< <

Μαραθώνιος Σαγκάης

Ο εφετινός μαραθώνιος της Σαγκάης (14ος) προσείλκυσε πάνω από 22.000 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο. Της 5η Δεκεμβρίου 2010 περίπου 3.700 αθλητές έτρεξαν στον μαραθώνιο δρόμο των 42 χλμ και οι υπόλοιποι συμμετείχαν στον ημιμαραθώνιο των 21 χλμ. Στον μαραθώνιο έλαβε μέρος και ελληνική εθνική αποστολή με 8 αθλητές, μεταξύ των οποίων και ο γράφων Ιωάννης Ξηρός, μέλος του Συλλόγου Πεζοπορίας Ορειβασίας Τρικάλων, αλπινιστής και μαραθωνοδρόμος.

Η ελληνική αποστολή έφτασε στη Σαγκάη την 1η Δεκεμβρίου και μετά τον αγώνα επεσκέφθη το Πεκίνο από 6 μέχρι 9 Δεκεμβρίου. Ο αγώνας ήταν καλώς οργανωμένος, αν εξαιρέσουμε το τούνελ 3 χλμ το οποίο υποχρεωθήκαμε να διατρέξουμε, πράγμα που επιβάρυνε τη φυσική μας κατάσταση. Τα μέτρα ιατρικής ασφαλείας και κάλυψης ήταν πλήρη. Το θέαμα των χιλιάδων Κινέζων πολιτών που παραπλεύρως της διαδρομής μας ζητωκραύγαζαν και μας έδιναν κουράγιο ήταν συγκινητικό, έχοντας υπ όψιν μας έναν λαό όχι ιδιαίτερα εκφραστικό.

Όλοι οι Έλληνες αθλητές τερματίσαμε κανονικά και με καλούς χρόνους σε μια αληθινά δύσκολη διαδρομή. Τον αγώνα κέρδισε ο Αιθίοψ Gashaw Malese Asfaw (Γκασάου Μαλέσε Ασφάου) και στις γυναίκες η Ρωσίδα Irina Timofeyevna (Ιρίνα Τιμοφέγιεβνα) με χρόνους 2 ώρες και 22 λεπτά και 2 ώρες και 26 λεπτά αντιστοίχως. Οι Έλληνες αθλητές και οι συνοδοί τους είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τα επιτεύγματα της σύγχρονης Κίνας και να σταθούμε με σεβασμό μπροστά σε  ότι απέμεινε από τον πολιτισμό της αρχαίας.

Η Κίνα ενοποιήθηκε σε αυτοκρατορία υπό τον Τσιν Τσι Χουάν Ντι περί το 220 π. Χ. ο οποίος έδωσε και το όνομα της δυναστείας του στην Κίνα (Τσιν). Η Κίνα ήταν στην πρωτοπορία του πολιτισμού επί αιώνες στην Ασία μέχρι που η Ευρωπαϊκή αποικιοκρατία ανέτρεψε την τελευταία δυναστεία των Τσιγκ και έθεσε τέρμα στην εξέλιξη του παλαιού πολιτισμού και του τρόπου ζωής των Κινέζων περί τα τέλη του 19ου αιώνα. Στο σημείο αυτό οφείλουμε να αναφέρουμε ότι όλοι οι μορφωμένοι Κινέζοι (και είναι πολλοί) θεωρούν ότι ο μόνος ξένος πολιτισμός που μπορεί να θεωρηθεί ισάξιος με τον δικό τους είναι αποκλειστικά και μόνον ο αρχαίος ελληνικός.

