< <

Μαραθώνιος της Πράγας

Με απόλυτη επιτυχία και λαμπερή ηλιόλουστη ατμόσφαιρα διεξήχθη ο Μαραθώνιος αγώνας 42,2 χλμ στην Πράγα την 8η Μαίου 2011. Οκτώμισι χιλιάδες αθλητές από 98 χώρες συμμετείχαν στον μεγάλο αγώνα, μεταξύ των οποίων και δέκα τρικαλινοί δρομείς μεγάλων αποστάσεων. Ανάμεσά τους και τα μέλη του Συλλόγου Πεζοπορίας – Ορειβασίας Τρικάλων (Σ.Π.ΟΡ.Τ.) Βασίλειος Μπουκουβάλας, Βάιος Λάιος και Ιωάννης Ξηρός οι οποίοι μαζί με τον Βασίλειο Γιόρα έλαβαν μέρος στην σκυταλοδρομία των 42,2 χλμ. Πρώτοι πήραν τη σκυτάλη οι Β. Λάιος και Β. Γιόρας, διατρέχοντας 10 χλμ ο καθένας και ακολούθως ο γράφων που αφού παρέδωσε την σκυτάλη στον Β. Μπουκουβάλα στο 30ο χλμ του αγώνα, συνέχισε τρέχοντας μέχρι το τέλος της μαραθώνιας διαδρομής. Τα πλέον θερμά συγχαρητήρια ανήκουν στον Β. Μπουκουβάλα ο οποίος ακολούθησε τρέχοντας τους σκυταλοδρόμους από το 1ο χλμ και τερματίζοντας ο ίδιος συμπλήρωσε 42,2 χλμ τρεξίματος, δηλαδή τον μαραθώνιο πλήρη.

Ο αγώνας διεξήχθη στο ιστορικό κέντρο της Πράγας, το οποίο βρίθει μνημείων, δημοσίων κτιρίων, παλαιών ανακτόρων και ναών γοτθικού ρυθμού τα οποία μαζί με τον μεγάλο ποταμό Βαλτάβα που διατρέχει την πόλη και τις περίφημες γέφυρές του συνθέτουν μια εικόνα εκπληκτικής ομορφιάς.

Η Τσεχία γνώρισε μεγάλη ακμή τον 16ο αιώνα επί βασιλείας Καρόλου που προίκισε την Πράγα με αρχιτεκτονικά αριστουργήματα. Περί το 1627 υπήχθη στην Αυστριακή αυτοκρατορία των Αψβούργων και επανασυστάθηκε ως κράτος της Τσεχοσλοβακίας το 1918 με τη λήξη του Α’ παγκοσμίου πολέμου. Τα αρχιτεκτονήματά της είναι προστατευόμενα από την Ουνέσκο και η ίδια αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς. Η πόλη βρίθει χιλιάδων επισκεπτών και αποπνέει αέρα κοσμοπολιτισμού και κουλτούρας.

Η αποστολή των δρομέων – ορειβατών έληξε με μονοήμερη επίσκεψη στην γερμανική Δρέσδη, την πρωτεύουσα των Σαξόνων βασιλέων, μια πόλη επίσης γεμάτη μνημεία και παλάτια του 18ου και 19ου αιώνα. Η πόλη ισοπεδώθηκε τον Ιανουάριο του 1945 και ξανακτίστηκε όπως ακριβώς ήταν.

Η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος της 11ης Μαΐου ανάγκασε τους αθλητές να επισπεύσουν την αναχώρησή τους κατά μια ημέρα, χωρίς να πραγματοποιήσουν την προγραμματισμένη εκδρομή στο διάσημο Karlovy Vary, την διάσημη λουτρόπολη του Καρόλου.

Αποχαιρετίσαμε την Πράγα με αισθήματα συγκίνησης και ευγνωμοσύνης για την υπέροχη φιλοξενία των διοργανωτών του αγώνα με την υπόσχεση επανόδου.

Ιωάννης Ξηρός

Have your say