμού και της ιστορίας, το Μαρόκο της βορειοδυτικής Αφρικής, βρέθηκαν μαζί με μέλη και του Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών οι Τρικαλινοί ορειβάτες μέλη του Συλλόγου Πεζοπορίας –Ορειβασίας Τρικάλων (Σ.Π.ΟΡ.Τ) Γιάννης Ξηρός και Δημήτρης Ντουβλης .

Το Μαρόκο, με έκταση πενταπλάσια της Ελλάδος και πληθυσμό 30.000.000, διατηρεί μια μακρά ισλαμική πολιτιστική κληρονομιά και είναι μια βαθιά μουσουλμανική χώρα, κατοικούμενη κατά 70% από Βέρβερους και κατά 30% από Άραβες. Η αποστολή του ΕΟΣ Αχαρνών είχε και τουριστικούς σκοπούς, εφόσον επισκέφτηκαν πέντε πόλεις και διέμειναν δυο ημέρες στην έρημο Σαχάρα όπου κινήθηκαν με τζιπ και καμήλες και κοιμήθηκαν σε σκηνές. Ο κύριος όμως στόχος ήταν ο Άτλας, το ψηλότερο βουνό της Βόρειας Αφρικής, με ψηλότερη κορυφή το Τουμπκαλ και ύψος 4167μ.

Ο Άτλας κατά το χειμώνα και την άνοιξη θυμίζει έντονα το τοπίο των Άλπεων. Αποτελείτε από παράλληλες κορυφογραμμές, διαφορετικές μεταξύ τους, που χωρίζονται από βαθιές κοιλάδες. Καλύπτει το ? της χώρας και εκτείνεται από την κοιλάδα του Μαρακες μέχρι τη Σαχάρα. Αποτελείτε από εκατοντάδες κορυφές άνω των 3000 μέτρων, με υψηλότερη το Τζεμπελ Τουμπκαλ με 4167μ. όπως όλα τα βουνά άνω των 3000 μέτρων, η κορυφή του Άτλαντα απαίτησε δυο ημερών σκληρή ανάβαση. Αξέχαστο θα μείνει το ορειβατικό καταφύγιο στα 3200 μέτρα. Αξέχαστα επίσης θα μείνουν τα τοπία, τα ποτάμια και τα φαράγγια του άτλαντα, τα οποία θυμίζουν τη Σιέρα Νεβάδα της Αμερικής. Η ορειβατική αποστολή ήταν σχεδόν ολοκληρωτικά επιτυχημένη και μόνο δυο ορειβάτες εγκατέλειψαν λόγω προβλημάτων εγκλιματισμού. Γενικά το Μαρόκο αξίζει μια επίσκεψη και για τους φίλους της περιπέτειας η έρημος και ο Άτλας αποτελούν καλές επιλογές.

Have your say