< <

Κυκλική διάσχιση στον Κόζιακα

Δεν μπορέσαμε να ακολουθήσουμε τους συντρόφους μας στην προβλεπόμενη εξόρμηση προς Γαλαξίδι και Δελφούς αλλά δεν αντέχαμε να μείνουμε και στα κρεβάτια μας. Έτσι άλλοι πήραν το δρόμο για να το πρώτο μπάνιο στον Αγιόκαμπο και άλλοι –  πιστοί στα ιδανικά του συλλόγου – ξεκινήσαμε για τον Κόζιακα.

Τουλάχιστο δυο φορές τον χρόνο είμαστε σ΄ αυτόν το πέτρινο τοίχο που υψώνεται κατακόρυφα πάνω από την Πύλη και μετά 30 χιλιόμετρα αγέρωχης βραχώδους κορυφογραμμής παραδίδεται στον κάμπο στην Διάβα. Βουνό διαφορετικό από τα γύρω του, βουνό με καταπράσινες κοιλάδες ανάμεσα στα άγρια κάτασπρα βράχια, βράχια απόκρημνα απροσπέλαστα με κρυφά περάσματα. Βουνό γεμάτο πηγές, καταβόθρες και πυκνά αρχαία δάση. Βουνό που αν το υποτιμήσεις σε κρατά αιχμάλωτο, αποπροσανατολισμένο ανάμεσα στα βράχια, τις κοιλάδες και  τα περάσματα.

Βουνό που  σε ακολουθούν σε κάθε βήμα οι θρύλοι. Ο Ασκληπιός που συλλέγει τα μοναδικά βότανα του βουνού, ο βοσκός που ρίχνει τα πρόβατα στην καταβόθρα του Βολιώτη για να τα βρουν στην Πιαλεία, ο αγωγιάτης που σούρουπο φόρτωνε το μουλάρι χιόνι από την χιονότρυπα  και το χάραμα μοίραζε στου Τρικαλινούς παγωμένο αγίασμα.

Παρά τις δεκάδες φορές που έχουμε βρεθεί εδώ, υπάρχουν ακόμα διαδρομές που δεν έχουμε δοκιμάσει. Ξεκινήσαμε από την Ελάτη, πήραμε το μονοπάτι για την Αγ. Τριάδα και από εκεί συνεχίσαμε τον χωματόδρομο προς τα βόρεια. Δροσιστήκαμε στις ποτίστρες «Πουλημέν» και «Καλογερομάντρι». Από το «Καλογερομάντρι» στραφήκαμε προς τα βράχια με στόχο ένα μικρό πράσινο άνοιγμα. Μέχρι εδώ είχαμε ξανάρθει στις 28/7/2012. Μετά το πέρασμα συνεχίσαμε νότια με στόχο την ποτίστρα στην θέση «κανάλια» και την κάθοδο προς Ελάτη από το πέρασμα «Θύρα». Την διαδρομή από «κανάλια» προς Ελάτη την είχαμε κάνει στις 10/4/2011

Το απότομο μονοπάτι μετά  τα «κανάλια» που κατηφορίζει για την Ελάτη ήταν η ευχάριστη έκπληξη. Άριστη σηματοδότηση και πρόσφατη διαμόρφωση που απαιτεί ώρες εργασίας. Οι φίλοι από την Ελάτη έκαναν άριστο έργο παρακινούμενοι από την άδολη αγάπη τους προς το βουνό. Μόνο που δεν πρόλαβαν να τελειώσουν το τελευταίο  τμήμα που οδηγεί στο μονοπάτι που έρχεται από τον «κόκκινο βράχο».

Μετά πεντέμισι ώρες πορείας φθάσαμε στην Ελάτη και απολαύσαμε το παγωμένο νερό της βρύσης του χωριού.

 koziak03 koziak3 koziak5 koziak6 koziak13KoziakSatSateliteN

Have your say