Η λεγόμενη πολιτιστική επανάσταση του Μάο Τσε Τουγκ το 1968 ισοπέδωσε το μεγαλύτερο μέρος της αρχαίας και μεσαιωνικής κληρονομιάς της Κίνας, θέλοντας έτσι να σηματοδοτήσει τη νέα εποχή. Παρ’ όλα αυτά το Σινικό Τείχος της δυναστείας των Τσιν μήκους 6.100 χλμ, η Απαγορευμένη Πόλη (Ανάκτορα) και οι βασιλικοί τάφοι της δυναστείας των Μιγκ, κάποιοι ναοί που κατάφερε να διασώσει ο πρωθυπουργός του Μάο Τσου Εν Λάι και ότι υπάρχει στο Μουσείο της Σαγκάης μαρτυρούν έναν μεγάλο πολιτισμό 5.000 ετών.

Η σύγχρονη Κίνα και τουλάχιστον η παραλιακή πλευρά της και η πρωτεύουσα είναι για μια ακόμη φορά στην πρωτοπορία του τεχνικού πολιτισμού και της οικονομικής μεγέθυνσης. Το κομμουνιστικό καθεστώς, μετά το θάνατο του Μάο, επινόησε μερικούς απλούς αλλά μεγαλοφυείς τρόπους προκειμένου να γεμίσει τα στομάχια των Κινέζων. Καταρχήν όλη η γη ανήκει στο κράτος, συμπεριλαμβανομένων των οικοπέδων επί των οποίων ευρίσκονται τα ακίνητα, ανεξαρτήτως σε ποιόν ανήκουν. Πλην όμως οι αγρότες, οι οποίοι έχουν όλοι κλήρο, έχουν δική τους την παραγωγή αντί ενός μικρού φόρου. Με αυτόν τον τρόπο η αγροτική παραγωγή διατρέφει άνετα τον πληθυσμό.

Η Κίνα άνοιξε τα σύνορά της στις ξένες επενδύσεις το 1979 επί Ντεγκ Χσιάο Πιγκ και με κίνητρο το φθηνό μεροκάματο και μια τεράστια αγορά προσείλκυσε άφθονα κεφάλαια και τεχνογνωσία από το εξωτερικό. Το κράτος έχει ποσοστό συνιδιοκτησίας σε όλες τις επενδύσεις και τα κτίρια που κτίστηκαν από ξένους, πλην όμως οι τελευταίοι επιχειρούν ανεμπόδιστα και ελεύθερα και  τα κέρδη των επιχειρήσεών τους είναι εξασφαλισμένα αντί κάποιου κανονισμένου εκ των προτέρων φόρου. Οι Κινέζοι πολίτες μπορούν επίσης να επενδύσουν ότι κερδίζουν από την εργασία τους και να αποκτήσουν κινητή και ακίνητη περιουσία σύμφωνα με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Σε περίπτωση αναγκαστικής μετεγκατάστασης πολιτών αστών ή αγροτών το κράτος παραχωρεί οικίες αλλού.

Ο συνδυασμός φθηνού μεροκάματου, ελέγχου της διαφθοράς με δρακόντειους νόμους, κανόνων ελεύθερης αγοράς και υποδοχής ξένων κεφαλαίων επέτρεψε την εκπληκτική οικονομική άνοδο της Κίνας. Παρ όλα αυτά έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει προκειμένου το σύνολο του πληθυσμού να φτάσει το επίπεδο ευμάρειας των δυτικών χωρών. Ο γράφων εύχεται τα καλύτερο για τη μεγάλη αυτή χώρα.

Αυτό το ταξίδι στη σύγχρονη Κίνα και ο 14ος μαραθώνιος της Σαγκάης αποτελούν παρελθόν. Δρόμοι, φόρος τιμής και σημείο αναφοράς για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ομώνυμη μάχη που έσωσε το ελληνικό πνεύμα είναι πολυάριθμοι σε όλον τον κόσμο και τόποι συγκέντρωσης και άμιλλας χιλιάδων αθλητών υψηλού και μεσαίου επιπέδου.
Αποχαιρετίσαμε όλοι την Κίνα με υπόσχεση συνάντησης στον επόμενο μεγάλο αγώνα.

Ιωάννης Ξηρός

Have your say