< <

Κουφόλογγος, κυκλική πορεία στα βορειοανατολικά Άγραφα

Μετά από δυο εβδομάδες, ξανά στην ίδια περιοχή. Μετά την Τέμπλα, σειρά έχει ο γειτονικός Κουφόλλογος. Πάνω από τα νερά της λίμνης του Μέγδοβα, για μια πορεία που ξεπέρασε τις επτά ώρες, συνδυάζοντας το πράσινο του ελατόδασους με το λευκό του χιονιού. Σε εντελώς διαφορετικές καιρικές συνθήκες, αφού ο χιονιάς έδωσε στην θέση του στην ανοιξιάτικη αιθρία. Εκκίνηση από τον οικισμό της Κερασιάς, ένα από τα ομορφότερα μπαλκόνια στα νερά της λίμνης, σε υψόμετρο 890 μέτρων. Αφήνοντας τα αυτοκίνητά μας στην έξοδο του χωριού ακολουθούμε τον δασόδρομο που οδηγεί στις βορειοανατολικές πλαγιές των Αγράφων. Ο στόχος ορατός, στεφανώνεται από το φεγγάρι που δεν έδυσε ακόμη.

Με οδηγό τον χάρτη και την εμπειρία προηγούμενης πορείας στην περιοχή, προσανατολιζόμαστε στον δαίδαλο των δασικών δρόμων που ζώνουν το βουνό. Καμία πινακίδα, καμία ένδειξη για τον προορισμό τους. Αγνοώντας τις δεξιές διακλαδώσεις που οδηγούν προς την περιοχή του Ανθοχωρίου, συναντάμε τα πρώτα χιόνια στα σκιερά σημεία του δρόμου και στρίβουμε αριστερά έχοντας δεξιά μας την απόκρημνη κορυφή Δερματά (υψ. 1722 μ.)

Στο τέρμα του δρόμου, ένα σύντομο μονοπάτι καταλήγει στο μικρό οροπέδιο που ονομάζεται Κοτρώνα και διασχίζεται από το Κερασιώτικο ρέμα. Η δίωρη πορεία μας επιβάλλει μια μικρή στάση πριν σκαρφαλώσουμε στο δεξιό χείλος του φαραγγιού που σκάβει το ρέμα. Τώρα η πορεία γίνεται έντονα ανηφορική έως την βάση του Κουφόλογγου Δεξιά μας οι πλαγιές της υψηλότερης Καζάρμας, κάτω από τεράστιους όγκους χιονιού και δεξιά μας ο Κουφόλογγος, διακόσια περίπου μέτρα πάνω από τα κεφάλια μας. Επιλέγουμε την διαδρομή με το λιγότερο χιόνι που αν και απότομη, προσφέρει ασφαλή προσέγγιση της κορυφής όπου φτάνουμε μετά από μιας ώρας ανάβαση.

Από το υψόμετρο των 1882 μέτρων έχουμε εντυπωσιακή θέα προς όλες τις κορυφές των Αγράφων έως την Οίτη, το Βελούχι και τα Βαρδούσια. Ακολουθεί επίπονη κατάβαση στην πετρώδη πλαγιά του βουνού μέχρι το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία, ακριβώς στο δασόριο. Γνωστό από προηγούμενες προσεγγίσεις του Κουφόλογγου από τον οικισμό της Φυλακτής, είναι ένα κομβικό σημείο δασικών διαδρομών που συχνά συντηρεί ο δραστήριος σύλλογος του ΕΟΣ Καρδίτσας.

Από εδώ θα κατεβούμε στο Κρυονέρι ακολουθώντας σκιερούς δασόδρομους στο πυκνότατο ελατόδασος που κρύβει τα γαλανά νερά της λίμνης. Κοντεύει απόγευμα πλέον όταν βλέπουμε τα πρώτα σπίτια του χωριού. Στο ξενοδοχείο ξεδιψάμε από την πολύωρη κοπιαστική προσπάθεια ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο μια κυκλική πορεία στις βορειοανατολικές πλαγιές των Αγράφων.

Kufologos28 Kufologos23 Kufologos18 Kufologos11 Kufologos4

Have your say