< <

Μαραθώνιος Βοστώνης

Στις 19/4/2010 έλαβε χώρα στην Βοστώνη των Η.Π.Α. ο 114ος μαραθώνιος δρόμος των 42 χλμ που καλύπτει την απόσταση Hopkinton – Βοστώνη. Σε αυτόν έλαβε μέρος και υπογράφων ως μέλος και απεσταλμένος του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων, ο οποίος τυγχάνει και μέλος του Συλλόγου Πεζοπορίας Ορειβασίας Τρικάλων.

Ο 114ος μαραθώνιος της Βοστώνης ήταν αφιερωμένος στην νίκη των  Ελλήνων εναντίον των Περσών κατά τη μάχη στον Μαραθώνα το 490 π.Χ. και επ΄ ευκαιρία της συμπλήρωσης 2.500 ετών από αυτήν. Η Αθλητική Ένωση Βοστώνης, η οποία από το 1896 διοργανώνει τον σπουδαιότερο μαραθώνιο της Αμερικής ετίμησε δεόντως εφέτος την επέτειο της μάχης η οποία διέσωσε τον δυτικό πολιτισμό και απέκρουσε την ασιατική δεσποτεία, τιμώντας ιδιαιτέρως την ελληνική αποστολή. Η τελευταία, τιμώντας με τη σειρά της τους ηρωικούς μαραθωνομάχους ήταν η μεγαλύτερη στα αθλητικά μας χρονικά, 72 δρομείς από όλη την Ελλάδα.

Οι τιμές προς την ελληνική αντιπροσωπεία περιελάμβαναν επίσκεψη στο Κυβερνείο της Μασαχουσέτης, όπου μας ομίλησε ο Κυβερνήτης και με ιδιαιτέρως θερμά λόγια αναφέρθηκε στον Μιλτιάδη, στον Φειδιππίδη και στους συμπολεμιστές των, επισκέψεις και ομιλίες σε δυο σχολεία της περιοχής Hopkinton, όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε τον τρόπο λειτουργίας των αμερικανικών σχολείων και ξεναγήσεις. Πάνω από όλα όμως, η ύψιστη τιμή για μας ήταν ότι φιλοξενηθήκαμε σε σπίτια Ελληνοαμερικανών και γηγενών Αμερικανών πολιτών του Hopkinton , όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε και να εκτιμήσουμε την αμερικανική φιλοξενία, τον χαρακτήρα του μέσου Αμερικανού και τον τρόπο ζωής του, δεμένο με την οικογένεια.

Με ιδιαίτερη συγκίνησε σταθήκαμε εμπρός στο άγαλμα των Στυλιανού Κυριακίδη και Σπύρου Λούη, όπου ο νικητής του πρώτου μαραθωνίου δρόμου 1896= καθοδηγεί τα βήματα του μαραθωνίου δρόμου της Βοστώνης κατά το 1946 και ευρίσκεται στο Hopkinton. Για τον Σπύρο Λούη τα λόγια είναι περιττά. Ο Στυλιανός Κυριακίδης, μεγάλος αθλητής του μεσοπολέμου, ατύχησε στον μαραθώνιο της Βοστώνης το 1939 και ορκίστηκε κάποτε να νικήσει σε αυτόν τον αγώνα. Μετά την κατοχή, αρνήθηκε να ζήσει σε καθεστώς εμφυλίου σπαραγμού και κάτισχνος από την πείνα ήλθε στην Βοστώνη. Οι γιατροί του απαγόρευσαν να πάρει μέρος στον αγώνα. Αυτός όμως έτρεξε και νίκησε το 1946. Μετά τον αγώνα δήλωσε ότι κατά τα τελευταία χιλιόμετρα ένοιωθε τα πόδια του ως φτερά. Προσκεκλημένος του προέδρου Τρούμαν μίλησε στη γερουσία επί μιάμιση ώρα για το ελληνικό δράμα και απέσπασε προεδρική υπόσχεση για άμεση επισιτιστική βοήθεια, η οποία και τηρήθηκε. Αυτός ήταν ο Στυλιανός Κυριακίδης, ίνδαλμα για τον ελληνικό αθλητισμό.

Αλησμόνητος θα μείνει σε όλους μας ο αγώνας. Καθ όλη τη διάρκεια του μαραθωνίου δρόμου Hopkinton – Βοστώνης δια μέσου διαφόρων κωμοπόλεων ήταν δεξιά και αριστερά του δρόμου χιλιάδες αμερικανοί πολίτες όλων των ηλικιών που μας επευφημούσαν, μας έδιναν νερό και φρούτα, μας ενθάρρυναν, μας ευχαριστούσαν που με την παρουσία μας τιμούσαμε την πόλη τους. Όλα αυτά ανάμεσα σε απέραντα δάση και δίπλα σε λίμνες, χαρακτηριστικά της φύσης του αμερικανικού βορρά.
Η εμπειρία μας αυτή, να έχουμε δίπλα μας αυτόν το υπέροχο λαό, τον πνευματώδη, τον ευγενή, που μας υπενθύμιζε ανά πάσα στιγμή για ποιους λόγους τρέχουμε και να μας ενθαρρύνει, ήταν πραγματικά κάτι το δυνατό, ένα συναίσθημα που θα το έχουμε για την υπόλοιπη ζωή μας.

Την μεθεπόμενη μέρα αποχαιρετίσαμε τους νέους φίλους μας που μας φιλοξένησαν με δυνατή συγκίνηση και με πολλά δάκρυα εκατέρωθεν. Πολλοί από εμάς αισθάνθηκαν ενοχές για τον αδικαιολόγητο αντιαμερικανισμό της χώρας μας, για την αδικαιολόγητη καχυποψία για αυτόν τον πραγματικά μεγάλο λαό, ο οποίος τόσο βοήθησε την Ελλάδα σε δύσκολες στιγμές, στους παγκόσμιους πολέμους, το 1922, στην κατοχή, στα σκληρά χρόνια μετά την κατοχή.

Ας είναι όμως. Ο μαραθώνιος της Βοστώνης 2010 πέρασε στην ιστορία και ήταν αφιερωμένος στους πολεμιστές του Μιλτιάδη. Οι Έλληνες οφείλουμε να μην ξεχνούμε την ιστορία μας και να είμαστε υπερήφανοι για αυτήν. Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε μια καλύτερη χώρα. Στην προσπάθεια αυτή ο αθλητισμός είναι στοιχείο απαραίτητο, στοιχείο αυτογνωσίας και πολιτισμού.

Τελειώνοντας αναφέρω ότι τον αγώνα κέρδισε ο Κενυάτης Cheruyut με 2 ώρες και 5 λεπτά ) παγκόσμιο ρεκόρ και στις γυναίκες η Αιθιοπίδα Erkesso

Ιωάννης Ξηρός

Have your say